Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θέση μάχης για το EWG της 28ης Φεβρουαρίου λαμβάνουν οι θεσμοί έναντι της ελληνικής κυβέρνησης

Θέση μάχης για το EWG της 28ης Φεβρουαρίου λαμβάνουν οι θεσμοί έναντι της ελληνικής κυβέρνησης
Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν την Ελλάδα... στη γωνία
Στο EuroWorking Group (EWG) της 28ης Φεβρουαρίου, οι ευρωπαίοι εταίροι θα περιμένουν την Ελλάδα στη γωνία για την πρόοδο που έχει σημειώσει πάνω στα δύο κορυφαία «αγκάθια» που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο.
Πρόκειται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και το όχημα ειδικού σκοπού για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων.
Αμφότερα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 15ήμερο, με την κυβέρνηση να μην έχει αποστείλει ακόμη στις Βρυξέλλες το περίφημο έγγραφο με τις πολιτικές «policy paper» που σκοπεύει να εφαρμόσει.  
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το οικονομικό επιτελείο που δεν έχει τίποτα που να μοιάζει σε συμφωνία για το παρουσιάσει στους δανειστές, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη μετά την δίμηνη παράταση που δόθηκε.
Η χθεσινή και ιδιαίτερα προσεκτική τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη από την Βουλή, ότι αν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων «μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια» - βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο τους φορολογούμενους -  μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλέσει στους καταθέτες.
Η δήλωση του αντιπροέδρου έγινε σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών, και θεσμών για το όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποιο καλό νέο για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» στεγαστικά – καταναλωτικά.  
Πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται για το διάδοχο πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη επισημαίνουν ότι αυτές παραμένουν «άγονες» και το πιο πιθανό σενάριο είναι το οικονομικό επιτελείο να υποχρεωθεί σε μία νέα παράταση του υφιστάμενου νόμου.
Η Αθήνα, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει και άλλες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως είναι το Κτηματολόγιο, η ενίσχυση της Ανεξάρτητης Φορολογικής Αρχής, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες αναμένεται να δεχθεί καταιγισμό συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν έχουν προχωρήσει με την έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.  
Από τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης (ΑΝFAs και SMPs).
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από το Eurogroup της 11ης  Μαρτίου.   
Ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πέρασε χθες… ξυστά από την Ομάδα Εργασίας του EWG από την στιγμή που το ελληνικό θέμα δεν μπήκε στην επίσημη ατζέντα και όλες οι παρατηρήσεις για τις αυξήσεις σε κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, 11% και 27,5% αντίστοιχα, έγιναν στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.              
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν μια σύντομη προφορική ενημέρωση στους τεχνοκράτες των κρατών μελών για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.
Μετά την ενημέρωση δεν υπήρξαν παρεμβάσεις από τις άλλες χώρες - μέλη, ούτε έγινε κάποια ιδιαίτερη συζήτηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης