Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Για υπερτίμηση των λιγνιτικών κατηγορούν οι επενδυτές τη ΔΕΗ - Στις 6/2 οι προσφορές

tags :
Για υπερτίμηση των λιγνιτικών κατηγορούν οι επενδυτές τη ΔΕΗ - Στις 6/2 οι προσφορές
Οι εναλλακτικές που φέρονται να υπάρχουν στους σχεδιασμούς έχουν να κάνουν με νέο διαγωνισμό
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των υποψήφιων επενδυτών για τη λογιστική εικόνα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με μερίδα εξ αυτών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απουσιάσει από τη σημερινή συνάντηση με τη διοίκηση.
Πάντως, από κύκλους της διοίκησης αναφέρεται ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία προσφορά για τις λιγνιτικές, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει την αξιοπιστία ως προς το αντίτιμο για ολοκλήρωση της πώλησης.
Και φυσικά καθώς ο χρόνος των εκλογών θα είναι εγγύτερα αυτό θα έχει μεγάλη σημασία.
Η δίοικηση της ΔΕΗ θα κάνει τις εκτιμήσεις της και θα καταλήξει αφού πάρει τις εισηγήσεις από τους συμβούλους της.
Οι εναλλακτικές που φέρονται να υπάρχουν στους σχεδιασμούς έχουν να κάνουν με νέο διαγωγνισμό, που θα συνδυαστεί με πρόσληψη μάνατζερ και υιοθέτηση business plan που θα βοηθήσει παράλληλα και την έξοδο στις αγορές.
Επίσης μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι και ένα παλαιό σχέδιο που αφορά την πώληση της παραγωγής με την ΔΕΗ να κρατά την λειτουργία των μονάδων, που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από τους σημερινούς ενδιαφερομένους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετά την 6η Φεβρουαρίου πολιτικά θα είναι περιορισμένος για νέες ριζοσπαστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης και αν ο διαγωνισμός δεν ευοδωθεί, οι εκτιμήσεις είναι ότι η κυβέρνηση θα ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές, διατηρώντας με τις ισορροπίες ικανοποιημένο το δικό της ακροατήριο.
Έτσι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα πάρει την σκυτάλη με βασικά αγκάθια την αύξηση των τιμολογίων, το target model και τα αιτήματα των θεσμών για πώληση των υδροηλεκτρικών.
Πάντως, προ ημερών, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης είχε υποστηρίξει ότι η εξασφάλιση των ΑΔΙ αλλά και όλων των λοιπών κινήσεων στις οποίες προβάινει η ΔΕΗ σαν asset θα επιτρέψει στην επίτευξη κεδροφορίας και θα προσδώσει αξία στους λιγνίτες μέχρι το 2025.
Εφόσον αυτά επαληθευτούν η ΔΕΗ θα κρατήσει τις λιγνιτικές αλλά θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για την αναδιάρθωσή της και τον μετασχηματισμό της σε εταιρίες καθαρής ενέργειας, που είναι και η στρατηγική όλων των μεγάλων εταιριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης