Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει με κρατική βοήθεια

tags :
Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει με κρατική βοήθεια
Ο κύριος Δραγασάκης έδειξε τη πόρτα της ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες σε μια περίοδο χρηματιστηριακής ασφυξίας
Σε μια περίοδο που οι τράπεζες παραπαίουν, σε ένα περιβάλλον χρηματιστηριακής ασφυξίας στην οποία έχουν βρεθεί λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα κόκκινα δάνεια, χθες ο κύριος Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής άνοιξε τη συζήτηση περί ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και μάλιστα με χρήματα φορολογούμενων.
Τι εννοούσε όμως με χρήματα φορολογούμενων;
Από την 1η Ιανουάριου του 2016 έχει ενσωματωθεί και ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία ΒRRD(Βank Recovery and Resolution Directive), η οποία ορίζει το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα γίνονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και η εξυγίανση τους, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
Συμφωνά λοιπόν με την οδηγία σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας, η τράπεζα θα πρέπει να απευθύνει στους μέτοχους δηλαδή να ακολουθηθεί η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες με αυτόν τον τεράστιο όγκο των NPEs και την διάρθρωση των εποπτικών τους κεφαλαίων να είναι προβληματική αρχίζει και εγείρει προβληματισμούς για το πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές.
Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αξίζουν μόλις 3,7 δις και με τις θέσεις short για τις τράπεζες ολοένα και να αυξάνονται, ο προβληματισμός αρχίζει σιγά σιγά και γίνεται φόβος.
 Έτσι εάν ακολουθήσουμε το κακό σενάριο και δεν υπάρξει επαρκή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή δεν καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι, τα ομόλογα δηλαδή ή μετατρέπονται σε μετοχές ή κουρεύονται με σκοπό να μειωθεί το παθητικό των τραπεζών, που σημαίνει μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του ιδρύματος.
Η οδηγία προβλέπει πως εάν δεν βρεθούν τα κεφάλαια και από τους ομολογιούχους, τότε έχουν σειρά οι καταθέτες πάνω από 100.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 εξαιρούνται από οποιαδήποτε ζημία και προστατεύονται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Τώρα εφόσον εφαρμοστεί η διαδικασία διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in) και μόνο τότε υπάρχει συνεισφορά του εκάστοτε ταμείου εξυγίανσης με ανώτατο όριο του 5% των υποχρεώσεων του πιστωτικού ιδρύματος.
Και σε περίπτωση που πάλι δεν μπορούν να βρεθούν τα επαρκή κεφάλαια, η ευρωπαϊκή επιτροπή θα είναι αυτή που θα αξιολογεί την περίπτωση της δημόσιας στήριξης.
Οπότε όπως καταλαβαίνουμε αντί ο κύριος Δραγασάκης να μιλάει για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επειδή και ο ίδιος μάλλον δεν θα ήθελε να δει το παραπάνω σενάριο, το οποίο μοιάζει ακραίο αλλά δεν είναι, μήπως ο ίδιος και όλη η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίζει να αντιμετωπίζει με περισσότερη σοβαρότητα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων;
Άλλωστε εάν τα πράγματα μπουν σε σειρά και υπάρξουν τα εργαλεία για την μείωση των κόκκινων δανείων μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να έχει ομαλή πορεία αλλά μια ανακεφαλαιοποίηση χωρίς την ύπαρξη λύσεων για τα κόκκινα δάνεια, αυτή τη φορά θα ήταν καταστροφική.
 
Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης