Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019

tags :
Ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019
Ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019
Σε μια πρώιμη γεωπολιτική νίκη για τη Μόσχα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DW ανέφερεότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2019.
Ο κ. Klaus Haussmann, μηχανικός στο λιμάνι Lubmin όπου βρίσκεται το εργοστάσιο που θα εξυπηρετεί τον αγωγό τNord Stream 2 στην ακτή της Βαλτικής  στη Γερμανία, δήλωσε στον γερμανικό δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η  τοποθέτηση του αγωγού θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση DW.
«Στη συνέχεια έρχεται ολόκληρη η εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των αλυσίδων ασφαλείας και, στη συνέχεια, σχεδιάζεται σε μεγάλη κλίμακα να έχουμε τον πρώτο αγωγό γεμάτο με φυσικό αέριο το Νοέμβριο, από τη Ρωσία», δήλωσε ο Haussmann.

Γεωπολιτικά φορτισμένος αγωγός

Ο Nord Stream 2 είναι αγωγός φυσικού αερίου μήκους 752 μίλια (1,222 χλμ.) διασχίζει υποθαλάσσια τη Βαλτική Θάλασσα από τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού  αερίου στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες χερσαίες διαδρομές στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία.
Θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα του αγωγού Nord Stream κατά 55 δισ. κυβικά εκατοστά φυσικού αερίου.
Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον γεωπολιτικά φορτισμένα ενεργειακά έργα που προτάθηκαν ποτέ.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι ο αγωγός είναι απαραίτητος για την αύξηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο καθώς ορισμένα μέλη της ΕΕ απομακρύνονται από την πυρηνική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν συμφωνούν όλοι.
Οι ΗΠΑ, με τους τρεις τελευταίους προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Donald Trump, αντέδρασαν από καιρό στο γεγονός ότι ο αγωγός θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή εθνική ασφάλεια - μια ανησυχία που φαίνεται να βασίζεται στην ιστορία της Ρωσίας για τη χρήση αερίου γεωπολιτικού όπλου στα μέσα του χειμώνα.
Η Ουκρανία, η οποία έχει υποστηρίξει ότι θα χάσει έσοδα αφού το σχέδιο Nord Stream 2 θα παρακάμψει τη χώρα, προσπάθησε να δημιουργήσει μια κοινοπραξία εταιρειών με έδρα την ΕΕ για να σταματήσει ο νέος αγωγός, ωστόσο αυτές οι προσπάθειες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και σε αυτό το σημείο θα ήταν πολύ αργά για να κάνει μεγάλη διαφορά.
Ο αγωγός Nord Stream 2 έχει εξαγριώσει τον Πρόεδρο Trump του οποίου η κυβέρνησή απειλεί να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που το έργο αρχίσει να λειτουργεί.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Richard Grenell, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γερμανία, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο του αγωγού, ζητώντας από το Βερολίνο να απαντήσει ότι «τίποτα δεν άλλαξε».
Αν και η Γερμανία έχει αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποφύγουν το έργο Nord Stream 2, η αμερικανική πίεση είναι πιθανόν η ώθηση το Βερολίνο να προχωρήσει με σχέδια για την εγκατάσταση περισσότερων υποδομών LNG καθώς και για την προμήθεια LNG που προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον ενεργειακό του συνδυασμό, αλλά και τον Πρόεδρο Trump.
Ο αγωγός Nord Stream 2 ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ο οποίος έχει ήδη μονοπώλιο στο δίκτυο των αγωγών της Ρωσίας στην Ευρώπη και προμηθεύει σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2017 σε ιστορικό επίπεδο 193,9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και τις δραστηριότητές της στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες περιοχές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης