Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Maduro – Εν ενεργεία στρατηγός συντάχθηκε με τον Guaido - Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Maduro – Εν ενεργεία στρατηγός συντάχθηκε με τον Guaido - Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ
Εν ενεργεία στρατηγός εγκατέλειψε τον Maduro και συντάχθηκε με τον Guaido
(upd 4) Υποστήριξη στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας βρίσκει ο Juan Guaido, ο οποίος έχοντας αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, εντείνει τις πιέσεις στον Nicolas Maduro, ο οποίος τάσσεται υπέρ των πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του 2019.
Ένας εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Maduro και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης  Juan Guaido μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
Στο βίντεο, ο στρατηγός Francisco Yanez καλεί και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.
«Ο λαός της Βενεζουέλας, το 90% των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας δεν είναι με τον δικτάτορα, είναι με τον λαό της Βενεζουέλας», αναφέρει ο Yanez στο βίντεό του.
«Δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων λίγων ωρών, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση στη δημοκρατία», συνεχίζει.
Ο Yanez αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.
Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία.
Ο Yanez  είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Guaido από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.



Κλιμακώνονται οι πιέσεις - Οργισμένες διαδηλώσεις - Guaido: Η Βενεζουέλα πολύ κοντά στην αλλαγή

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας το Σάββατο (2/2/2019) αξιώνοντας την απομάκρυνση του προέδρου Nicolas Maduro από την εξουσία, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Juan Guaido να δηλώνει ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά».
Επιπλέον, ο Guaido ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.
«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
«Έχουμε ήδη τρία κέντρα για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: στην Κουκουτά (Κολομβία), και υπάρχουν κι άλλα δύο, το ένα στη Βραζιλία και άλλο ένα σε ένα νησί της Καραϊβικής» σημείωσε ο ίδιος ενώπιον του πλήθους στο Καράκας.
Ο Guaido δεν διευκρίνισε για τί είδους ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται.
«Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας όλων όσων χρειάζονται προκειμένου η χώρα μας να επιβιώσει.
Εσύ, στρατιώτη, θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή μιας νέας διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας την 12η Φεβρουαρίου.
Καλώντας τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους»,  έκανε λόγο για «δύο σημαντικές διαδηλώσεις», η μία την ημέρα της Νεότητας στη Βενεζουέλα, στις 12 Φεβρουαρίου και η άλλη σε σχέση με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.
Η επιλογή της ημερομηνίας για τις κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη «μπολιβαριανή επανάσταση».
Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Maduro, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτει
Οι κινητοποιήσεις αποσκοπούν να διατηρήσουν την πίεση στον Maduro μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του Guaido ως νόμιμου προέδρου και την επιβολή πιθανών κυρώσεων που ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας.
Οι επικριτές του Maduro ελπίζουν επίσης να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν επίσημα τον Guaido την επόμενη εβδομάδα, ενώ άλλα πιθανότατα θα λάβουν μια πιο επιφυλακτική στάση υποστήριξης.
«Θα σας δούμε στους δρόμους, στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Guaido σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA, καθώς η διοίκηση του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump επιδιώκει ανοιχτά να απομακρύνει τον Maduro από την εξουσία.

Υπέρ των πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του 2019 ο Maduro

Θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εντός του 2019, ενώ προβλέπονταν για το 2020 δήλωσε ο Nicolas Maduro.
Να σημειωθεί ότι, το Κοινοβούλιο ελέγχεται αυτή τη στιγμή από την αντιπολίτευση.
Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά. Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.
Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021.
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε  δημοσίως, για πρώτη φορά μετά τη φερόμενη επίθεση με drones την 4η Αυγούστου, με αφορμή τη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του, για τα 20 χρόνια από την «μπολιβαριανή επανάσταση».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον στρατό της Βενεζουέλας να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Guaido

Η Ουάσιγκτον κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Juan Guaido, όπως ακριβώς ο πτέραρχος Francisco Janez, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον «τη δικτατορική εξουσία» του Nicolas Maduro.
«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Janez και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία» ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton.

Pence: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Mike Pence, που εκλαμβάνονται ως προειδοποίηση για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
Από τη Φλόριντα δήλωσε, πως η ώρα του διαλόγου έχει λήξει και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.
Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, που προκαλεί τεράστιες ελλείψεις και μαζική μετανάστευση πολιτών σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής - μια κατάσταση που ενδέχεται να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις, επισημαίνει το Reuters.
Ο Guaido ορκίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου 2019, κίνηση που συνιστά μια άμεση πρόκληση στην κυριαρχία του Maduro και γρήγορα κέρδισε τη στήριξη χωρών στην περιοχή, αλλά εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο επί κρατικών θεσμών ή οποιωνδήποτε λειτουργιών της καθημερινής διακυβέρνησης.
Έστειλε επιστολές στη Ρωσία και την Κίνα, δύο μεγάλους πιστωτές και συμμάχους της κυβέρνησης Maduro, λέγοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Ανταρσία στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας

Πέραν των εντεινόμενων διεθνών πιέσεων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro φαίνεται, πως έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό μίας μίνι – ανταρσίας στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στελέχη της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας αρνούνται την υπογραφή τους σε βασικές τραπεζικές συναλλαγές ενώ τέσσερις εξ αυτών, συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα αφού αγνόησαν τις εντολές της ανώτερης διοίκησης.
Η μίνι - ανταρσία έλαβε χώρα καθώς στελέχη της Banco Central de Venezuela ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες και τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στη Βενεζουέλα.
Οι προσπάθειες του Maduro για  επαναπατρισμό χρυσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και τα σχέδια για μεταφορά του πολύτιμου μετάλλου στο εξωτερικό εντείνουν τον διεθνή έλεγχο στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, καθώς η Δύση εκφράζει ανησυχίες ότι, ο πολλαπλώς πιεζόμενος πρόεδρος της χώρας θα προσπαθήσει να «λεηλατήσει» τα αποθεματικά ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενώ έχουν «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του λατινοαμερικανικού κράτους στις ΗΠΑ.

www.bankignews,gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης