Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Έληξε το τελεσίγραφο της ΕΕ, η Ιταλία μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν - Ποιες χώρες αναγνώρισαν τον Guaido

tags :
Βενεζουέλα: Έληξε το τελεσίγραφο της ΕΕ, η Ιταλία μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν - Ποιες χώρες αναγνώρισαν τον Guaido
Απέρριψε το τελεσίγραφο της ΕΕ ο Maduro
(upd4) To κοινό ανακοινωθέν για την αναγνώριση του Juan Guaido ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, μπλοκάρει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.
Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Guaido, καθώς έληξε το τελεσίγραφο της ΕΕ προς τον Nicolas Maduro.
Ωστόσο, η Ιταλία παρέμεινε σιωπηλή εξαιτίας της διαίρεσης που υπάρχει στο θέμα αυτό στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Matarella κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Guaido.
«Πρέπει να επιδείξουμε ευθύνη και σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία έχουν υιοθετήσει όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Matarella σήμερα στη Ρώμη.
Οι ιταλικής καταγωγής Βενεζουελανοί αποτελούν μια μεγάλη και με επιρροή ομάδα στη νοτιοαμερικανική χώρα.
«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας ... Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος 5 Αστέρων, του ενός από τα δύο κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Το Κίνημα 5 Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εταίρος των 5 Αστέρων, η Λέγκα, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Guaido.
«Ο Maduro είναι ένας από τους τελευταίους αριστερούς δικτάτορες που έχουν απομείνει και κυβερνά με τη χρήση βίας και κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί.
Η ελπίδα είναι πως θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο επικεφαλής της Λέγκας, Matteo Salvini.

Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει τον Guaido

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου της ΕΕ στον Nicolas Maduro, για την προκήρυξη εκλογών.
Μέχρι στιγμής τον Guaido έχουν αναγνωρίσει η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σουηδία, ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της αρμόδιας Επιτρόπου Federica Mogherini.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt, «ο Nicolas Maduro δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει.
Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον Juan Quaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έπειτα από παρόμοια ανακοίνωση που έγινε από την Ισπανία.



Η Ισπανία αναγνωρίζει τον Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez.




Τον Guaido αναγνώρισε και η Γαλλία, με τον πρόεδρο Emmanuel Macron να τονίζει ότι ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά.
«Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Juan Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο, προκειμένου να διεξάγει την εκλογική διαδικασία».



Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Guaido  ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Margot Wallstrom.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz αναγνωρίζει τον Guaido ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε.
«Το καθεστώς του Maduro αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Guaido ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Anders Samuelsen
ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
Τον Guaido αναγνώρισε επίσημα ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Γερμανία.
Ο Guaido «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από το Τόκιο η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel. 
 
Η Ολλανδία αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Stef Blok.
«Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
«Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Guaido/
Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Αντιδρά η Ρωσία

Oι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας,  ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους, καταγγέλλει το Κρεμλίνο.
«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Petrov.

Με στρατιωτική επέμβαση απειλεί ο Trump

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κλιμακώνοντας τις πιέσεις για παραίτηση από το προεδρικό αξίωμα στον Nicolas Maduro, ο οποίος όμως εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας αλλά και του στρατού.
O Trump είπε ότι, η αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα είναι «μια επιλογή» ενώ απέρριψε το αίτημα του Maduro για συνάντηση.
«Σίγουρα είναι μια επιλογή (σ.σ. η αποστολή στρατού)», δήλωσε ο Trump σε συνέντευξή στο στο CBS.
O Maduro έχει ζητήσει μια συνάντηση και το έχω απoρρίψει επειδή είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια διαδικασία, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Για εμφύλιο προειδοποιεί ο Maduro

Για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στη Βενεζουέλα προειδοποίησε ο πολλαπλώς πιεζόμενος Maduro, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Δύσης για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο, είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta,.
«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Maduro
Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Maduro προκειμένου να προκηρύξει εκλογές εκπνέει σήμερα και οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η Αυστρία έγινε σήμερα (3/2) η όγδοη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Ο ίδιος απέρριψε το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θράσος», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του, σε μια διαδήλωση χθες, ότι «είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».
 «Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», συνέχισε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

«Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας»

Η Βενεζουέλα απορρίπτει και καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις τουTrump, περί αποστολής στρατευμάτων στη Βενεζουέλα, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της χώρας Delcy Rodriguez.
«Καταδικάζουμε και δεν αποδεχόμαστε αυτές τις δηλώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορά μας και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται» επισήμανε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι πρόθυμη να ακούσει τη γνώμη των πολιτών της χώρας στο θέμα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
«Προκειμένου να σας απαντήσω στην ερώτησή σας εάν θα διεξαχθούν ή όχι εκλογές, μπορούμε να διαβουλευτούμε με τον λαό μέσω του μηχανισμού που αναπτύχθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση.
Φυσικά, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της διευθέτησης των θεμάτων σε εκλογικό επίπεδο» σημείωσε η Rodriguez.

Εκπνέει το τελεσίγραφο

Την ίδια ώρα εντείνονται διαρκώς οι πιέσεις στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro για αλλαγή εξουσίας στη χώρα του ενώ εκπνέουν τα τελεσίγραφα της Δύσης.
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο, αν ο Maduro δεν ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές μέχρι το βράδυ της Κυριακής (3/2/2018), δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nathalie Loiseau.
«Αν απόψε ο πρόεδρος Maduro δεν δεσμευτεί να διεξάγει προεδρικές εκλογές, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει τον Juan Guaido ως τον προσωρινό πρόεδρο μέχρι να γίνουν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα» είπε χαρακτηριστικά η Nathalie Loiseau
Εξάλλου απέρριψε ως φάρσα την πρόταση Maduro για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές εντός του 2019.
Αναφερόμενο στο τελεσίγραφο που απηύθυναν οι Ευρωπαίοι, το τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας teleSUR εξέφραζε το Σάββατο (2/2), τη λύπη του «για τη θέση επεμβατισμού που υιοθετείται τόσο από τον Iσπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Maduro δεν αναγνωρίζεται από ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο αντιπολιτευόμενος Guaido υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Την Πέμπτη (31/1) το Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο αναγνώρισε την εξουσία του Guaido και κάλεσε το σύνολο των χωρών της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.
Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο 56χρονος Maduro απορρίπτει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα.

Ρωσία: Μην παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας

Μήνυμα στη διεθνή κοινότητα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, έστειλε την Κυριακή (3/2/2019) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η  διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βοήθεια για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της Βενεζουέλας και να απέχει από οποιαδήποτε «καταστροφική» παρέμβαση, ήταν το μήνυμα της Μόσχας όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα  πρέπει να είναι η βοήθεια στη Βενεζουέλα να επιλύει κοινωνικοοικονομικά προβλήματα  και να απομακρύνει την καταστροφή από τα σύνορά της», δήλωσε ο Alexander Shchetinin, επικεφαλής του τμήματος της Λατινικής Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Σταθερά στο πλευρό του Maduro η Τουρκία
 
Επίθεση στις χώρες, που έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Τις κατηγόρησε ότι, με τη στάση τους αυτή εντείνουν τα προβλήματα της Βενεζουέλας και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας.
Ο Cavusoglu ότι οι χώρες που υποστήριζαν το Guaido θα έπρεπε να εργαστούν για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης της Βενεζουέλας.
«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί να μετατραπεί σε φωτιά ανά πάσα στιγμή.
Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Cavusoglu σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
«Αλλά χειρίζονται σωστά τα πράγματα; Όχι. Αντίθετα, η εκδήλωση τροφοδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης