Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας φέρνει νέες πιέσεις στην Ευρώπη – Στο επίκεντρο αυτοκινητοβιομηχανία και γεωργία

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας φέρνει νέες πιέσεις στην Ευρώπη – Στο επίκεντρο αυτοκινητοβιομηχανία και γεωργία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι ο γεωργικός τομέα δεν πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ένας ακόμα σημαντικός γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, στην προσπάθεια των δύο χωρών να συνάψουν μία εμπορική συμφωνία και να τερματίσουν τη διαμάχη των τελευταίων ετών.
Η αντιπροσωπεία εμπορίου της Κίνας βρέθηκε στην Ουάσιγκτον προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υπήρξε και συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, και τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Liu He.
Κατά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο Donald Trump έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν στη «μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, προκειμένου να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.
Από την πλευρά της, η εμπορική αντιπροσωπεία της Κίνας αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε την προθυμία του προέδρου Xi Jinping να διατηρήσει την επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Παράλληλα, πέρα του να αναφερθεί στην ευκαιρία που έχει η Ουάσιγκτον να συνάψει μία «δίκαιη» συμφωνία με το Πεκίνο, ο Donald Trump επεσήμανε και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στη βιομηχανία χάλυβα των ΗΠΑ από τότε που ο ίδιος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις σχετικές εισαγωγές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η βιομηχανία χάλυβα ήταν «νεκρή», αλλά πλέον έχει επιστρέψει και «βρυχάται», ενώ πρόσθεσε ότι η ποιότητα του χάλυβα που παράγεται στις ΗΠΑ είναι ανώτερη σε σύγκριση με αυτόν που εισάγεται από άλλες χώρες.
Μάλιστα, ο ίδιος προχώρησε σε υπογραφή εκτελεστικής εντολής, η οποία στοχεύσει στην αύξηση του ποσοστού χάλυβα, σιδήρου και αλουμινίου που παράγεται στη χώρα, και το οποίο χρησιμοποιείται σε έργα υποδομών.
Μέσω αυτής της κίνησης, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την περαιτέρω χρήση εγχώριων προϊόντων σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου από τις αμερικανικές εταιρείες.
«Μαζί θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι περισσότερα προϊόντα είναι σφραγισμένα με αυτά τα υπέροχα λόγια: Κατασκευασμένο στις ΗΠΑ», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Donald Trump μετά την υπογραφή της σχετικής εντολής.
Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την «απάντηση» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μία μέρα αργότερα ανακοίνωσε ότι οι προσωρινοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στις εισαγωγές χάλυβα θα επεκταθούν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2021.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τα προστατευτικά μέτρα στις ΗΠΑ απειλούν σοβαρά τους εγχώριους παραγωγούς, οι οποίοι παραμένουν ακόμα σε μία εύθραυστη θέση εξαιτίας της συνεχιζόμενης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην παγκόσμια αγορά χάλυβα και του ασύγκριτου αριθμού αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από ορισμένους εμπορικούς εταίρους».
Κατά τη διάρκεια ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πριν από μερικές ημέρες, η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Cecilia Malmstrom, είχε καταστήσει σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν την οποιαδήποτε επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου ανάμεσα στις δύο πλευρές «παραβιαστεί από τις ΗΠΑ, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε».
Και παρά το γεγονός ότι η ίδια δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν απαλλαγή των αμερικανικών βιομηχανικών αγαθών από δασμούς, την κατάργηση εμπορικών φραγμών και την πλήρη πρόσβαση των γεωργικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι ενώ είναι πρόθυμη να συζητήσει το άνοιγμα των αγορών της στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, το θέμα της γεωργίας δεν πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η εξαίρεση του ζητήματος της γεωργίας από τις συζητήσεις θα αποτελέσει «αδύνατο σημείο» και για τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, καθώς από τη μία η Ουάσιγκτον δε θα ήθελε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στον εγχώριο αγροτικό τομέα, ενώ από την άλλη οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να αποδυναμώσουν τον αντίστοιχο ισχυρό ευρωπαϊκό τομέα.
Παράλληλα, το ενδεχόμενο σύναψης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα  θα μπορούσε να έχει επίσης ζημίες για την Ευρώπη, καθώς το Πεκίνο θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει αρκετά από τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγει με αμερικανικά, στην προσπάθειά του να περιορίσει το εμπορικό πλεόνασμα με την Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, σε περίπτωση που η Κίνα μειώσει πλεόνασμά της με τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να αναφέρεται πλέον σε μία ακόμη «νίκη» που σημείωσε μέσω των πρακτικών πίεσης, στην προσπάθειά του να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας του και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.
Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν δασμούς 25% στις εισαγωγές ημιφορτηγών, τα οποία και αποτελούν βασική πηγή κερδοφορίας για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προσφερθεί να μη συμπεριλάβει τους σχετικούς δασμούς στις διαπραγματεύσεις, εφόσον πράξει το ίδιο και η Ουάσιγκτον για τη γεωργία.
Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά επιμένει στο να διατηρήσει τον γεωργικό τομέα στις διαπραγματεύσεις, και το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να αντέξει μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί για την ευρωζώνη υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομίας τους επόμενους μήνες, ενώ αρκετές επιχειρήσεις εμφανίζονται προβληματισμένες απέναντι στις πρακτικές εμπορικού προστατευτισμού.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank, Joerg Kraemer, μία εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την Ευρώπη, και ιδιαίτερα για τη γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων, ενώ ο ίδιος προτείνει οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε κατάργηση των δασμών 10% στις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων, σαν μία πρώτη κίνηση η οποία θα μειώσει τις εντάσεις και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις.
Όμως ο γενικός γραμματέα της Εμπορικής Αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Jean-Luc Demarty, ήταν κάθετος κατά τη διάρκεια δηλώσεών του πριν από μερικές ημέρες, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αντιστέκεται στη διοίκηση Trump, εφόσον συνεχίζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συμμάχων, προκειμένου να επιτύχει μόνο τους δικούς της στόχους.
Είτε οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να κάνουν ένα βήμα πίσω πριν τις διαπραγματεύσεις, είτε διατηρήσουν μία περισσότερο αδιάλλακτη στάση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία συνάντηση, όπως κάτι τέτοιο δε συνέβη άλλωστε ούτε στις περιπτώσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης