Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΕΠ οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕTE διατηρώντας ποσοστό από τις συντάξεις

Μεταφέρονται στο ΕΤΕΑΕΠ οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕTE διατηρώντας ποσοστό από τις συντάξεις
Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή - Γιατί δεν αναμένεται συνδικαλιστική αντίδραση - Τα αναδρομικά
Θέμα ολίγων ημερών είναι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την μεταφορά των δικαιούχων-ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ. Η απόφαση της κυβέρνησης άλλωστε ανακοινώθηκε δια στόματος του υφυπουργού Εργασίας κ Τάσου Πετρόπουλου στους συνταξιούχους της ΕΤΕ με τον οποίο είχαν συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε πριν από λίγους μήνες ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει .
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το ποσό που θα καταβάλει η Εθνική στο ΕΤΕΑΕΠ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καταβληθεί το ποσό των 120 εκ ευρώ σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις και το Υπουργείο να επιθυμεί την καταβολή 150 εκ ευρώ.
Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθέτηση εξετάζεται να έχει αναδρομικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά που δεν έχει καταβάλει ο ΛΕΠΕΤΕ.
Αυτό αποτελεί αίτημα και των σωματείων εργαζομένων της ΕΤΕ δεδομένου ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά και το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Τράπεζας το οποίο εισπράττει ποσοστό επί των Επικουρικών Συντάξεων.
Βεβαίως το έλλειμα που έχει δημιουργηθεί δεν θα καλυφθεί πλήρως και βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με την Τράπεζα προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά των συντάξεων στο ΕΤΕΑΕΠ θα γίνει με διατάξεις ανάλογες που εφαρμόστηκαν και ισχύουν για τους συνταξιούχους του ΑΤΕ όπου εκεί ο Ειδικός Λογαριασμός είχε την ιδιομορφία ότι περιείχε ημερομηνία λήξης στις καταβολές και μετά αναλάμβανε η τράπεζα η οποία όμως δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο.
Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν θα υπάρχουν περιορισμοί και τι είδους για τους παλαιούς συνταξιούχους της ΕΤΕ.
Σε ότι αφορά στο ύψος της Επικουρικής επισημαίνεται ότι θα υπολογίζεται με βάση το γεγονός ότι οι κρατήσεις ανέρχονταν στα επίπεδα του 12% επί των αποδοχών.
Αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των υπόλοιπων συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα με το 12% ο συντελεστής αναπλήρωσης διαμορφώνεται στο 0.9% έναντι 0,45% που ισχύει για όσους είχαν εισφορές 6%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διατηρήσουν ένα μεγάλο ποσοστό της Επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν σήμερα το οποίο κατά μέσο όρο υπολογίζεται σε 60%.
Σημειώνεται ότι πέρα από τις αντιδράσεις ορισμένων συνταξιούχων οι νομοθετικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν θα τύχουν συνδικαλιστικής αντίδρασης.
Επισημαίνεται πάντως ότι στο εξής η Εθνική θα καταβάλλει σημαντικά χαμηλότερες εισφορές δηλαδή αυτές που προβλέπονται από το ΕΤΕΑΕΠ και τη γενική ασφαλιστική νομοθεσία ενώ όσοι υπάλληλοι της ΕΤΕ ήταν εκτός ΛΕΠΕΤΕ (περίπου οι μισοί και οι νεώτεροι) δεν θα έχουν καμία αλλαγή.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων εξετάζεται και η δημιουργία επαγγελματικού Ταμείου ώστε να διασφαλιστεί ότι και στο μέλλον οι συντάξεις επικούρησης θα διαμορφώνονται σε υψηλότερα του μέσου όρου επίπεδα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης