Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο +0,44% και τις 20.879 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο +0,44% και τις 20.879 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,21% στις 27.990,21 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιήσουν Κίνα και ΗΠΑ στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,44% και τις 20.879 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Nintendo και Hitachi ενισχύθηκαν κατά +5,01% και +4,11% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,21% στις 27.990,21 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη υποχώρησε κατά -0,13% στις 3.184,56 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς και στην Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές λόγω εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους, ενώ νωρίτερα οι Caixin και Markit δημοσίευσαν τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών για τον Ιανουάριο του 2019.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,6 μονάδες, έναντι 53,9 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018, παραμένοντας υψηλότερα από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Οι πωλήσεις στο εξωτερικό στήριξαν για ακόμα έναν μήνα τον κλάδο, με τον σχετικό υποδείκτη να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, την ίδια στιγμή που ο υποδείκτης που αφορά τις συνολικές παραγγελίες του κλάδου ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες, έναντι 52,3 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Αντίθετα, ο υποδείκτης που αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, υποδεικνύοντας μείωση της αισιοδοξίας των επιχερήσεων για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τον αναλυτή του CEBM Group, Zhengsheng Zhong.
Όσον αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,48% στις 5.891,20 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/NZX 50 υποχώρησε κατά -0,22% στις 8.979,41 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα παρέμεινε και αυτός κλειστός λόγω αργίας, έχοντας ολοκληρώση την προηγούμενο εβδομάδα με οριακή πτώση της τάξεως του -0,06% στις 2.203,46 μονάδες.
Την περασμένη εβδομάδα οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, ωστόσο να εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Υπάρχει αυξημένη αισιοδξία στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αν και δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι λεπτομέρεις», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της OANDA, Alfonso Esparza, προσθέτοντας ότι «η ανοδική τάση είναι περιορισμένη καθώς ο πρόεδρος Trump ανέφερε επίσης ότι εάν οι συνομιλίες δεν είναι επιτυχημένες, ένας νέος γύρος δασμών είναι επικείμενος».
Μεικτά πρόσημα καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διατηρώντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας λόγω των περικοπών στην παραγωγή ΟΠΕΚ και των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το Brent καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στα 62,79 δολ. ανά βαρέλι, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ενισχύθηκε πάνω από +3%, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Νοεμβρίου 2018.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά -0,13% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 55,19 δολ. ανά βαρέλι, ενώ την Παρασκευή (1/2) είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του +2,73% στα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Νοεμβρίου 2018.
«Ενώ η παραγωγή της Βενεζουέλας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της παγκόσμιας προμήθειας κατά 0,5 με 1%», σχολιάζει σε σημείωμά του ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κυρώσεις των ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσουν τις ενεργειακές συναλλαγές της Βενεζουέλας με άλλες χώρες και είναι παρόμοιες με αυτές που είχε επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν το περασμένο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης