Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε θετική τροχιά η Wall Street - Άνοδος 0,59% για Dow Jones και 0,68% για S&P 500

Σε θετική τροχιά η Wall Street - Άνοδος 0,59% για Dow Jones και 0,68% για S&P 500
Στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας
(upd1) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (4/2/2019)  οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα.
Κέρδη 0,59% για τον Dow Jones στις 25.212 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,68% στις 2.724 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,15% υψηλότερα στις 7.347 μονάδες.

Ο Nasdaq βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξέλθει από την περιοχή bear market, καθώς αυτή τη στιγμή σημειώνει άνοδο 18,2% σε σχέση με τα χαμηλά που είχε «αγγίξει» τον Δεκέμβριο.
Στήριξη στον δείκτη προσέφεραν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, με τη Facebook να σημειώνει άνοδο άνω του 2,1%, την Apple να καταγράφει κέρδη 2,8%, την Amazon να ενισχύεται κατά 0,4% και τη Netflix να διαπραγματεύεται στο +3,3%.
Η μετοχή της Alphabet ενισχύθηκε κατά 2%, εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της μητρικής εταιρείας του Google, τα οποία θα δημοσιευθούν μετά το κλείσιμο της Wall.
Αργότερα μες στην εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των Disney, General Motors, Viacom και Kellogg.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα περισσότερες από το 47% των εταιρειών του δείκτη S&P 500.
Από αυτές, το 68,5% έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet.
Οι αμερικανικές εταιρείες είχαν αναφέρει μια αύξηση κερδών μεγαλύτερη του 20% στους τρεις πρώτους μήνες του 2018, ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν εμφανίσει άνοδο άνω του 12,5% στα κέρδη του δ’ τριμήνου.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, δήλωσε σήμερα στο «CNBC» πως μένει να φανεί πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξακολουθεί να ευελπιστεί πως μια συμφωνία θα κλείσει έως την προθεσμία της 1ης Μαρτίου 2019.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά».
Στοιχεία της Παρασκευής (1/2) έδειξαν πως τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 304.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2018.
Η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ, καθώς και τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση, έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει ισχυρή.
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σε ομιλία του ότι «η οικονομία των ΗΠΑ είναι θεμελιωδώς υγιής».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Federal Reserve αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, μετά από τέσσερις αυξήσεις κατά το προηγούμενο έτος.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές 

Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% κι έκλεισε στις 359,92 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση 1,34%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler, Volkswagen και BMW κατέγραψαν σημαντικές απώλειες 1,6%, 1,3% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ ισχυρή πτώση άνω του 2% σημείωσε η γαλλική Renault.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε οριακά κατά 0,04% κι έκλεισε στις 11.176,58 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 7.034,13 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 5.000,19 μονάδες.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,15% κι έκλεισε στις 19.605,60 μονάδες.
Η μετοχή της Ryanair σημείωσε πτώση άνω του 2%, καθώς η ιρλανδική εταιρία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ζημίες 20 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο χρήσης της, λόγω των χαμηλότερων ναύλων.
Υπό πίεση βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,6%.
Η μετοχή της Julius Baer κατέγραψε βαριές απώλειες 4,4%, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, ενώ οι ισπανικές Caixabank και Banco Sabadell υποχώρησαν κατά 4,5% και 4,8% αντίστοιχα, καθώς διάφορες επενδυτικές εταιρείες υποβάθμισαν τις τιμές - στόχους για τις μετοχές τους, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Με σημαντικές απώλειες 2,8%, 2% και 1,9% αντίστοιχα έκλεισαν και οι μετοχές των γαλλικών Societe Generale, Credit Agricole και BNP Paribas.

Υποτονικό κλίμα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιήσουν Κίνα και ΗΠΑ στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,46% και τις 20.883,77 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Nintendo και Hitachi ενισχύθηκαν κατά 5% και 4% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 27.990,21 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη υποχώρησε κατά 0,13% στις 3.184,56 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς και στην Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης