Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζακοντίνος (Οικονομολόγος): Μια διαφορετική ερμηνεία γιατί η ΕΚΤ δεν συμπεριέλαβε ποτέ τα ελληνικά ομόλογα στο QE

tags :
Ζακοντίνος (Οικονομολόγος): Μια διαφορετική ερμηνεία γιατί η ΕΚΤ δεν συμπεριέλαβε ποτέ τα ελληνικά ομόλογα στο QE
Ας δούμε μερικά ΓΙΑΤΙ μας έφεραν σ' αυτή την θλιβερή κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Ζακοντίνο
Τα Ελληνικά ομόλογα ποτέ δεν εντάχθηκαν στην Ποσοτική Χαλάρωση (QE) παρά τις εξαγγελίες για ανάκαμψη, ανάπτυξη, θετικές αξιολογήσεις ξένων οίκων κλπ. πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατηρεί επιφυλάξεις για την ομαλή εξέλιξη της Οικονομίας της χώρας και το κυριότερο, η συμπεριφορά αυτή συνιστά διαφορετική μεταχείριση της χώρας μας στα πλαίσια της μεγάλης Ευρωπαικής Οικογένειας.
Ωστόσο τίθεται το ερώτημα : Τι είναι εκείνο που κάνει τον κο M. Draghi να έχει επιφυλάξεις και ποιός μπορεί να φταίει." ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ"?   
Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε που παρέπεμπε αυτό το άρθρο του Χ.Τρικούπη.
Οι αιτίες είναι πολλές και πάντα πριν από κάποια αιτία προτάσσεται ένα ΓΙΑΤΙ και θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να επισημάνουμε τα αίτια της Ελληνικής μας κακοδαιμονίας.
" Felix qui potuit rerum cognoscere causas - vergilius".
Ωστόσο ας δούμε μερικά ΓΙΑΤΙ που μας έφεραν σ' αυτή την θλιβερή κατάσταση.
-  δεν υπήρξε το σθένος και η ικανότητα ώστε να  προστατευθεί η Οικονομία της χώρας από κακόβουλες, αλλά και όχι πάντα άδικες κατηγορίες που ωστόσο δημιουργούσαν όλες έκείνες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες ώστε να στοχοποιηθεί από το σύνολο των Οικονομικών και Πολιτικών κερδοσκόπων.  
- δεν αξιολογήθηκε ότι η Οικονομία  πάντοτε ακολουθεί και ποτέ δεν προηγείται των ενεργειών της Πολιτικής και έχει άμεση σχέση με την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά η οποία μπορεί να περιθωριοποιήσει όλα τα Οικονομικά μοντέλα, πράγμα που το διαπιστώνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα και εννοώ συμπεριφορές πολιτών που αλλάζουν τα ήθη της συναλλακτικής συμπεριφοράς:
όπως να αφήνουν απλήρωτο το ενοίκιο για να πάνε διακοπές, να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, στις τράπεζες, από τις οποίες δανείζονται υπερβολικά ποσά, στην αγορά, ή από τρίτους για να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο ειδικά το τελευταίο το δίδαξαν οι Τράπεζες και ποιός δεν θυμάται το πρόγραμμα μιάς τράπεζας με την ονομασία, "ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ" που το διαφήμιζε ο συμπαθής αρσιβαρίστας αθλητής;
 -  δεν υπήρξε αντίδραση όταν σε καθημερινή βάση η χώρα βομβαρδιζόταν με δημοσιευματα περί πτώχευσης, περί Τιτανικού (από τα χείλη του πλέον αρμόδιου δλδ. του Υπουργού Οικονομικών), περί  αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, περί ενός τεμπέλη και αχαίρευτου λαού.
- εφαρμόσθηκαν επακριβώς οι τυποποιημένες υποδείξεις  υπαλλήλων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. που δεν ελάμβαναν καθόλου υπόψη την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Οικονομίας και συνεχιζόταν η  εφαρμογή τους παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα που γίνονταν ορατά μέρα με τη μέρα και δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται.
- δεν υπήρξε αντίδραση  του γεγονότος όταν αυτοί οι ίδιοι (ΔΝΤ) που επέβαλαν τα καταστροφικά προγράμματα παραδέχτηκαν ότι εφάρμοσαν  λανθασμένη τακτική και κατέστρεψαν την Ελλάδα.
-  δεν έγινε η παραμικρή εκμετάλλευση όλων των παραπάνω "assets" και ακολουθήθηκε μια διαδικασία ασκόπων διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα, τη δέσμευση της κρατικής Ελληνικής περιουσίας για 99 χρόνια η οποία εκχωρείται σταδιακά και μάλιστα σε συνθήκες καταναγκαστικής πώλησης.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα έσοδα και η κάλυψη των κρατικών δαπανών θα επαφίεται μόνο στην υπερφορολόγηση ενός λαού  του οποίου η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί ενώ οι φορολογική αρχή χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα αδυνατώντας να συλλάβει την μεγάλη φοροδιαφυγή.
-  όλα τα παραπάνω που δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης της παραγωγικής Οικονομίας και εξακολουθούν να τα αναφέρουν ότι γίνονται στην προοπτική μείωσης του χρέους που περιέργως μετά από 9 χρόνια λιτότητας, υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 25%  αυτό  όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε επί του ΑΕΠ φτάνοντας σε ποσοστό 182% έναντι 115% το 2009 και μαζί του αυξήθηκε η ανεργία ενώ η μετανάστευση κυρίως των νέων βρίσκεται στα επίπεδα της μετεμφυλιακής εποχής.
-  δεν κατέστει δυνατόν να πεισθεί η   ντόπια οικονομική "elite" που διατηρεί καταθέσεις δις  ευρώ & δολλαρίων σε φορολογικούς παραδείσους και ξένες τράπεζες, πράγμα που είναι γνωστό τοις πάσι, και ιδίως στους ξένους να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους ή και να προβούν σε επενδύσεις.
- η χώρα εξακολουθεί να μαστίζεται από διαφθορά που αναφέρεται κάθε τρεις και λίγο ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ, από υπογεννητικότητα , από την μετανάστευση των νέων, από μια υποτονική αγορά που λειτουργεί στη βάση της φοροκλοπής και της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, αλλά κ.α..
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες οι εξαγγελίες για προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων μόνο γενική θυμηδία προκαλούν και η μόνη ορατή λύση θα ήταν η επιστροφή στην πολιτική του "ΚΕΥΝΣ" και αυτό γιατί κανείς κεφαλαιούχος δεν ρισκάρει τα χρήματά του σε μια χώρα που μαστίζεται από αρνήσεις στον ορθολογισμό.  
Άρα μέχρι την "θεραπεία" των παραπάνω μόνο το κράτος μπορεί να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή προσπάθεια με απόλυτη διαφάνεια με στόχο, την επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Από που θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια όταν ο δανεισμός είναι πλέον απαγορευτικός, ας ξεκινήσει από την μείωση των κυβερνητικών δαπανών και φυσικά από τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και εφόσον διαπιστωθεί ρεαλισμός, σοβαρότητα και γνώση των αναπτυξιακών σχεδιασμών ίσως να αλλάξει και η συμπεριφορά των εταίρων μας.

Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
Μcs Στρατηγικές & Αμυντικές σπουδές
Μέλος & τ. Αντιπρόεδρος  Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης