Τεχνική τραπεζική αντίδραση με Πειραιώς +14% και λόγω APS αλλά με ΟΤΕ -2%, το ΧΑ +0,89% στις 647 μον. – Αναβαθμίζει το outlook η Fitch

Τεχνική τραπεζική αντίδραση με Πειραιώς +14% και λόγω APS αλλά με ΟΤΕ -2%, το ΧΑ +0,89% στις 647 μον. – Αναβαθμίζει το outlook η Fitch
Τεχνική τραπεζική αντίδραση με εμπόδιο τις χαμηλές συναλλαγές  - Στο επίκεντρο η Πειραιώς, πιέσεις στον ΟΤΕ
(upd20)Ισχυρά κέρδη σημειώθηκαν στην Πειραιώς +14,04% - με υψηλό ημέρας +17,46% - ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι στην τράπεζα προχώρησαν σε απεργία καθώς αντιδρούν στα σχέδια της Διοίκησης να προχωρίσει στην μεταφορά εργαζομένων στην εταιρία που θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs όσο και για ενδεχόμενες απολύσεις.
Ανοδικά έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες ενώ περιόρισαν τα αρχικά τους κέρδη, με την μεγαλύτερη άνοδο Εθνική +2,80% με υψηλό ημέρας +6,40% και Alpha Babnk +2,30% με υψηλό ημέρας +6,21% και ακολούθησε η Eurobank στο +0,98%
Από την άλλη, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα επιβεβαίωσε την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ενώ τα κέρδη των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, Coca Cola αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες -2,27% του δεικτοβαρή ΟΤΕ ο οποίος δέχθηκε πιέσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο αμερικανικός οίκος Fitch στις 8 Φεβρουαρίου την προσεχή Παρασκευή αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές ενώ αναμένεται από την Moody's την 1η Μαρτίου να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα σε Β2 από Β3 κατά 1 κλίμακα με θετικές προοπτικές
Όπως αναφέρει στο σημερινό της σημείωμα η Societe Generale, η οποία ήταν και ένας εκ των αναδόχων της νέας 5ετούς έκδοσης ομολόγου, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έδωσε στους επενδυτές το μήνυμα της ανάκαμψης των ελληνικών assets.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ότι και οι οίκοι αξιολόγησης θα αποφάσιζαν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας σε κίνηση έναν θετικό κύκλο για τη χώρα.
Επίσης, το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να εκδώσει 10ετές ομόλογο 3 δισ. στο 4% που θα αποτελέσει και την πρώτο σοβαρή απόπειρα της Ελλάδος να δανειστεί από τις αγορές με τίτλο αναφοράς μετά την αναβάθμιση από Moody’s την 1η Μαρτίου
Ειδικότερα σήμερα, οριακή βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει απόδοση 3,88% και το  ιταλικό 10ετές στο 2,75% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 113 μονάδες βάσης.
Πιέσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης με επίκεντρο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και τις εξελίξεις που αφορούν το Brexit και με τον Dax στην Γερμανία στο -0,60% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -0,40%
Έως 18 Φεβρουαρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΧΣ θα καταθέσει στην DGCom την πρόταση του Ιταλικού μοντέλου ή APS  για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών .
Το Ιταλικό μοντέλο η APS  αφορά τιτλοποίηση 15-20 δισεκ. NPLs με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το κράτος στα senior bond που θα εκδώσουν οι τράπεζες ενώ το κόστος των προμηθειών που μπορούν να αντεπεξέλθουν οι τράπεζες  δύναται να περιοριστεί  κάτω από το 3% στο 2,80%.
Τα σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που φαίνεται ότι κυβέρνηση, δανειστές και τράπεζες συγκλίνουν είναι το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από 280 χιλιάδες να μειωθεί στις 130 χιλιάδες ή σε ένα εύρος 130-150 χιλ. ενώ οι πρόσφατες αναφορές του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη περί κινδύνου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είχαν ένα στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για την μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 647 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 650-660 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 647 μονάδες έχοντας υψηλό στις 647,72 μονάδες και χαμηλό στις 641,68 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,45 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 15,7 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Mε οριακό πρόσημο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης +0,04% ενώ o Tραπεζικός Δείκτης με στηρίξεις από την Πειραιώς και την Alpha Bank κατέγραψε στο άνοιγμά του, κέρδη +1,53%. 
Περί της 10:50, εμφανιστηκαν οι πρώτοι πωλητές στις τράπεζες που γρήγορα όμως απορροφήθηκαν, και ο Τραπεζικός Δείκτης συγκρατήθηκε στο +1,09%.
Λίγο πριν τις 15:00 κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των τραπεζων ειδικότερα στην Πειραιώς και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +4,33%.
Οι πιέσεις στο ΟΤΕ αντισταθμίστηκαν από την άνοδο σε μη τραπεζικά blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος,Coca Cola κ.α λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,97%

Εν αναμονή της στρατηγικής των τραπεζών για τα NPEs..

Κέρδη ρεκόρ αναμένεται να εμφανίσει η Eurobank στο δ΄ τρίμηνο του 2018 λόγω κυρίως της μεγάλης βελτίωσης που καταγράφεται στις θυγατρικές του εξωτερικού.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλη Φεβρουαρίου 2019 και με βάση ορισμένες ενδείξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 240 εκατ ευρώ εκ των οποίων περί τα 130-135 εκατ θα προέλθουν από το εξωτερικό.
Ορισμένα short funds ποντάρουν ότι η Eurobank θα αποτύχει στην υλοποίηση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPEs ενώ με βάση πολύ καλές πηγές – και σε θεσμικό επίπεδο – η πιθανότητα θετικής κατάληξης του όλου σχεδιασμού από την Eurobank είναι συντριπτική.
Εν τω μεταξύ τον Μάρτιο 2019 θα ανακοινώσει το σχέδιο του για τα NPEs και την ευρύτερη στρατηγική ο Παύλος Μυλωνάς ο CEO της Εθνικής τράπεζας σε ειδική ενημέρωση των επενδυτών – investment day -.
Τέλη Φεβρουαρίου συνεδριάζει το ΔΣ της Alpha Bank για τα αποτελέσματα και προς τα τέλη Μαρτίου 2019 για τα ευρύτερα θέματα στρατηγικής ενώ θα δώσει σημαντική πληροφόρηση για την μείωση των προβληματικών δανείων της.
Από την μια ενώ θέλει να διατηρήσει το κεφαλαιακό της μαξιλάρι στα 2,6 δισεκ. αλλά από την άλλη η αγορά την πιέζει να φέρει εμπροσθοβαρή λύση στα προβληματικά ανοίγματα ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την μέση λύση με ενεργοποίηση εσωτερικών διαδικασιών.
Η Πειραιώς  αναζητάει διάφορες λύσεις και ενώ χρονικά μπορεί να πάρει αποφάσεις έως τον Οκτώβριο 2019 είναι πιθανό και η Πειραιώς να αποφασίσει...Μάρτιο 2019.
Μάλιστα σε ορισμένα από τα σχέδια – όχι οριστικές αποφάσεις – είναι και η μεταφορά 1500 εργαζομένων της Πειραιώς εκτός Πειραιώς στην εταιρία που θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των εργαζομένων

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

H πρόθεση του προέδρου της Βουλής να τροποποιήσει τον κανονισμό, προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά του ως αρχηγός κόμματος ο Πάνος Καμμένος, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς του πρώην κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου.
Να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του κανονισμού όσον αφορά τις κοινοβυουλευτικές ομάδες και τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών, ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν και εκφράζει την έκπληξή του για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου της ΕΕ στον Nicolas Maduro, για την προκήρυξη εκλογών.
Μέχρι στιγμής τον Guaido έχουν αναγνωρίσει η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σουηδία ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της αρμόδιας Επιτρόπου Federica Mogherini.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κλιμακώνοντας τις πιέσεις για παραίτηση από το προεδρικό αξίωμα στον Nicolas Maduro, ο οποίος όμως εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας αλλά και του στρατού
Oι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας,  ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους, καταγγέλλει το Κρεμλίνο.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ένας ακόμα σημαντικός γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, στην προσπάθεια των δύο χωρών να συνάψουν μία εμπορική συμφωνία και να τερματίσουν τη διαμάχη των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, το ενδεχόμενο σύναψης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα  θα μπορούσε να έχει επίσης ζημίες για την Ευρώπη, καθώς το Πεκίνο θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει αρκετά από τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγει με αμερικανικά, στην προσπάθειά του να περιορίσει το εμπορικό πλεόνασμα με την Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι ενώ είναι πρόθυμη να συζητήσει το άνοιγμα των αγορών της στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, το θέμα της γεωργίας δεν πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η εξαίρεση του ζητήματος της γεωργίας από τις συζητήσεις θα αποτελέσει «αδύνατο σημείο» και για τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, καθώς από τη μία η Ουάσιγκτον δε θα ήθελε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στον εγχώριο αγροτικό τομέα, ενώ από την άλλη οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να αποδυναμώσουν τον αντίστοιχο ισχυρό ευρωπαϊκό τομέα.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,44% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,02% στις 27926,50 μονάδες ενώ οι αγορές στην Κίνα είναι κλειστές λόγω αργίας

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,75%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,10% ενώ ο FTSE 100 με οριακή πτώση -0,10%
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,25%, ο S&P με οριακή  πτώση -0,10%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,41% ( 7,34 δολ. )

Κέρδη στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές – Ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο +14,04%.

Κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε  η Πειραιώς και ακολούθησαν Εθνική, Alpha Bank και με οριακά κέρδη η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0280 ευρώ με άνοδο +2,80% με όγκο 2,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 940 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε  στα 0,89 ευρώ με άνοδο +2,30% με όγκο 5,96 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,65 ευρώ με άνοδο +14,04% με όγκο 2,97 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5655 ευρώ με άνοδο +0,98% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0340 ευρώ με πτώση -4,79% και κεφαλαιοποίηση 461 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1030 ευρώ με άνοδο +0,59%, με όγκο 414 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 48εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,50 ευρώ με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον ΟΤΕ

Με κέρδη έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Coca Cola.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΤΕ, Φουρλής, Lamda, Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,49 ευρώ με άνοδο +1,63% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,74 ευρώ με πτώση -2,27% και αποτίμηση 5,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3140 ευρώ με άνοδο +0,46% και αποτίμηση 305 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,60 ευρώ με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 371 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,5150 ευρώ με πτώση -0,06% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,80 με πτώση -0,10% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,81 ευρώ με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,30 ευρώ με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,58 ευρώ με άνοδο +2,75% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,50 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,68 ευρώ με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 837 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,37 ευρώ με πτώση -1,13% και με την κεφαλαιοποίηση στα 226 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0724 ευρώ με άνοδο +2,55% με την κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,88% και στην Ιταλία 2,75% με διαφορά spread 113 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,88% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,75%.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κρατήσει όλα τα κέρδη τους και καταγράφονται και σποραδικές αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 113 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4-4,10% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,78 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,65%...
Το 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,58% με απόδοση αγοράς 2,61% και απόδοση πώλησης 2,56%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,59 μονάδες βάσης και απόδοση 2,81%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,79 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,03 μονάδες βάσης και απόδοση 3,56% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,88% με απόδοση αγοράς 3,89% και απόδοση πώλησης 3,86%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,17 μονάδες βάσης και απόδοση 4,47%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 90,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,76%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 90,78 μονάδες βάσης και απόδοση 4,88%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 372 μονάδες βάσης από 377 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 406 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,06% ή 406 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,75%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,75% λόγω της ύφεσης της ιταλικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδράσει καίρια στο θετικό κλίμα.    
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/2/2019 στο 0,16% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,75% με χαμηλό 2,72% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS