Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η Ελλάδα ήθελε να μιμηθεί την Πορτογαλία με την έκδοση ομολόγου, αλλά ξεχνά ότι είναι... ειδική περίπτωση

Societe Generale: Η Ελλάδα ήθελε να μιμηθεί την Πορτογαλία με την έκδοση ομολόγου, αλλά ξεχνά ότι είναι... ειδική περίπτωση
Τους λόγους της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αναλύει η Societe Generale, η οποία ήταν και ένας εκ των αναδόχων της έκδοσης
Στην έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου από την Ελλάδα αναφέρει στο σημερινό της σημείωμα η Societe Generale ( New Greece syndicated April 2024), η οποία αποδίδει την κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να δείξει ότι έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, η οποία ήταν και ένας εκ των αναδόχων της έκδοσης, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι με την έκδοση του ομολόγου θα δώσει στους επενδυτές το μήνυμα της ανάκαμψης των ελληνικών assets.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ότι και οι οίκοι αξιολόγησης θα αποφάσιζαν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας σε κίνηση έναν θετικό κύκλο για τη χώρα.
Με αυτή η τακτική η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μιμηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μετά από μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγων, έκαμψε τις επιφυλάξεις των οίκων αξιολόγησης.
Βέβαια, η Πορτογαλία είχε σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα είναι ένα "αίνιγμα" για τους οίκους αξιολόγησης.
Και αυτό διότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες που φέρουν αξιολόγηση "Β", όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Μολδαβία, έχει πολύ υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ακόμη υψηλότερο χρέος.
Έχει όμως και ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα, το οποίο τελεί υπό την εγγύηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης.
Μάλιστα, η Societe Generale, υπενθύμισε το σχόλιο του οίκου Standard & Poor's, ο οποίος ανέφερε ότι τελευταία εκταμίευση από το πρόγραμμα ESM παρείχε στην Ελλάδα ένα αρκετά μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας, επαρκές για την κάλυψη των αναγκών έως το 2022".
Βέβαια, η εξέλιξη αυτή, όπως και η έξοδος από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018 δεν είχε οδηγήσει σε ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία παρέμεναν "συνδεδεμένα" με την πορεία των ομολόγων υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών καθώς και τις κινήσεις στα ιταλικά ομόλογα.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, όπως σημειώνει η Societe Generale, η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από το θετικό διεθνές κλίμα, ενώ μετά την έκδοση του 5ετούς, τα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών και ειδικά των ομολόγων λήξης 4 με 6 ετών σημείωσαν ράλι.
Υπενθυμίζεται, τέλος εδώ ότι οι επόμενες αξιολογήσεις για την Ελλάδα είναι στις 8 Φεβρουαρίου από την Fitch, την 1η Μαρτίου από την Moody's, στις 26 Απριλίου από την S&P και στις 3 Μαΐου από την DBRS.
Ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων είναι στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody's και στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης