Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά άνω των τεσσάρων ετών το επενδυτικό κλίμα τον Φεβρουάριο 2019 - Στις -3,7 μονάδες ο δείκτης Sentix

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά άνω των τεσσάρων ετών το επενδυτικό κλίμα τον Φεβρουάριο 2019 - Στις -3,7 μονάδες ο δείκτης Sentix
Τα στοιχεία για τον δείκτη επενδυτικού κλίματος αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Σε χαμηλά άνω των τεσσάρων ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (4/2) στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Sentix, εν μέσω ανησυχιών για την αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Sentix υποχώρησε στις -3,7 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, έναντι 1,5 μονάδων τον Ιανουάριο
Παράλληλα, ο δείκτης σημείωσε πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν βελτίωση του δείκτη στις -0,6 μονάδες.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση κατέγραψε επίσης πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.
«Ο κύριος λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι το Brexit, το οποίο πλησιάζει», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Senitx, Manfred Huebner, προσθέτοντας ότι «δεδομένης της ασαφούς πολιτικής κατάστασης, οι επιχειρήσεις πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τις κεντρικές τράπεζες, ειδικότερα για την αμερικανική Federal Reserve, να λάβουν ορισμένα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».
Σε ξεχωριστά στοιχεία που αφορούν το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 3,1 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι 6,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.
«Η γερμανική οικονομία, η οποία υπήρξε η οικονομική ατμομηχανή της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, χάνει περισσότερο ατμό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Manfred Huebner, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «το γερμανικό μοντέλο εξαγωγών βρίσκεται υπό πίεση τόσο από το Brexit όσο και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης