Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mogherini: Ποτέ δεν αναγνωρίσαμε ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βενεζουέλα

Mogherini: Ποτέ δεν αναγνωρίσαμε ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βενεζουέλα
H Federica Mogherini δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών»
Η «ειρηνική» και «δημοκρατική» επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα αποτελεί την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Federica Mogherini.
Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Mogherini απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο».
«Αναγνωρίσαμε ως το μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της.
Αυτή είναι σαφής και κοινή θέση της ΕΕ» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο.
«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και αυτό που τονίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης» ανέφερε η Mogherini, ενώ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Juan Guaido από κάποιες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη-μέλη.
«Έχουμε όμως ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο» κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης