Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Τελειώνει ο χρόνος των ΗΠΑ για να απομακρύνουν τον Maduro

tags :
Strategic Culture: Τελειώνει ο χρόνος των ΗΠΑ για να απομακρύνουν τον Maduro
Strategic Culture: Τελειώνει ο χρόνος των ΗΠΑ για να απομακρύνουν τον Maduro
Τα πιο ευπρόσδεκτα νέα για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro τον Ιανουάριο του 2019 ήρθαν από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Maduro και Putin επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών με κάτι παραπάνω από απλά λόγια.
Υπεγράφησαν εμπορικές συμφωνίας αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες θα βοηθήσουν τη Βενεζουέλα να καθορίσει το φιλόδοξο (ή ανόητο) σχέδιο της να πουλά το πετρέλαιο της που θα υποστηρίζεται από το κρυπτονόμισμά της «Petro» αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Ο Maduro επέμεινε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρία PVDSA της Βενεζουέλας θα δέχεται μόνο «Petro» για το πετρέλαιο που πουλά.
Με όλους τους λογαριασμούς το «Petro» μοιάζει με απάτη και μέχρι να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις στους ευεργέτες του, τη Ρωσία και την Κίνα, δεν υπάρχει τρόπος να το χρησιμοποιήσουν.
Αλλά, θεωρητικά, το «Petro» είναι μια καλή ιδέα.
Μπορεί να την υλοποιήσει ο Maduro;
Είναι μια καλή ερώτηση.
Αλλά αν αυτό ή κάτι τέτοιο επιτύχει, αντιπροσωπεύει μια τεκτονική μετατόπιση για την παγκόσμια οικονομία.
Δεν είναι σήμερα ή αύριο, σκεφτείτε, αλλά με την πάροδο του χρόνου.
Γιατί; Επειδή παρέχει ένα σχέδιο για χώρες οι οποίες δεν έχουν καλές σχέσεις με τη Δύση να απομακρυνθούν από το άρμα του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος SWIFT και να έχουν τα εφόδια για να αποτρέψουν την  κατάρρευση του νομίσματός τους, να απομακρυνθούν από τη σκλαβιά του χρέους, την οικονομική απομόνωση και την αλλαγή καθεστώτος.
Επειδή υπάρχουν τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν έξω από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τις κυρώσεις (που είναι πράξεις πολέμου) και να συνεχίσουν να ασκούν το ειρηνικό εμπόριο με τους όρους τους.
Όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation τα σχέδια του Trump για ενεργειακή κυριαρχία είναι αυτό που καθοδηγεί την εξωτερική του πολιτική.
Και ο John Bolton, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της τρομακτικής πολιτικής.
Αυτό είναι το σχέδιο John Bolton για την αλλαγή καθεστώτος.
«Δαιμονοποιήστε» τον ηγέτη μιας χώρας που αντιτίθεται στην αυτοκρατορική κυριαρχία μας, αποκόψτε από τον υπόλοιπο κόσμο μέσω κυρώσεων και πολιτικής/στρατιωτικής πίεσης και περιμένετε να την κοινωνική αναταραχή για να υπάρξει η αλλαγή καθεστώτος.
Στη συνέχεια δώστε στήριξη στο νέο καθεστώς, το οποίο συνήθως ηγείται μια αμερικανική μαριονέτα, στην προκειμένη περίπτωση ο «κανένας» και παντελώς άγνωστος Juan Guaidó.
Αν αυτό αποτύχει τότε η επιλογή που είναι στο τραπέζι είναι η εισβολή για ανθρωπιστικούς λόγους.
Μόλις κάνετε τη μεγάλη κίνηση, όπως και οι Bolton και ο Pompeo έκαναν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, θα πρέπει να πάρετε γρήγορα την κατάσταση στα χέρια σας, αλλιώς ο χρόνος αρχίζει να κυλά εναντίον σας.
Το ίδιο είχε συμβεί τονίζει το Strategic Culture Foundation το καλοκαίρι του 2018, όταν ήταν η τουρκική λίρα βρισκόταν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.
Και πριν από αυτό ήταν η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κατάρ μέσω οικονομικού και στρατιωτικού αποκλεισμού.
Και στα τέλη του 2014 ήταν η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που έπρεπε να προκαλέσει μια επανάσταση εναντίον του Putin στη Ρωσία, η οποία επίσης απέτυχε, παρά τις φήμες για ένα εσωτερικό πραξικόπημα στο Κρεμλίνο που καταστάλθηκε από τον Putin τον Μάρτιο του 2015.
Οι επόμενες μέρες θα είναι «κλειδί» για την επιβίωση του Maduro.
Επειδή όταν οι ΗΠΑ κάνουν τη μεγάλη τους κίνηση και δεν καταφέρουν να ανατρέψουν τον Maduro, τότε η θέση του Maduro θα ενισχυθεί και τα πράγματα θα ηρεμήσουν.
Θα είναι στο χέρι του Maduro στη συνέχεια να κάνει τα πράγματα σωστά στη χώρα του.
Ωστόσο εάν υπάρξει στρατιωτική κίνηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και ο Maduro καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να «πουλήσει» στους κατοίκους της Βενεζουέλας ότι τα δεινά που περνούν οφείλονται στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.
Τα τελευταία δύο χρόνια η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας κατέρρευσε σχεδόν κατά 30% από πάνω από 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε λιγότερο από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στα τέλη του 2018.
Οι αριθμοί παραγωγής έχουν ανακάμψει ελαφρώς και ήταν πάνω από 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το Δεκέμβριο του 2018.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα χαμένα βαρέλια είναι η διαφορά μεταξύ μιας σταθερής κυβέρνησης και μιας που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Στόχος για τον Putin  και τον Xi Jinping της Κίνας θα πρέπει τώρα να είναι να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας στα επίπεδα του 2017.
Η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα ήταν το σχέδιο των ΗΠΑ καθ 'όλη τη διάρκεια.
Και αυτό είναι, ειλικρινά, απεριόριστη μεταχείριση του ίδιου του λαού της Βενεζουέλας. Η πολιτική των ΗΠΑ  απέναντι στη Βενεζουέλα δεν ήταν παρά μια παραλλαγή της παλιάς παροιμίας, «οι ξυλοδαρμοί θα συνεχιστούν μέχρι να βελτιωθεί το ηθικό».
Σε αυτή την περίπτωση, υποκαταστήστε την απομάκρυνση του Maduro από την εξουσία για «ηθικό» και αποκαταστήστε την πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα οι «ξυλοδαρμοί».
Αλλά δεν είναι τελείως διαφορετική από τη ρητορική που χρησιμοποίησαν και ο Pompeo και ο Bolton για το Ιράν. Θυμηθείτε τον κατάλογο του Pompeo με 12 αιτήσεις για το Ιράν του 2018;
Πρόκειται για μια σαφή δήλωση προς την ιρανική κυβέρνηση «αποχωρήστε ή θα λιμοκτονήσουμε τους πολίτες σας μέχρι θανάτου».
Ποιο είναι το πιο θλιβερό κομμάτι αυτού του γεγονότος είναι ότι η κυβέρνηση Trump έχει «πουλήσει» αυτή την πολιτική ως ένα είδος ανθρωπιστικής αποστολής για να σώσει τους κατοίκους της Βενεζουέλας από το Maduro.
Αυτό το έδαφος έχει ήδη τεθεί για το Ιράν.
Όταν η πραγματικότητα είναι ότι είναι οι ΗΠΑ στοχεύουν να λιμοκτονήσουν μεγάλες χώρες παραγωγούς πετρελαίου  για να διατηρήσουν το πετρο-δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης