Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Fed θα συνεχίσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού και το 2020

Fitch: Η Fed θα συνεχίσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού και το 2020
Έκθεση της Fitch για τη Federal Reserve 
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) θα συνεχίσει τη συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού της και το 2020, παρά τις πρόσφατες αντίθετες διαβεβαιώσεις της, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Βέβαια, όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η τελική συρρίκνωση του ισολογισμού (έφθασε το ποσό-ρεκόρ των 4,5 τρισεκ. δολαρίων το 2017), ο οποίος διογκώθηκε από τα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών, θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.
Παγκοσμίως, οι νομισματικές συνθήκες θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω την περίοδο 2019-2020, αν ληφθούν υπόψη και τα σχέδια των ΕΚΤ και Τράπεζας της Ιαπωνίας, επισημαίνεται.
«Η ανακοίνωση της Fed, την περασμένη εβδομάδα, ότι η εξομάλυνση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι προηγουμένως, συνοδεύεται από άλλα μηνύματα και συγκεκριμένα την αφαίρεση της καθοδήγησης προς τα εμπρός, ώστε να δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, η ανακοίνωση για τον ισολογισμό δεν αντικατόπτριζε αποφάσεις σχετικά με τη στάση της νομισματικής πολιτικής. (…)
Οι τράπεζες πρέπει πλέον να κατέχουν υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία (HQLA) -τα οποία περιλαμβάνουν αποθεματικά στη Fed- για να πληρούν τους ελάχιστους δείκτες κάλυψης ρευστότητας.
Οι κανόνες HQLA ενδέχεται να βιώσουν κάποιες αλλαγές που μειώνουν τη ζήτηση αποθεματικών από μικρότερες τράπεζες, αλλά αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ουσιαστικά τη συνολική ζήτηση.
Τα συνολικά αποθεματικά ανέρχονται σε 19 τρισεκ. δολάρια τον Σεπτέμβριο 2018», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
«Ο κανονικοποιημένος μακροπρόθεσμος ισολογισμός της Fed, εξυπηρετεί τη ζήτηση φυσικού νομίσματος για συναλλαγές.
Το απόθεμα συναλλάγματος ήταν 1,7 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2018 και είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται κατά περίπου 4% ετησίως.
Τα παραπάνω κάνουν λόγο για έναν ισολογισμό ύψους 3,3 τρισεκ. δολαρίων κατά τα επόμενα δύο χρόνια, από 3,2 τρισεκ., καθώς αυξάνεται η ζήτηση», σημειώνεται.
Αναλυτικά:

Image
Image


Διαβάστε: JPMorgan: Στα 3,5 δισ. δολ. ο ισολογισμός της Fed μετά το τέλος της ομαλοποίησης νομισματικής πολιτικής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης