Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπρα ντε φερ Κίνας, Ρωσίας με ΗΠΑ για Maduro

tags :
Μπρα ντε φερ Κίνας, Ρωσίας με ΗΠΑ για Maduro
Μπρα ντε φερ Κίνας, Ρωσίας με ΗΠΑ για Maduro
Η Κίνα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro.
Το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι διατηρεί «τις συνήθεις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών» και ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών «δεν πρέπει να υπονομεύεται ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση», σύμφωνα με πληροφορίες του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Κίνα έχει διατηρήσει στενή επικοινωνία με όλα τα μέρη με διάφορους τρόπους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Κίνα είχε επαφή με τον ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaido.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα για να προωθήσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ορθή διευθέτηση του ζητήματος της Βενεζουέλας», πρόσθεσε το υπουργείο.
Μια νέα έκθεση Wall Street Journal περιγράφει τι διακυβεύεται και το κόστος για το Πεκίνο:
 Όταν η Κίνα προχώρησε στην πρώτη από μια σειρά συμφωνιών πετρέλαιο έναντι δανείων με τη Βενεζουέλα το 2007, φαινόταν σαν την τέλεια σχέση.
Η Βενεζουέλα είχε τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Η Κίνα ήταν έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας.
 Δώδεκα χρόνια μετά και πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια αργότερα, μια πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα απειλεί τις πληρωμές των δανείων της Κίνας από τη Βενεζουέλα, οδηγώντας το Πεκίνο σε αντιπαράθεση με τη Ουάσιγκτον, καθώς υποστηρίζει έναν ηγέτη της Βενεζουέλας που οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανατρέψουν.
Είναι μια σύγκρουση με την Ουάσινγκτον την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ που προκαλεί προβλήματα στην κινεζική οικονομία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να χρωστάει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκθέσεις του WSJ.



Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία εξακολουθούν να παραμένουν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων της Βενεζουέλας και το Πεκίνο είχε επιπλέον $ 3,2 στις άμεσες επενδύσεις στη Βενεζουέλα το 2017, για να μην αναφερθούν τουλάχιστον τρεις κοινοπραξίες μεταξύ της China National Petroleum Corp και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας , Petróleos de Venezuela SA ή PdVSA.
Αν και οι αποπληρωμές της Βενεζουέλας προς την Κίνα άρχισαν να επιβραδύνονται από το 2015, οι τρέχουσες πολιτικές αναταραχές και οι προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές για τις κινεζικές επενδύσεις.
Οι επενδύσεις της Κίνας κινδυνεύουν τώρα από τον κ. Maduro - και το Πεκίνο αναγνωρίζει επίσης ότι μια διοίκηση Guaidó που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ μπορεί να αρνηθεί να τιμήσει τα εκκρεμή χρέη.
Δεδομένου ότι το Πεκίνο είναι όλοι ενήμερο για το αποτέλεσμα οποιασδήποτε μετάβασης της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα και δεδομένου ότι παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του καθεστώτος Maduro, δεν υπάρχει λόγος να μάθουμε τι είδους πιθανή παράνομη συνεργασία στρατού-στρατού ή σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
Παρόμοια με την ήσυχη στρατιωτική υποστήριξη της Κίνας προς το καθεστώς Assad στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του πολέμου στο Levant, η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να στηρίξει την Maduro με πιο άμεσο δυναμικό.
«Η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τη Βενεζουέλα ως “πληρεξούσιο” για να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ.
Αυτό είναι κάτι περισσότερο από οικονομική υποστήριξη.
Η Ρωσία και η Κίνα εκμεταλλεύονται την οικονομική τους υποστήριξη για τη δημιουργία στρατιωτικοβιομηχανικής παρουσίας στη Βενεζουέλα», δήλωσε στην Fox News αυτή την εβδομάδα ο Joseph Humire, εκτελεστικός διευθυντής του Secure Free Society.
Η Κίνα διαθέτει εγκατάσταση παρακολούθησης μέσω δορυφόρου στην αεροπορική βάση Capitán Manuel Rios στο Guárico, ενώ η Ρωσία διαθέτει κυβερνο-εκπροσώπηση στη ναυτική βάση Antonio Diaz "Bandi" στην La Orchilla, ένα νησί βόρεια του Καράκας.
«Αυτό προσθέτει τις δορυφορικές  δυνατότητες αλλά και κυβερνοασφάλειας που δεν έχει το καθεστώς Maduro», επεσήμανε ο Humire.
«Για τη Ρωσία και την Κίνα, η πίεση στις ΗΠΑ μέσω της Βενεζουέλας προσθέτει μοχλό στις περιφερειακές φιλοδοξίες τους στην Ουκρανία και την Ανατολική / Κεντρική Ευρώπη (για τη Ρωσία) και την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (για την Κίνα)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης