Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Erdogan προκαλεί με Δυτική Θράκη και Αιγαίο πριν τη συνάντηση με τον Τσίπρα - Επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς

Ο Erdogan προκαλεί με Δυτική Θράκη και Αιγαίο πριν τη συνάντηση με τον Τσίπρα - Επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς
Στις 13 Φεβρουαρίου στο ΝΑΤΟ η συνάντηση Ακάρ - Αποστολάκη
(upd) Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00 μμ, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόερδο της Τουρκίας Tayyip Erdogan, εν μέσω προκλήσεων από την Άγκυρα. 
Η Τουρκία φρόντισε να τορπιλίσει το κλίμα πριν από την κρίσιμη συνάντηση,  με την ανησυχία για τις επιδιώξεις της Άγκυρας να είναι έκδηλη.
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει ζήτημα «μειονότητας» στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έλαβαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, καθώς ενέταξε τους 8 στρατιωτικούς στη λίστα των τρομοκρατών, σε μια κίνηση η οποία αιφνιδίαση την ελληνική πλευρά και είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων.
Η Τουρκία θεωρεί τους 8 στρατιωτικούς, πραξικοπηματίες και το ζήτημα της έκδοσής τους αναμένεται να τεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Τούρκο πρόεδρο, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντησή τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσγειώθηκε στην Άγκυρα στις 15:30, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Fuat Oktay στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan.






Κουμουτσάκος (ΝΔ): Η Τουρκία υπονομεύει την επίσκεψη Τσίπρα - Κακοί οιωνοί για τα ελληνικά συμφέροντα


Την έντονη ανησυχία της για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του Γ. Κουμουτσάκου, μετά την επικήρυξη των 8 στρατιωτικών από την Άγκυρα.
«Μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει», σημειώνει στη δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών,  Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως τονίζει, η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.
 «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα.
Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη», προειδοποιεί ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υψηλού συμβολισμού η πρόσκληση Βαρθολομαίου στο επίσημο δείπνο Τσίπρα-Erdogan

Προσκεκλημένος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στο επίσημο δείπτνο που παραθέτει προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Eίναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμή Έλληνα πρωθυπουργού.
Σημειώνεται ότι στο δείπνο, έχουν προσκληθεί και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Στην Άγκυρα ο Τσίπρας εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας μετά από επτά συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan θα επισκεφτεί το παλάτι του στην Άγκυρα.
Μια συνάντηση για την οποία οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους προσδοκίες αν και απ΄ότι φαίνεται αυτά που κρύβει είναι περισσότερα απ όσα αναμένεται να ειπωθούν δημοσίως.
Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται μέσω τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ αν και στην πραγματικότητα η Άγκυρα με αυτές τις κινήσεις θέλει να στρέψει πιθανόν αλλού τις προσδοκίες της από τις πραγματικές της στοχεύσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό έχοντας στο μυαλό του κυρίως δύο θέματα: το Κουρδιστάν για το οποίο θα τα πει στον κ. Τσίπρα (νύφη) για να τα ακούσει ο κ. Τραμπ (πεθερά).
Δεύτερος στόχος είναι τα ενεργειακά με τον κ. Ερντογάν να θέλει μέσα από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στείλει μήνυμα προς κάθε κατευθυνση ότι η Τουρκία είτε με το καλό είτε με το κακό θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες με την προσδοκία να είναι τέτοια η ποσότητα ώστε να έχει και η γειτονική χώρα τα οφέλη που προσδοκά ότι της αναλογούν.
Ο κ. Τσίπρας ο οποίος θα διερευνήσει που το πάει ακριβώς ο σουλτάνος κρατά προς το παρόν χαμηλές προσδοκίες μολονότι για επικοινωνιακούς λόγους θα ήθελε μια σαφή τουρκική δήλωση υπέρ της «φιλίας» των δύο χωρών και μιας νέας αρχής στις μεταξύ τους σχέσεις ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη συνάντηση προεκλογικά.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση εργάζονται οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου.
Μάλιστα διαρρέουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επικεντρωθεί σε θέματα τα οποία ουσιαστικά έχουν κλείσει ή έχουν παγώσει.
Όπως για παράδειγμα το θέμα των οκτώ αξιωματικών και των άλλων δύο στρατιωτικών των Μπορντώ Μπερελί που είχαν συλληφθεί στον Έβρο.
Είναι γνωστό η Άγκυρα αλλά και ο κ. Ερντογάν προσωπικά το είχαν θέσει ως αιχμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων το προηγούμενο διάστημα αλλά τώρα φαίνεται πως μάλλον το έχουν ξεχάσει σε κάποιο συρτάρι.
Ο κ. Ερντογάν το θεωρούσε ως αιτία πολέμου αλλά το τελευταίο διάστημα αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτό και δεν λέει λέξη. Φαίνεται όμως, σύμφωνα με καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και άλλων φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι αντί για την έκβαση των οκτώ συν δύο Τούρκων αξιωματικών έχει λάβει άλλα ανταλλάγματα.
Και αυτά εστιάζονται σε παράνομες επιστροφές και επαναπροωθήσεις Τούρκων αντικαθεστωτικών ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς (σύμφωνα με τις καταγγελίες) έχουν προλάβει να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Άλλωστε, αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν και που ακριβώς βρίσκονται οι οκτώ συν δύο Τούρκοι ένστολοι στη χώρα μας καθώς μπορεί να μένουν οπουδήποτε ακόμη και σε άλλη χώρα.
Τελευταία φορά τα ίχνη των οκτώ φαίνεται ότι είχαν εντοπιστεί στην κατασκήνωση των αξιωματικών του Αγίου Ανδρέα όταν ξέσπασε η φονική φωτιά στο Μάτι και των δύο από τα Μπορντώ Μπερελί στην Αμυγδαλέζα τον περασμένο Αύγουστο όταν υποτίθεται ότι αποφυλακίστηκαν λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προφυλάκισης τους.
Η Αθήνα πάντως περιμένει πια να ανοίξει η θετική ατζέντα των δύο χωρών.
Το πρώτο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι η μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν παγώσει από τη δύσκολη περίοδο που πέρασε.
Τα 25 από τα 29 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι στο στρατιωτικό επίπεδο και αυτά σταδιακά όλοι ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα ξαναρχίσουν.
Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν είναι και η πρώτη μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Κάτι που ικανοποιεί την Άγκυρα καθώς θεωρεί τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανεξέλεγκτο πολιτικό και εστία έντασης τόσο με τις πράξεις του όσο και με τις δηλώσεις του.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.
16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Στις 13 Φεβρουαρίου στο ΝΑΤΟ η συνάντηση Ακάρ - Αποστολάκη

Στην επίσκεψη αυτή όμως δεν συμμετέχει ούτε ο διάδοχος του κ. Καμμένου, υπουργός Άμυνας ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κάνει μια οξύτατη δήλωση ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε». Είναι προφανές, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν απαίτησε να μην έρθει στην Άγκυρα ο νέος υπουργός Αμύνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ/. Αποστολάκης στις 13 Φεβρουαρίου θα έχει ένα τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, στο ΝΑΤΟ, σε ουδέτερο έδαφος.
Το άλλο θέμα που καίει την Αθήνα είναι το προσφυγικό καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί οπωσδήποτε μείωση των ροών από την Τουρκία στη βάση όσων έχει συμφωνήσει προφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρύσα Κλειτσιώτη                                                            
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης