Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη άνοδος +0,6% για Dow λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων - Στο +0,4% ο S&P 500

Συγκρατημένη άνοδος +0,6% για Dow λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων -  Στο +0,4% ο S&P 500
Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω ώθησης από τη μετοχή της ΒΡ
(upd1) Συγκρατημένη άνοδο κατέγραψαν σήμερα (5/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, με το «βλέμμα» των επενδυτών να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την Κατάσταση του Έθνους.
O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 25.409 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 2.736 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,74% υψηλότερα στις 7.402 μονάδες.

Ώθηση στους δείκτες προσέφερε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon να ενισχύεται κατά 1,5%, τη Netflix να καταγράφει κέρδη 1,2%, την Apple να σημειώνει άνοδο 1,7% και το Facebook να διαπραγματεύεται στο +1,1%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Estee Lauder σημείωσε «άλμα» άνω του 11,6%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων, ενώ αύξησε το guidance της για το 2019.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφέρει αποτελέσματα σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες του S&P 500, με περίπου το 70% αυτών να έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την The Earnings Scout.
Στοιχεία της FactSet υποδεικνύουν ότι τα εταιρικά κέρδη του α’ τριμήνου αναμένεται να εμφανίσουν μια πτώση 0,8%.
Μετά το κλείσιμο της Wall, αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Disney, Electronic Arts, Snap και Spirit Airlines.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν, εν τω μεταξύ, με προσοχή την ομιλία του Trump αργότερα σήμερα, καθώς θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά και την αμερικανική οικονομία.
Σημειώνεται πως η ομιλία του Trump για την Κατάσταση του Έθνους καθυστέρησε λόγω του κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ.
Την αισιοδοξία στη Wall αντισταθμίζουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον αμερικανικό κλάδο υπηρεσιών, που έδειξαν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση για τον Ιανουάριο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης του ISM για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε κατά 1,3 μονάδες, στις 56,7 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018- κάτω των 57,1 μονάδων που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σε υψηλά 9 εβδομάδων οι ευρωαγορές 

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές μετοχές, ανερχόμενες μάλιστα σε υψηλά εννέα εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,41% στις 364,99 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άλμα 1,8%, καθώς έλαβε ώθηση από τη μετοχή της ΒΡ.
Η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας κατέγραψε άνοδο άνω του 5%, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η BP εμφάνισε μια αύξηση κερδών μεγαλύτερη του 65% για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018, χάρη σε μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.


«Άλμα» 17,6% κατέγραψε η μετοχή της Pandora, καθώς η εταιρεία κοσμημάτων ανέφερε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,71% κι έκλεισε στις 11.367,98 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 2,04% στις 7.177,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,66% στις 5.083,34 μονάδες.


Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε και η αποδυνάμωση της στερλίνας, που διολίσθησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για το Brexit.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,16% κι έκλεισε στις 19.833,49 μονάδες.
Οι ευρωαγορές ενισχύθηκαν παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιανουάριο του 2019, με τον σχετικό δείκτη της Markit να επεκτείνεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 5,5 ετών.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013- από 51,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνολική δραστηριότητα στη Γερμανία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, αν και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες παρέμεινε περιορισμένη εξαιτίας της γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομίας.
Σημαντική πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Βρετανία, με τον ΡΜΙ να διαμορφώνεται στις 50,1 μονάδες, από 51,2 τον προηγούμενο μήνα.
Επιδείνωση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τον ιταλικό κλάδο υπηρεσιών ενέτειναν τις ανησυχίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο ιταλικός σύνθετος ΡΜΙ για τους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης διολίσθησε τον Ιανουάριο του 2019 στις 48,8 μονάδες, από 50 τον Δεκέμβριο, όταν αναγνώσεις κάτω του ορίου των 50 μονάδων υποδηλώνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Τα στοιχεία αποδείχτηκαν χειρότερα και από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, που ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 49,4 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανήλθε στο υψηλό τριών εβδομάδων του 2,82%, από 2,75% στο χθεσινό κλείσιμο.


Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της ανόδου που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς και της αργίας στις περιοχές της Κίνας και της Νότιας Κορέας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,19% και τις 20.844,45 μονάδες, καθώς η μετοχή της Panasonic υποχώρησε κατά 2,5% ενώ αντίθετα η Yahoo Japan κατέγραψε «άλμα» άνω του 9% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων της αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, τα στοιχεία για την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα για τον Ιανουάριο του 2019 άσκησαν επίσης ορισμένες πιέσεις για τον Nikkei, καθώς η άνοδος του κλάδου υπηρεσιών αντισταθμίστηκε από την πτώση που σημειώθηκε στον μεταποιητικό κλάδο.
Ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 1.653,09 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία έκλεισε στο -0,87% και τις 6.481,45 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε σημαντική άνοδο 1,95% στις 6.005,90 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 1,5%.
Με άνοδο έκλεισε και ο δείκτης Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο +1,26% και τις 269,43 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης