Κερδοσκοπικό παίγνιο στις τράπεζες με Πειραιώς +15% επέδρασε στο ΧΑ +0,85% στις 652 μον.

Κερδοσκοπικό παίγνιο στις τράπεζες με Πειραιώς +15% επέδρασε στο ΧΑ +0,85% στις 652 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά της ημέρας στις 652 μονάδες - Στο επίκεντρο η Πειραιώς.
(upd18)Με σηματωρό τα ισχυρά κέρδη της Πειραιώς +15,08% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και της Alpha Bank +5,62% ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 652 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, επίπεδα από τις 6/12/2018.
Με κέρδη έκλεισε η Eθνική +3,11% με υψηλό ημέρας +6,42% ενώ με απώλειες -1,33% έκλεισε η Eurobank με χαμηλό ημέρας -3,27% η οποία δέχθηκε πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μια θολή αγορά και χωρίς να διαφαίνεται άμεση λύση των τραπεζικών προβλημάτων, η ξαφνική άνοδος των τραπεζικών μετοχών μπορεί να είναι κατασκευασμένη από ξένα funds με σκοπό να εγκλωβίσουν όσους δεν έχουν καταφέρει να παγιδεύσουν ακόμη.
Η Eurobank  λόγω του deal με την Grivalia έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά ενώ είναι ενδεικτικό ότι χρειάζεται να διανύσει την μικρότερη απόσταση για να φθάσει στο 1 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Από την άλλη τα ξένα funds εξακολουθούν να διατηρούν τις short θέσεις καθώς ποντάρουν ότι το σχέδιο της Eurobank θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί ή θα αντιμετωπίσει εμπόδια σενάριο όμως που δεν είναι βασικό.
Ως προς την Πειραιώς είναι αληθές ότι έχει δεχθεί ισχυρό σοκ χρηματιστηριακά φθάνοντας έως τα 0,5520 ευρώ που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό με…τιμή αύξησης κεφαλαίου τα 6 ευρώ του 2015 ενώ όπως έχουμε αναλύσει η δίκαιη τιμή της στο χρηματιστήριο είναι το 1 ευρώ εντούτοις απαιτείται προσοχή καθώς η πρόσφατη άνοδος και το ράλι +26% της Πειραιώς μάλλον αποτελεί κερδοσκοπικό παίγνιο
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν μεικτές τάσεις καθώς τα κέρδη της Viohalco +7,24% και της ΔΕΗ +3,42% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της Motor Oil -1,79% και του Μυτιληναίου -0,82%.

Το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα στις αγορές με 10ετές ομόλογο και με στόχο επιτοκίου στο 4% μελετούν στον ΟΔΔΗΧ με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να βρίσκεται στην δευτερογενή αγορά στα επίπεδα του 3,70%
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα προηγηθεί η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου όπου οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα αναβαθμιστούν σε θετικές από ουδέτερες και θα ακολουθήσει η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β2 από Β3 από την Moody’s την 1η Μαρτίου.  
Σήμερα, σταθεροποιητικά κινείται το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,90% και το CDS στην 5ετία στο 4,06% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,79% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 111 μονάδες βάσης.
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ανερχόμενες μάλιστα σε υψηλά εννέα μηνών, με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και με τον Dax στην Γερμανία στο +1,50% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +1%
Οι ελληνικές τράπεζες έως πολύ πρόσφατα έγραφαν ιστορικά χαμηλά σχεδόν σε καθημερινή βάση ενώ οι short, τα NPEs, οι ανησυχίες για τα κεφάλαια των τραπεζών, η πίεση για εμπροσθοβαρείς λύσεις στα προβληματικά δάνεια αποτελούν μέρος των αιτιών για την διάλυση των τραπεζικών μετοχών.
Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης  στην προσπάθεια του να ανασκευάσει τα περί ανακεφαλαιοποίησης επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και δεν θέλουν κεφάλαια όπως και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και  ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας δήλωσαν ότι τα χειρότερα για τις τράπεζες είναι πίσω μας.
Από την μια, η προκήρυξη των εκλογών θα δημιουργήσει μια προσωρινή ευφορία  στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά από την άλλη το βασικό πρόβλημα θα προκύψει στα stress tests του Ιουλίου 2020 καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θα βγουν αλώβητες και θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου όπου αναμένονται γενναία reverse split..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 652 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 650-660 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,85% στις 652 μονάδες έχοντας υψηλό στις 652,72 μονάδες και χαμηλό στις 644,26 μονάδες
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 810 χιλ. ευρώ και όγκου 1,1 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 400 χιλ. τεμάχια αξίας 423 χιλ. ευρώ και η Eurobank  700 χιλ. τεμάχια αξίας 385 χιλ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Mε οριακό πρόσημο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης +0,09% ενώ o Tραπεζικός Δείκτης με στηρίξεις από την Πειραιώς και την Alpha Bank κατέγραψε στο άνοιγμά του, κέρδη +0,73%.
Περί της 10:35, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,17% ενώ ο Γενικός Δείκτης  στο +0,41%.
Λίγο μετά τις 12:00, με πιέσεις στην Eurobank και στην Εθνική ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,76% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη -0,45%
Περί τις 13:30 ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς με κέΡδη που έφτασαν που έφτασαν το +13,23% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε εκ νέου νέο υψηλό ημέρας στο +4,04% δίνοντας ώθηση και στον Γενικό Δείκτη στο +0,85%
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά της ημέρας στις 652 μονάδες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στην κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τον νέο νόμο Κατσέλη κατεγράφησαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των βασικών στελεχών της κυβέρνησης.
Ο σχεδιασμός είναι έως 15 Φεβρουαρίου - την άλλη Παρασκευή - να έχει κατατεθεί ο νέος νόμος Κατσέλη ο οποίος θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις επιταγές των δανειστών
H κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου από την μια θέλει να παρουσιάσει φιλολαϊκό προφίλ αλλά από την άλλη δεν μπορεί να πάει κόντρα στους δανειστές γιατί οποιαδήποτε κόντρα αυτομάτως θα επηρεάσει την εικόνα της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές και ξανά τα επιτόκια στα ομόλογα θα ανέβουν
Μάλιστα ως μέτρο πίεσης έχει τονιστεί ότι εάν δεν έρθει ο νέος νόμος τότε οι δανειστές δεν θα καταβάλλουν τα 700-750 εκατ ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ (ομόλογα ANFA)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόερδο της Τουρκίας Tayyip Erdogan, εν μέσω προκλήσεων από την Άγκυρα.
Η Τουρκία φρόντισε να τορπιλίσει το κλίμα πριν από την κρίσιμη συνάντηση,  με την ανησυχία για τις επιδιώξεις της Άγκυρας να είναι έκδηλη.
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις εκπροσώπου του Erdogan, ο οποίος προανήγγειλε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει ζήτημα «μειονότητας» στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έλαβαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται μέσω τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ αν και στην πραγματικότητα η Άγκυρα με αυτές τις κινήσεις θέλει να στρέψει πιθανόν αλλού τις προσδοκίες της από τις πραγματικές της στοχεύσεις.
Ο κ. Τσίπρας για επικοινωνιακούς λόγους θα ήθελε μια σαφή τουρκική δήλωση υπέρ της «φιλίας» των δύο χωρών και μιας νέας αρχής στις μεταξύ τους σχέσεις ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη συνάντηση προεκλογικά.
Από την άλλη , ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό έχοντας στο μυαλό του δύο βασικά θέματα, το Κουρδιστάν και τα ενεργειακά στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Τουρκία είτε με το καλό είτε με το κακό θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες
Στην επίσκεψη αυτή όμως δεν συμμετέχει ούτε ο διάδοχος του κ. Καμμένου, υπουργός Άμυνας ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κάνει μια οξύτατη δήλωση ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε»
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης στις 13 Φεβρουαρίου θα έχει ένα τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ακάρ, στο ΝΑΤΟ, σε ουδέτερο έδαφος.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη δεύτερη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με τον επικεφαλής της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Αύριο Τετάρτη 6/2 ο Αμερικάνος διαπραγματευτής Stephen Biegun μεταβαίνει στη Β. Κορέα προκειμένου να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη διαπραγματευτή Kim Hyok Chol έτσι ώστε να προετοιμάσουν τη δεύτερη συνάντηση Trump – Kim.
Σε κοινή ανακοίνωση των 11 από τις 14 χώρες που συγκροτούν την περίφημη Ομάδα της Λίμας (σε αυτήν ανήκουν από το 2017 τα περισσότερα κράτη της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής και ο Καναδάς με απώτερο στόχο να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση της Βενεζουέλας) αναφέρεται πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος στη Βενεζουέλα χωρίς την χρήση βίας.
Η Ομάδα της Λίμας καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να «επιδείξουν την πίστη τους στον προσωρινό πρόεδρο Guaido» και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει «γρήγορα» η μετάβαση της χώρας αυτής στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,20% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,21% στις 27990,21 μονάδες ενώ οι αγορές στην Κίνα είναι κλειστές λόγω αργίας

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν οι  ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,10% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +1,80%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,55%, ο S&P με άνοδο +0,40%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,70% ενώ το ETF GREC κινείται με άνοδο +0,14% ( 7,41 δολ. )

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Πειραιώς, πιέσεις στην Eurobank  
 
Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα τα ισχυρά κέρδη της Πειραιώς και ακολούθησαν ανοδικά  Alpha Bank και Εθνική ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,06 ευρώ με άνοδο +3,11% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 970 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,94 ευρώ με άνοδο +5,62% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7480 ευρώ με άνοδο +15,08% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5580 ευρώ με πτώση -1,33% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0160 ευρώ με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1110 ευρώ με άνοδο +7,77%, με όγκο 436 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,55 ευρώ με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Viohalco +7,24%

Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ,  Φουρλής.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,40 ευρώ με πτώση -0,30% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,70 ευρώ με πτώση -0,37% και αποτίμηση 5,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3590 ευρώ με άνοδο +3,42% και αποτίμηση 315 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6080 ευρώ με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 373 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,55 ευρώ με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,76 με πτώση -0,20% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,88 ευρώ με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,90 ευρώ με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,51 ευρώ με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,66 ευρώ με άνοδο +1,10% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,66 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 835 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,50 ευρώ με άνοδο +2,97% και με την κεφαλαιοποίηση στα 233 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,076 ευρώ με άνοδο +4,97% με την κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,90% και στην Ιταλία 2,79% με διαφορά spread 111 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,90% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές να κινείται στο 2,79%.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κρατήσει όλα τα κέρδη τους και καταγράφονται και σποραδικές αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 111 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4-4,10% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,77 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,65%...
Το 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,56% με απόδοση αγοράς 2,59% και απόδοση πώλησης 2,53%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,82 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,13 μονάδες βάσης και απόδοση 3,54% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,04 μονάδες βάσης και απόδοση 3,89% με απόδοση αγοράς 3,90% και απόδοση πώλησης 3,87%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,46%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,36 μονάδες βάσης και απόδοση 4,72%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,84%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 372 μονάδες βάσης από 371 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 406 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,06% ή 406 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,79%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,79% λόγω της ύφεσης της ιταλικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδράσει καίρια στο θετικό κλίμα.    
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/2/2019 στο 0,18% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,79% με χαμηλό 2,71% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS