Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Περίπου 7 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου είναι…παρατημένα στον Κόλπο του Μεξικού

Βενεζουέλα: Περίπου 7 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου είναι…παρατημένα στον Κόλπο του Μεξικού
Υπήρχαν πολλά φορτία αργού της Βενεζουέλας ήδη στον Κόλπο όταν ανακοινώθηκαν κυρώσεις
Περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι…παρατημένα στο κόλπο του Μεξικού, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλα PDVSA.
Μέρος της ποσότητας πετρελαίου είχε παραγγελθεί πριν την ενεργοποίηση των κυρώσεων, καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Υπήρχαν πολλά φορτία αργού της Βενεζουέλας ήδη στον Κόλπο όταν ανακοινώθηκαν κυρώσεις», δήλωσε ένας trader.
 Άλλοι έχουν κολλήσει επειδή οι κάτοχοι «δεν μπορούν να βρουν που να πουλήσουν το πετρέλαιο, λόγω κυρώσεων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, υπάρχουν τάνκερ «φορτωμένα» με πετρέλαιο της Βενεζουέλας και έξω από τα αμερικανικά ύδατα, όπως στην Καραϊβική και στην Ευρώπη.
Οι  ρόσφατες κυρώσεις του προέδρου των ΗΠΑ D.  Trump, οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA (ή Petroleos de Venezuela SA), έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου.
Ήδη ωστόσο επικρατούν οικονομικές και νομικές εντάσεις μεταξύ προμηθευτών και των δεξαμενόπλοιων της PDVSA που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οριστική κατάσταση πειρατείας, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες κατάσχουν τα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια της PDVSA που αγκυροβολούν στα λιμάνια της Καραϊβικής έως ότου καταβληθούν οι πληρωμές από την κρατική εταιρία της Βενεζουέλας.
Μια εκρηκτική έκθεση του Bloomberg ξεκινά με την δημοσίευση ενός ολοένα και συχνότερου σεναρίου το οποίο θέτει ένα προηγούμενο στο οποίο δυτικά έθνη και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επεκτείνουν τον οικονομικό πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας.
Το δεξαμενόπλοιο Icaro, φορτωμένο με 400.000 βαρέλια πετρελαίου της Βενεζουέλας, έχει αγκυροβολήσει στα γαλανά νερά της Καραϊβικής δίπλα στο ολλανδικό νησί Curacao.
Έχει περάσει πάνω από ένας μήνα που είναι αγκυροβολημένο και δεν πηγαίνει πουθενά μέχρι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Το Icaro έχει γίνει ένα σύμβολο των δεινών της Βενεζουέλας.
Και δείχνει πως ακόμη και πριν επιβληθούν από τις οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην η PDVSA, η εταιρία  αντιμετώπιζε πρόβλημα να παραδώσει το πετρέλαιο της σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Οι εταιρείες που συνεργάζονται με την PDVSA - από τους προμηθευτές καυσίμων έως τους μηχανικούς έως τους τεχνικούς συστημάτων στους χειριστές ρυμούλκησης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις πληρωμές από την κρατική εταιρία της Βενεζουέλας.
 Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι εταιρίες που διακινδυνεύσουν να αποσυνδέσουν τη σχέση τους με τον πετρελαϊκό γίγαντα της Βενεζουέλας καταθέτοντας αιτήσεις στα δικαστήρια της Καραϊβικής για να αποκτήσουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ή τα τάνκερ της πολύπαθης χώρας που.
Τώρα που ο Λευκός Οίκος ζήτησε την απομάκρυνση του καθεστώτος Maduro από την «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» και με τις εταιρείες που αισθάνονται την πιθανότητα μιας επερχόμενης θύελλας αναταραχής, εμφυλίου πολέμου ή ενδεχόμενης εξωτερικής στρατιωτικής παρέμβασης, οι εταιρείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ασφάλεια .
«Βάζετε μια ασφάλεια σε ένα φορτίο για να βεβαιωθείτε ότι όταν λάβετε μια δικαστική απόφαση, θα υπάρξει κάτι που μπορείτε να πουλήσετε για να λάβετε αυτό που σας οφείλονται», δήλωσε ένας δικηγόρος με έδρα το Κουρασάο στην υπόθεση Icaro στο Bloomberg.
«Αυτή θα είναι η μοναδική σας ευκαιρία να πληρωθείτε».
Πολλές εταιρείες ακολούθησαν το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας ConocoPhillips, η οποία αφού κέρδισε μια σημαντική νίκη στα ολλανδικά δικαστήρια της Καραϊβικής το 2018, με αποτέλεσμα να ανακτήσει το βραβείο διαιτησίας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ConocoPhillips  μπόρεσε να δει την εκτεταμένη δικαστική διαδικασία μέσω της κατοχής της πρώτης νομικής σύμβασης για τη δέσμευση 12 πετρελαιοφόρων της Βενεζουέλας όταν περάσουν από την Καραϊβική.
Η ολλανδική Καραϊβική έχει καταστεί μηδενική για τέτοιες επιθετικές νομικές μεθόδους δεδομένου ότι το PDVSA λειτουργεί τερματικά σταθμούς στο Κουρασάο, Μπονέρ και Αρούμπα για την αποθήκευση και την επανεξαγωγή αργού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία και παράλληλα ο ολλανδικός νόμος και τα δικαστήρια ένα χαμηλό κατώτατο όριο για την κατοχή των μη πληρωμών των εταιρειών που λογοδοτούν ε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης