Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ράλι και η Eurobank πιέζεται; - Τι συμβαίνει;

tags :
Γιατί η τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ράλι και η Eurobank πιέζεται; - Τι συμβαίνει;
Η Eurobank είναι η μόνη από τις 4 μεγάλες συστημικές που το τελευταίο διάστημα και λόγω του deal με την Grivalia έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά....
Γιατί η Πειραιώς τις τελευταίες δύο ημέρες σημειώνει ράλι έως +26% και η Eurobank που έχει ανακοινώσει ένα σημαντικό deal δείχνει σημάδια κόπωσης;
Υπάρχουν πραγματικές αιτίες και αφορμές.
Η Eurobank είναι η μόνη από τις 4 μεγάλες συστημικές που το τελευταίο διάστημα και λόγω του deal με την Grivalia έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά.
Είναι ενδεικτικό ότι χρειάζεται να διανύσει την μικρότερη απόσταση για να φθάσει στο 1 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Τι συμβαίνει και η Eurobank πιέζεται;
Είναι αληθές ότι τα short funds ποντάρουν ότι το σχέδιο της Eurobank θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί ή θα αντιμετωπίσει εμπόδια σενάριο όμως που δεν είναι βασικό.
Όπως έχει αναλυθεί η Eurobank 4,84 δισεκ. tangible book θα ενισχυθεί επιπλέον με 1,6 δισεκ ευρώ.
Πως θα προέλθουν αυτά τα 1,6 δισεκ. ευρώ;
+900 εκατ ευρώ από τα κεφάλαια της Grivalia τα οποία θα προστεθούν στον ενοποιημένο ισολογισμό μετά την απορρόφηση
+110 με +120 εκατ ευρώ από την τιτλοποίηση 2 δισεκ. στεγαστικών NPEs από το πρόγραμμα Pillar
+300 με +350 εκατ από την τιτλοποίηση 7 δισεκ. NPEs ή πρόγραμμα Cairo
+200 με +230 εκατ από την πώληση έως και του 100% της εταιρίας διαχείρισης FPS
Συνολικά όλα αυτά είναι 1,55 με 1,6 δισεκ. ευρώ + τα 4,84 δισεκ. tangible book που διαθέτει ή 5,57 δισεκ. CET 1 διαμορφώνονται τα συνολικά κεφάλαια.
Όμως από την διαδικασία εξυγίανσης η Eurobank θα δαπανήσει κεφάλαια τα οποία υπολογίζονται σε 1 με 1,1 δισεκ. στο καλό σενάριο και 1,45 δισεκ. σε ένα δυσμενές σενάριο.
Άρα από τα νέα κεφάλαια που θα προστεθούν στην Eurobank δηλαδή τα 1,55 με 1,6 δισεκ. θα απομείνουν από 500 εκατ έως 250 εκατ ευρώ.
Πάντως η πιθανότητα το project της Eurobank να πετύχει είναι πολύ μεγάλο με την Pimco να είναι μάλλον ο πιθανότερος διεκδικητής.
Ως προς την Πειραιώς είναι αληθές ότι έχει δεχθεί ισχυρό σοκ χρηματιστηριακά φθάνοντας έως τα 0,5520 ευρώ που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό με…τιμή αύξησης κεφαλαίου τα 6 ευρώ του 2015.
Η μετοχή είχε πιεστεί ωστόσο τα short δεν έχουν κλείσει και συνεχίζουν να παραμένουν με ανοικτές θέσεις.
Η πρόσφατη άνοδος και το ράλι +26% της Πειραιώς μάλλον αποτελεί κερδοσκοπικό παίγνιο το οποίο χρήζει προσοχής.
Είχαμε αναλύσει ότι η δίκαιη τιμή της Πειραιώς στο χρηματιστήριο είναι το 1 ευρώ αλλά απαιτείται προσοχή καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι…θα υπάρξει νέο κύμα επιθετικού short το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης