Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μεγάλα οφέλη για τις βαλκανικές χώρες από μία ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ

tags :
Moody's: Μεγάλα οφέλη για τις βαλκανικές χώρες από μία ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ
Έκθεση της Moody's για τα Βαλκάνια 
Μία ενδεχόμενη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τους θεσμούς, την ανταγωνιστικότητα και τις υποδομές των βαλκανικών κρατών (όσων δεν συμμετέχουν ήδη στην ΕΕ), εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's Investors Service, υπογραμμίζοντας ότι ήδη οι σχετικές προετοιμασίες από τα εν λόγω κράτη έχουν αποφέρει καρπούς.
Όμως, οι πολύπλοκες πολιτικές προκλήσεις της περιοχής θα επιβραδύνουν την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενταξιακή διαδικασία και θα καθυστερήσουν εν τέλει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των κρατών στην ΕΕ, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχύσουν τη θεσμική τους δύναμη από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Τα κύρια οικονομικά οφέλη θα προκύψουν από τις επενδύσεις στις υποδομές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Η σύγκλιση με την ΕΕ ενδέχεται να ενισχύσει τους βασικούς θεσμούς της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων φορολογικών συμβουλίων και των κεντρικών τραπεζών.
Οι βελτιωμένοι δείκτες διακυβέρνησης για τα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 και το 2007, απεικονίζουν τα απτά οφέλη.
Η ευθυγράμμιση με τις πολιτικές και τα πρότυπα της ΕΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση των αδύναμων επιχειρηματικών περιβαλλόντων και θα προωθήσει την ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών ιδιωτικών τομέων στην περιοχή, βελτιώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση της ΕΕ πρέπει να συμβάλει στη μείωση του μεγάλου ελλείμματος υποδομών της περιοχής, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στις μεταφορικές συνδέσεις και, κυρίως, στην τόνωση του ενδοπεριφερειακού εμπορίου.
Ενώ πολλά από τα Δυτικά Βαλκάνια ήδη επωφελούνται από στενούς δεσμούς με την ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κέρδη αν οι χώρες ανέβουν στην αλυσίδα αξίας και αυξήσουν την εξειδίκευση των εξαγωγών.
Ωστόσο, η πολιτική δυναμική εντός και μεταξύ των χωρών της περιοχής θα εμποδίσει τις προετοιμασίες και θα επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ», σχολιάζεται χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται πως η έκθεση τις: Αλβανία (Β1, σταθερό outlook), Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β3, σταθερό outlook), Μαυροβούνιο (Β1, θετικό outlook), ΠΓΔΜ (χωρίς αξιολόγηση), Κόσσοβο (χωρίς αξιολόγηση) και τη Σερβία (Ba3, σταθερό outlook).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης