Τελευταία Νέα
Πολιτική

Euractiv: Στην Τουρκία ο Τσίπρας σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών

Euractiv: Στην Τουρκία ο Τσίπρας σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών
Στο δημοσίευμα τονίζεται η ανάγκη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, αναφέρεται δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας, Euractiv.
Στο ρεπορτάζ παρατίθενται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Επιπλέον, το δημοσίευμα φιλοξενεί το σχόλιο ερευνητή της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund, Οζγκούρ Ουνλουχισαρσικλί, ότι «οι θέσεις των δύο χωρών είναι υπερβολικά αποκλίνουσες» για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ο κύριος στόχος θα είναι να εξετάσουν «αν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου για το μέλλον».
Ο συντάκτης σημειώνει πως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μερικές ημέρες μετά την 23η επέτειο της κρίσης του 1996, που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης σε σχέση με την κυριαρχία επί δύο βραχονησίδων - Καρντάκ για την Άγκυρα και Ίμια για την Αθήνα. Τ
ο ταξίδι πραγματοποιείται επίσης, 20 χρόνια μετά την έναρξη μιας διαδικασίας προσέγγισης και σύσφιξης των δεσμών το 1999, όταν η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κωνσταντινούπολη.
"Ακόμα και εάν αυτές οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν πουθενά, η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας προσχηματικός διάλογος και αυτό είναι σημαντικό» σύμφωνα με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, διευθυντή του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης.
«Κάτι συγκεκριμένο θα ήταν η εικόνα ενός χαμογελαστού Προέδρου και ενός χαμογελαστού Πρωθυπουργού ενισχύοντας τη βούλησή τους να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις» είπε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη «αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης