Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute: Οι ανεπίσημες παραστρατιωτικές ομάδες του Erdogan τρομάζουν την αντιπολίτευση

tags :
Gatestone Institute: Οι ανεπίσημες παραστρατιωτικές ομάδες του Erdogan τρομάζουν την αντιπολίτευση
Gatestone Institute: Οι ανεπίσημες παραστρατιωτικές ομάδες του Erdogan τρομάζουν την αντιπολίτευση
Τα νέα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας για «εθελοντές φύλακες» στα εκλογικά κέντρα κατά τις επερχόμενες δημοτικές  εκλογές ανησυχούν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, δεδομένης της ανόδου των παραστρατιωτικών ομάδων που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Tayyip Erdoğan αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute.
Ένα εσωτερικό έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για δημοτικές εκλογές προκαλεί βαθιά ανησυχία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Το εσωτερικό έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους δημάρχους της χώρας αναφέρει ότι στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, εκτός από τους αξιωματικούς της αστυνομίας και της ασφάλειας που απασχολούνται με την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας θα υπάρξουν και «εθελοντές φύλακες ασφαλείας».
Ο λόγος που η ανακοίνωση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την αντιπολίτευση, μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με αυτό που υποπτεύονται ότι θα είναι η φύση και η σύνθεση αυτών των «εθελοντών» - ιδιαίτερα με την άνοδο ανεπίσημων παραστρατιωτικών ομάδων που συνδέονται με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Τούρκου Προέδρου T. Erdogan.
Ένας συγγραφέας αντιφρονούντων, ο İnci Hekimoğlu, παρομοίασε την ίδρυση αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων με τους «Φρουρούς του χωριού» (Village Guards), μια παραστρατιωτική δύναμη που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 από τον τουρκικό στρατό για την καταπολέμηση της εξέγερσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην ανατολική Τουρκία.
Οι «Φρουροί του χωριού», οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν, έχουν διαπράξει αμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Κούρδων αμάχων.
Σύμφωνα με έκθεση του 2006 για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτές οι καταχρήσεις περιλαμβάνουν «δολοφονίες, βιασμούς, ληστείες, καταστροφή σπιτιών και παράνομη κατοχή ακινήτων».
Ο Hekimoğlu προειδοποιεί ότι παρόμοιες ομάδες θα μπορούσαν σύντομα να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
Μια τέτοια οργάνωση, οι «Οθωμανικές εστίες» (Ottoman Hearths) - που ιδρύθηκε το 2005  κατηγορείται ότι επιτέθηκε στην έδρα της καθημερινής εφημερίδας Hürriyet στην Κωνσταντινούπολη, ενός γραφείου του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Άγκυρα και σε δεκάδες κτίρια που συνδέονται με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).
Ο δηλωμένος στόχος της παραστρατιωτικής ομάδας είναι να προωθήσει τον «οθωμανικό πολιτισμό», έναν στόχο σύμφωνα με τον νεο-οθωμανισμό του Erdogan.
Τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης  «Οθωμανικές εστίες»   είναι διακοσμημένα με οθωμανικά σύνεργα και φωτογραφίες του Erdogan, στον οποίο η οργάνωση δεσμεύεται για πλήρη αφοσίωση.
Στις 12 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της οργάνωσης  «Οθωμανικές εστίες» Kadir Canpolat, δήλωσε πως «Ο μεγάλος ηγέτης Erdoğan, ο οποίος έσωσε το έθνος μας από κάθε άποψη, είναι ευεργέτης μας, εκείνοι που τον προδίδουν, μας προδίδουν».
Ο Kadir Canpolat βρέθηκε κατηγορούμενος το Νοέμβριο του 2006 ως ένας από τους έξι υπόπτους που συμμετείχαν σε μια υπόθεση για να σκοτώσουν τον Πάπα Βενέδικτο του XVI κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ένας άλλος ύποπτος ήταν ο Mustafa Öztürk, φίλος του Canpolat, ο οποίος συνελήφθη επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δολοφονία του Τούρκο-Αρμενίου δημοσιογράφου Hrant Dink.
Το 2015, ο Furkan Gök, ο επικεφαλής της νεολαίας της οργάνωσης  «Οθωμανικές εστίες»  στην Κωνσταντινούπολη επαίνεσε τον βομβιστή αυτοκτονίας του ISIS, ο οποίος πραγματοποίησε επίθεση που σκότωσε 33 ανθρώπους στο Suruç.
Μια ακόμα αμφιλεγόμενος οργάνωση είναι οι «Ιδιωτικές Δυνάμεις του Λαού (People's Private Forces¨, HÖH), ιδρύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Στην HÖH είναι επικεφαλής ο Fatih Kaya, πρώην αξιωματούχος τουρκικού στρατού, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η «πιο όμορφη δημοκρατία είναι ο ισλαμικός νόμος».
Τον Φεβρουάριο του 2018, οι «Ιδιωτικές Δυνάμεις του Λαού» (HÖH) έκλεισαν και μετατράπηκαν σε τοπικό σύλλογο, αλλά τον Δεκέμβριο επανεμφανίστηκαν με την ίδια ηγεσία με μια εθνική οργάνωση με νέο όνομα - «πλατφόρμα για το Εθνικό Κίνημα Κινητοποίησης» - στόχος είναι να «αντιμετωπίσουν παράνομες αντιλήψεις εναντίον του προέδρου Erdogan και των κρατικών αξιωματούχων».
Στα τέλη του 2017, ο Murat Bakan από την CHP της αντιπολίτευσης, ο οποίος εξέθεσε για πρώτη φορά την ύπαρξη και τις λειτουργίες του HÖH, δήλωσε πως «όταν εξετάζουμε τα παραδείγματα των παραστρατιωτικών δομών σε όλο τον κόσμο, μπορούμε να δούμε ότι οι κυριαρχίες σε χώρες όπου ο φασισμός ήταν σε άνοδο αύξησαν την πίεση και τη βία μέσω παραστρατιωτικών οργανώσεων για να φτάσουν στην απόλυτη εξουσία.
 Στην Ιταλία, στα καφετιά πουκάμισα στη Γερμανία και στην Ένωση Άμυνας του Ulster στην Ιρλανδία...
Τα καθεστώτα που θεσπίστηκαν σε αυτές τις δομές προκάλεσαν καταστροφές στις χώρες τους και στον κόσμο, οδήγησαν σε τραγωδίες για την ανθρωπότητα προκαλώντας τη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων... οι ενώσεις και οι δομές κάνουν το ενδιαφερόμενο κοινό...
Παρακολουθούνται αυτές οι δομές;
Είναι οι αρχές ενήμερες για το τι μπορούν τελικά να προκαλέσουν αυτές οι οργανώσεις;

Έτσι, από τώρα και στο εξής, φαίνεται ότι οι «φρουροί ασφαλείας» θα σκιαγραφούν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της Τουρκίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης