Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι πρίγκιπες που παλεύουν για επιβίωση - Το δίλλημα που αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα

tags :
Οι πρίγκιπες που παλεύουν για επιβίωση - Το δίλλημα που αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα
Οι άραβες πρίγκιπες παλεύουν για την επιβίωσή τους – Το μεγάλο δίλλημα που αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα
Η ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των γερουσιαστών  των ΗΠΑ και δύο από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές του Προέδρου Trump, του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman και του σεΐχη Mohammed bin Zayed του Αμπού Ντάμπι, φαίνεται να επιδεινώνεται.
Τις τελευταίες ημέρες, οι εκθέσεις ανέφεραν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανών γερουσιαστών αναμένεται να περάσει ένα ψήφισμα που θα θέσει τέλος στην εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης.
Το ψήφισμα αυτό θα αποτελούσε άμεση πρόκληση για τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος θα έπρεπε τότε να εξετάσει τη χρήση ενός προεδρικού βέτο.
Ενώ η στρατηγική του Trump για τη Μέση Ανατολή μπορεί να μην έχει σαφήνεια, είναι αναμφισβήτητο ότι τόσο ο Mohammed bin Salman όσο και ο Mohammed bin Zayed είναι ζωτικής σημασίας για την επιρροή του προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η εχθρότητα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα έντονη υπό τον σημερινό πρόεδρο.
Η συνεχιζόμενη στήριξη από την κυβέρνηση Trump του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγωνίζεται ενάντια στους αντάρτες του Houthi στην Υεμένη, έγινε το τελευταίο σημείο εστίασης αυτής της έντασης.
Οι πηγές των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ ανέφεραν ότι μια ομάδα στο Κογκρέσο  σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση μια έκδοση της απόφασης που πέρασε τη Γερουσία 56-41 τον περασμένο μήνα για να επιπλήξει τον Λευκό Οίκο και τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία Khashoggi.
Το αμερικανικό κοινό φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό εναντίον της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ στην Υεμένη, κυρίως κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία, και ειδικότερα τον MBS, για την κρίση.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει τώρα την κοινή γνώμη.
Αυτό το ψήφισμα θα έθετε όρια στην ποσότητα και τον τύπο υποστήριξης των ΗΠΑ στην Υεμένη.
Οι γερουσιαστές, όπως ο Mike Lee, R-Utah, δηλώνουν ότι η απόφαση για στήριξη του συνασπισμού, που λήφθηκε από τον Πρόεδρο Obama και Trump, δεν ψηφίστηκε ποτέ και δεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.
Η στήριξη για μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή είναι μεγάλη, καθώς ο πρόσφατα εκλεγμένος ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή Steny Hoyer ανακοίνωσε ότι θα συνυπέγραφε το ψήφισμα.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φαίνεται ότι τώρα βρίσκονται πίσω από τη νέα προσέγγιση.
Στη Μέση Ανατολή σε γενικές γραμμές, η στρατηγική του Trump αποτυγχάνει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους δύο άραβες ηγέτες.
Η συνεχιζόμενη απειλή πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων και η εγκατάλειψη των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία προκάλεσε αναταραχή σε Mohammed bin Salman και  Mohammed bin Zayed.
Οι δύο νέοι ηγέτες, οι οποίοι επί του παρόντος ασχολούνται με το μετασχηματισμό των δικών τους κοινωνιών και οικονομιών, γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για αυτούς τους δύο βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει με ένα tweet.
Η υποστήριξη του Trump φαίνεται, τουλάχιστον από το εξωτερικό, να βασίζεται σε μια συναισθηματική και όχι λογική προσέγγιση.
Το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αμφιταλαντεύεται , ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo αδυνατεί να εξουδετερώσει τους αυξανόμενους φόβους τους.
Η συνέχιση των tweets του προέδρου Trump κατά του ΟΠΕΚ ή κατά της Σαουδικής Αραβίας αυξάνει τους φόβους αυτών των δύο βασικών χωρών μελών του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και του Άμπου Ντάμπι.
Το πιο εμφανές σημάδι ότι Mohammed bin Salman και  Mohammed bin Zayed σκέφτονται να αλλάξουν στρατόπεδο μειώνοντας την πλήρη υποστήριξή τους από την Ουάσινγκτον. είναι το γεγονός ότι ούτε έχουν επισκεφθεί τις Η.Π.Α. για μια αξιοσημείωτη χρονική περίοδο.
Για τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, είναι σαφές ότι ένα ταξίδι στις ΗΠΑ αποτελεί νομικό και πολιτικό κίνδυνο.
Θα αντιμετωπίσει την απειλή νομικών υποθέσεων σχετικά με τη δολοφονία Khashoggi και την πολιτική πίεση σχετικά με τον πόλεμο της Υεμένης.
Τόσο ο Mohammed bin Salman όσο και ο Mohammed bin Zayed πρέπει επίσης να ανησυχούν για τα πιθανά πορίσματα της έρευνας του Mueller.
Ο Mueller επικεντρώνεται επί του παρόντος σε ενδεχόμενες παρεμβολές στις εκλογές στις ΗΠΑ, με δυνητικούς στόχους τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι δεσμοί μεταξύ του επιτελείου του Trump με think tanks  και χρηματοπιστωτικές εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ερευνώνται.
Οι συναντήσεις μεταξύ MBZ, Kushner και George Nader, ενός απεσταλμένου των ΗΑΕ, βρίσκονται επίσης υπό εξέταση.
Αυτές οι συναντήσεις συνδέθηκαν μάλιστα με μια ρωσική σύνδεση, μέσω του Erik Prince και του ρωσικού κυβερνητικού ταμείου κεφαλαίων της κυβέρνησης του RDIF, Kirill Dmitriev.
Εάν οι δύο άραβες πρίγκιπες βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένη πίεση είτε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ είτε από την έρευνα του Muller, αναμένεται διακοπή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Αυτό δεν θα έχει μόνο αντίκτυπο στις γεωπολιτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους, αλλά θα έχει επίσης άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα για τη θέση του ΟΠΕΚ έναντι των ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, η σύμπραξη πετρελαίου αντιμετωπίζει αντι-καρτέλ νομοθεσία και τα tweet Trump για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και αυξημένη παραγωγή.
Μέχρι τώρα, η στρατηγική του OPEC φαίνεται να αγνοεί τις εκρήξεις του Trump.
Εάν, ωστόσο, οι δύο κύριες χώρες παραγωγοί του ΟΠΕΚ απειλούνται άμεσα από την Ουάσινγκτον, τότε αναμένεται μια πλήρης αλλαγή θέσης.
Η γεωπολιτική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και των  ΗΑΕ έχει ήδη μια ανατολική προκατάληψη.
Μια πολιτική καταιγίδα στην Ουάσινγκτον θα ωθήσει τις δύο δυνάμεις του Κόλπου ακόμα πιο κοντά στη Μόσχα και το Πεκίνο.
Με την μη υιοθέτηση προσέγγισης υπέρ της Ρωσίας ή της Κίνας, Mohammed bin Salman και Mohammed bin Zayed διακινδυνεύουν την εξουσία τους και το μέλλον τους.
Με το να μην παίρνουν θέση , οι Άραβες πρίγκιπες μπορεί να αφήνουν τους εαυτούς τους ευάλωτους, αν ξεσπάσει μια καταιγίδα στις ΗΠΑ.
Φαίνεται ότι τα θεμελιώδη στοιχεία θα πάρουν πίσω το κάθισμα της γεωπολιτικής στις αγορές πετρελαίου όταν αυτή η σύγκρουση ξεσπάσει.
Η πολιτική επιβίωση των δύο πρίγκιπες θα γίνει σίγουρα ο κύριος παράγοντας στις στρατηγικές πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης