Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση Trump σε Ιράν και Κίνα - Συνάντηση με τον Kim Yong Un στις 27/2 - Το τείχος με το Μεξικό θα χτιστεί

tags :
Επίθεση Trump σε Ιράν και Κίνα - Συνάντηση με τον Kim Yong Un στις 27/2 - Το τείχος με το Μεξικό θα χτιστεί
Θα φροντίσω να οικοδομηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Επίθεση κατά του Ιράν και της Κίνας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι γίνονται εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ο Trump υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.   
«Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Παράλληλα προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.
«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο της Κίνας και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Αντιθέτως, θετική ήταν η τοποθέτηση του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, από όπου θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, 17 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.
«Η κυβέρνησή μου διεξάγει εποικοδομητικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν με έναν αριθμό αφγανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν.
Στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την παρουσία των στρατευμάτων μας και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Δεν ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι, ξέρουμε όμως ότι έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την ειρήνη» είπε ο Trump, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση του να οικοδομηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί.
Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», είπε ο Trump, αναφέροντας πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.
Αναφορικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα, ο Trump είπε πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987.
«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους• ή ίσως και να μην μπορέσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους» υποστήριξε ο Trump.

Συνάντηση με τον Kim Yong Un τον Φεβρουάριο

 Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Kim Yong Un, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.
«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη.
Κατά τον Trump, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα».
«Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε.
«Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης