Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,26% στις 654 μον. - Αύξηση short από Oceanwood – Προς έκδοση 10ετούς 5/3

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,26% στις 654 μον. - Αύξηση short από Oceanwood – Προς έκδοση 10ετούς 5/3
Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και νέα αύξηση των short θέσεων από το Oceanwood
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στις δημοπρασίες σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες μετά την σημαντική άνοδο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας.
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Πειραιώς +2,14% με υψηλό ημέρας +6,42% και Εθνική +1,98% με υψηλό ημέρας +4,25%, με οριακά κέρδη η Alpha Bank +0,53% και με ενδοσυνεδριακά κέρδη +4,10% ενώ με απώλειες -1,43% έκλεισε η Εurobank πραγματοποιώντας το 47% του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 654 μονάδες ενώ δήλωσε την αδυναμία του να προσεγγίσει τις 660 μονάδες παρά τις σημερινές στηρίξεις και των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5,58%, Ελλάκτωρ +3,58% κ.α.
Με κέρδη +2,65% έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ ενώ μια προσφορά τελικώς υποβλήθηκε για τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη, του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ παρά τις διαρροές για συμμετοχή της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόσο για τη μονάδα της Μελίτης όσο και για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, τελικώς διαψεύστηκαν τα σενάρια.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς έχει σωρευτικά κέρδη στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής +34,04%, η Εθνική +10,59%, η Alpha Bank +8,25% ενώ η Eurobank +1,10% καθώς δεν είχε υποστεί  απώλειες τον μήνα Ιανουάριο όπως οι προηγούμενες
Από την άλλη, μπορεί οι τράπεζες να έχουν σημειώσει άνοδο εντούτοις  τα ξένα funds όχι μόνο διατηρούν αλλά αυξάνουν τις short θέσεις τους, ειδικότερα ο Oceanwood αύξησε στο 0,60% την ανοιχτή του θέση στην Εθνική, ενώ στη Eurobank η short θέση του έφτασε στο 1,2% από 1,02%προηγουμένως
Τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισκέφτηκε χθες, κλιμάκιο της JP Morgan, με επίκεντρο το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η τελική πρόταση για τα NPEs, να κατατεθεί στην DG Comp έως τις 18 Φεβρουαρίου 2019.
Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ συγκλίνει στον στόχο για έκδοση 10ετούς μετά από σχεδόν 10 χρόνια στην Ελλάδα στις 5 Μαρτίου 2019 με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 4%.
Βασική προϋπόθεση  για να μπορεί να βγει 10ετές στο 4% θα πρέπει στην δευτερογενή αγορά να βρίσκεται στο 3,70% από 3,90% της τρέχουσας περιόδου.
Να σημειωθεί ότι θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες από την Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος η Moody’s σε Β2 από Β3
Σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο να έχει απόδοση 3,90% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,82% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 108 μονάδες βάσης.
Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ορισμένα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα βάζουν τέλος στο 6ήμερο ράλι με τον Dax στην Γερμανία στο -0,35% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +0,80%
Το πρόγραμμα APS ή ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια προσφέρει μηχανισμό εγγυήσεων για τα senior bond για τα κύρια ομόλογα των τραπεζών και εάν επιλυθεί και το ζήτημα των προμηθειών  - θα είναι στο 2,80% κάτω από το όριο του ελληνικού CDS στο 4,06% με όρους δολαρίου 3,70% με όρους ευρώ-  μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν.
Από την άλλη τα ξένα funds που διατηρούν τις short θέσεις υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες στα σχέδια τους να προχωρήσουν στην εξυγίανση θα προσκρούσουν σε θεσμικά και νομικά εμπόδια ενώ επίσης ποντάρουν ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα που θα μπορούσε να φθάσει έως τον Οκτώβριο 2019 η κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα υπέρ των τραπεζών και αυτό το σκηνικό θα έχει αρνητική επίδραση στις μετοχές
Οι έλληνες τραπεζίτες έχουν ένα τρόπο να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται τους short, δεν ανησυχούν για τα σενάρια που διακινούν, πιστεύουν στα σχέδια και στο όραμα τους και δεν είναι άλλος από τις συμβολικές κινήσεις στήριξης των μετοχών, μέσω αγορών.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Ελλακτωρ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil,  Grivalia και Τιτάν.
Με ισχυρή άνοδο +9,67% έκλεισε η Intralot με αυξημένο όγκο συναλλαγών καθώς όπως ανακοινώθηκε η LOTTO Hamburg GmbH, μία από τις Κρατικές Λοταρίες της Γερμανίας, ανέθεσε στην INTRALOT Global Operations B.V. θυγατρική εταιρεία της INTRALOT S.A., σύμβαση αντικατάστασης τερματικών τυχερών παιχνιδιών
Το  διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 εκτιμάται ότι θα δώσει την τελική έγκριση του ομολογιακού της Aegean με επιτόκιο 3,60%.
Τα κεφάλαια που θα «σηκώσει» από την αγορά εκτιμώνται περίπου σε 200 εκατ ευρώ και ο χρόνος εξόφλησης θα είναι σε  7 χρόνια.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 654 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 630-640 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 655-665 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 654 μονάδες έχοντας υψηλό στις 659,20 μονάδες και χαμηλό στις 653,27 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 31,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,21 εκατ. ευρώ και όγκου 2,83 εκατ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 317 χιλ.. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ και η Eurobank 2,48 εκατ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ.
Ο Τιτάνας 26,5 χιλ. τεμάχια αξίας 522,9 χιλ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ανοδικά ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης +0,22% ενώ o Tραπεζικός Δείκτης με στηρίξεις από την δεικτοβαρή Alpha Bank κατέγραψε στο άνοιγμά του, κέρδη +0,67% ενώ στο πρώτο πεντάλεπτο σημειώθηκαν και τα χαμηλά ημέρας διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημο ήτοι +0,09% και +0,30% αντίστοιχα.
Περί της 11:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,97% επιδρώντας.
Λίγο πριν τις 14:00 τα κέρδη των τραπεζών επεκτάθηκαν και σε μη τραπεζικά blue chips όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ κ.α. και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό ημέρας +0,99%
Τελικά στις δημοπρασίες καταγράφηκαν κινήσεις ρευστοποίησης κερδών στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας  +0,29%

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα το πολυσυζητημένο τε α τετ Τσίπρα - Ερντογάν καθώς οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις που έκαναν μετά από τη δίωρη συνάντησή τους αναφέρθηκαν σε όλα τα θέματα της ατζέντας που είχαν εκτός από το πλέον ουσιαστικό.
Δηλαδή το θέμα των εξορύξεων που αποτελεί εστία εντάσεων στο νότιο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο ενώ οι δύο ηγέτες ήταν λαλίστατοι για όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας.
Μάλιστα ήθελαν να καταδείξουν ότι καθένας επέμεινε στις δικές του θέσεις χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την έκδοση των «8» ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ενώ επισήμανε την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να ανατρέψουν τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουν μια σχέση βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των εκατέρωθεν ανησυχιών
Σήμερα το πρωί ο κ.Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από τον Ibrahim Kalin εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ενώ πραγματοποίσε και επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Αποφασισμένη να μηδενίσει το κοντέρ των χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που χρωστά στους ιδιώτες, είναι η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα κομίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Το σχέδιο «ταχείας εκκαθάρισης» των εσωτερικών οφειλών του ελληνικού κράτους, έρχεται λίγες ημέρες μετά των συστάσεων που απηύθυνε το EuroWorking Group (EWG) της περασμένης Πέμπτης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που δεν έχει σταματήσει να πιέζει την ελληνική πλευρά για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των χρεών καθώς η δόση των 900 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε προς την χώρα μας το καλοκαίρι του 2018 έγινε για αυτόν τον σκοπό ενώ έχει παρέλθει ένα εξάμηνο και τα λεφτά αυτά δεν έχουν ακόμη φτάσει στους τελικούς δικαιούχους. για τον σκοπό αυτόν.
Την θέση ότι η πλευρά των Σκοπίων χρειάστηκε να κάνει περισσότερα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα κέρδισε περισσότερα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, N. Dimitrov, αναφέροντας παράλληλα πως οι Έλληνες χρειάστηκε να κάνουν λιγότερα και άρα να κερδίσουν λιγότερα.
Ο Dimitrov επεσήμανε πως η επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα δεν ήταν εύκολη, όμως τόνισε ότι και οι δυο χώρες έκαναν το σωστό και βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Την πληροφορία ότι υπουργοί της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγουν μυστικά συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο για την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά οκτώ εβδομάδες μεταδίδει η βρετανική εφημερίδας The Telegraph.
Βάσει του δημοσιεύματος, εφόσον οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση και υλοποιηθούν, τότε το Brexit αναβάλλεται για τις 24 Μαΐου.
Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση κορυφής στο  Βιετνάμ,  του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με τον επικεφαλής της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un με κύριο σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ..

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ οι αγορές στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και αρκετές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,14% στις 20.874,06 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 με άνοδο +0,05%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,07%, ο S&P με πτώση -0,16%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,22% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,54% ( 7,39 δολ. )

Μεικτές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές με μέτριες συναλλαγές - Ανοδικά η Πειραιώς, πιέσεις στην Eurobank

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Πειραιώς και Εθνική, με οριακά κέρδη η Alpha Bank ενώ με απώλειες έκλεισε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0810 ευρώ με άνοδο +1,98% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 989 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9450 ευρώ με άνοδο +0,53% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7640 ευρώ με άνοδο +2,14% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,55 ευρώ με πτώση -1,43% με όγκο 10,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,12 ευρώ με άνοδο +10,24% και κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ καθώς προέβει στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 33,7 εκατ. ευρώ στην APS Delta, ενώ έχει προχωρήσει και σε μία άλλη πώληση κόκκινων δανείων καθαρής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. .
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1130 ευρώ με άνοδο +1,80%  όγκο 430 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,50 ευρώ με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Ανοδικές τάσεις σημείωσαν στην πλειοψηφία τους, οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Ελλακτωρ, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil,  Grivalia, Τιτάν.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,32 ευρώ με πτώση -0,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,66 ευρώ με πτώση -0,37% και αποτίμηση 5,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3950 ευρώ με άνοδο +2,65% και αποτίμηση 324 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6260 ευρώ με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 377 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,56 με πτώση -1,01% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,84 ευρώ με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,30 ευρώ με πτώση -2,74% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,66 ευρώ με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,60 ευρώ με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,52 ευρώ με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 821 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,55 ευρώ με άνοδο +1,11% και με την κεφαλαιοποίηση στα 236 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0815 ευρώ με άνοδο +7,24% με την κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,90% και στην Ιταλία 2,82% με διαφορά spread 108 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,90% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,82% να έχει επιδεινωθεί.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κρατήσει όλα τα κέρδη τους και καταγράφονται και σποραδικές αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 108 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4-4,10% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,77 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,65%...
Το 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,56% με απόδοση αγοράς 2,59% και απόδοση πώλησης 2,53%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,82 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,13 μονάδες βάσης και απόδοση 3,54% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,04 μονάδες βάσης και απόδοση 3,89% με απόδοση αγοράς 3,90% και απόδοση πώλησης 3,87%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,46%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,36 μονάδες βάσης και απόδοση 4,72%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,84%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 373 μονάδες βάσης από 371 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 406 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,06% ή 406 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,82%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,82% λόγω της ύφεσης της ιταλικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδράσει καίρια στο θετικό κλίμα.    
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/2/2019 στο 0,17% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,82% με χαμηλό 2,77% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης