Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δραγασάκης: Ποτέ δεν είπα ότι χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά πρέπει να προσέξουμε

Δραγασάκης: Ποτέ δεν είπα ότι χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά πρέπει να προσέξουμε
Τα περί ανάγκης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διέψευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Τα περί ανάγκης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαψεύδει εκ νέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει προσοχή, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος.

«Που είδατε τη φράση ότι χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση;
Ουδεμία ανησυχία προέκυψε.
 Κανένας δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης», ανέφερε από το βήμα της Βουλής.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και μέσα ενημέρωσης , τονίζοντας ότι «ορισμένες δυνάμεις στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση θυσιάζουν και σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΜΜΕ διαστρέβλωσαν  «τις «αυτονόητες αλήθειες που διατύπωσα την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή της Βουλής».
Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν  τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα.
Τι σημαίνει;
Δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση;
Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το Υπουργείο  Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση δημοσίου», σημείωσε.
Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι ένας «ευρύτερος κοινωνικός στόχος» που «δεν έχει λύσεις manual» και «δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος για να ξεφορτωθεί μια τράπεζα τα δάνεια αυτά».
Αντιθέτως, η όποια ρύθμιση χρειάζεται μελέτη και αξιολόγηση, διότι διαφορετικά μπορεί να γίνουν ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο κ. Δραγασάκης τόνισε:
«Θεωρώ θετικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμως είπε κάτι που έπρεπε να έχει λεχθεί ίσως προ πολλού αλλά ελέχθη τώρα.
Ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν.
Συμφωνώ σε αυτό».

Εντός Φεβρουαρίου η νομοθετική παρέμβαση για τα «κόκκινα δάνεια»

«Εντός του Φεβρουαρίου» τοποθέτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τη νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
«Η όποια ρύθμιση πρέπει πρώτα να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες, τι θα σημάνει δηλαδή μια ρύθμιση για την κοινωνία, όπως το θέμα της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις δημοσιονομικές συνέπειες και τις συνέπειες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αυτά είναι πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για το θέμα των “κόκκινων” δανείων», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης