Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Μεγάλη κερδισμένη από την ψηφιακή επανάσταση η κινεζική αγορά εργασίας

tags :
ΔΝΤ: Μεγάλη κερδισμένη από την ψηφιακή επανάσταση η κινεζική αγορά εργασίας
Άρθρο από το ΔΝΤ για την Κίνα και την ψηφιοποίηση 
Αν και ουκ ολίγοι προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης στις αγορές εργασίας παγκοσμίως, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αποκομίσει μόνο οφέλη μέχρι στιγμής, αναφέρει σε άρθρο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο κλάδος τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT) έχει δημιουργήσει 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης στην Κίνα, την περίοδο 2012-2016, με τον μέσο μισθό να διπλασιάζεται.
Οι κλάδοι ICT αποτελεί μόνο ένα μέρος της πολύ μεγαλύτερης εικόνας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η κοινή οικονομία (sharing economy) είναι ακόμα μεγαλύτεροι παράγοντες δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Ενδεικτικά, η Alibaba στηρίζει σχεδόν 11 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιούργησαν 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μια δεκαετία.
Επίσης, η Didi Chuxing Technology συνδέεται με 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
«Δεδομένης της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ορισμένοι κλάδοι είναι ευάλωτοι στην αυτοματοποίηση.
Παραδόξως όμως, το διάγραμμα δείχνει ότι η απασχόληση στο ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή.
Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανική απασχόληση έχει μειωθεί από 9 εκατομμύρια από το 2012, κυρίως λόγω της αυτοματοποίησης.
Μόνο μια εταιρεία, η Coxcomb, έχει αντικαταστήσει 60.000 εργαζόμενους με 40.000 ρομπότ.
Συνολικά, η επίδραση της ψηφιοποίησης στην απασχόληση είναι θετική, καθώς η οικονομία της Κίνας μετατοπίζεται προς υπηρεσίες με μεγαλύτερη ένταση εργασίας και μακριά από την παραγωγή.
Οι κινεζικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση, συμβάλλοντας στην επανεκπαίδευση των εκτοπισμένων εργαζομένων στη βιομηχανία», σχολιάζεται.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης