Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Άγκυρας εναντίον Macron για την «ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων»

Οργή Άγκυρας εναντίον Macron για την «ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων»
Οργή Άγκυρας εναντίον Macron
Την απόφαση του Emmanuel Macron να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων», καταδίκασε σήμερα (6/2) η τουρκική κυβέρνηση.
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια τη χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Μιλώντας εχθές (5/2) στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας, ο πρόεδρος Macron τίμησε την προεκλογική του υπόσχεση να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917, μια κίνηση που οι Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία.
Το 2001 η Γαλλία αναγνώρισε επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Μέχρι σήμερα, 26 χώρες έχουν αναγνωρίσει διεθνώς τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.
Ο κ. Macron επισήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoganκαι πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης