Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ: Φύγετε από τη Συρία

tags :
Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ: Φύγετε από τη Συρία
Μήνυμα Ιράν σε ΗΠΑ: Φύγετε από τη Συρία
Η Συρία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν, δήλωσαν σήμερα (6/2)υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή όπως προγραμματίζει ο D. Trump, ενώ την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία κατά την ομιλία του στη διάρκεια της νύχτας για την Κατάσταση του Έθνους.
«Είτε το θέλουν είτε όχι οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν από τη Συρία», δήλωσε ο Ali Akbar Velayati, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Ali Khameney.
Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το σχέδιο του Trump για την αποχώρηση περίπου 2.000 στρατιωτών από τη Συρία θα αφήσει το περιθώριο για μια αύξηση της επιρροής της Τεχεράνης, η οποία υποστήριξε τον Σύρο πρόεδρο Assad στον πόλεμο που μαίνεται για σχεδόν οκτώ χρόνια στη Συρία, και θα επιτρέψει επίσης την ανασυγκρότηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
«Τώρα το 90% του συριακού εδάφους βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και το υπόλοιπο θα απελευθερωθεί σύντομα από τον συριακό στρατό», πρόσθεσε ο Velayati σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας al Mualem στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο πρόεδρος του Ιράν H. Ruhani δήλωσε παράλληλα σε συνάντηση που είχε και αυτός με τον Mualem ότι η ειρήνη στη Συρία αποτελεί προτεραιότητα της χώρας του.
"Ένας από τους σημαντικούς στόχους της περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι η σταθερότητα και η πλήρης ασφάλεια της Συρίας", σημείωσε ο Ruhani, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το Tasnim.
«Η δημιουργία ομαλών συνθηκών στη Συρία και η επιστροφή του λαού της χώρας αυτής στους ομαλούς ρυθμούς της ζωής του», πρόσθεσε ο Ruhani, παραθέτοντας τις προτεραιότητες του Ιράν.
Ο Mualem βρισκόταν στην Τεχεράνη για διαπραγματεύσεις πριν από τη συνάντηση για τη Συρία των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν που προγραμματίζεται να γίνει στις 14 Φεβρουαρίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια ώρα, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια αμερικανική αποχώρηση από την Συρία, ενώ υποστήριξε ότι "ουσιαστικά όλο το έδαφος" που ήλεγχε κάποτε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία έχει απελευθερωθεί.
Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν σήμερα σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του συνασπισμού που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ περιμένουν με ανυπομονησία να αποσαφηνιστούν τα αμερικανικά σχέδια για τη Συρία και το Ιράκ.
Ο Trump έχει δηλώσει ότι θέλει την μεταβίβαση περισσότερων ευθυνών στα συμμαχικά κράτη, ενώ αναφερόμενος στο Αφγανιστάν σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα τουλάχιστον να προσπαθήσουμε για την ειρήνη" και ότι "τα μεγάλα έθνη δεν κάνουν ατελείωτους πολέμους», υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πολεμούν στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή εδώ και σχεδόν 19 χρόνια.
Στο μεταξύ ο υποναύαρχος M. Musavi, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να επεκτείνει το βεληνεκές των πυραύλων εδάφους-θαλάσσης πέραν των 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Το Ιράν έχει επεκτείνει το πυραυλικό του πρόγραμμα, ιδιαίτερα αυτό των βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας την αντίθεση των ΗΠΑ και τις ανησυχίες που διατυπώνουν ευρωπαϊκές χώρες.
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πρόγραμμά της είναι καθαρά αμυντικό.
Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου τη Δευτέρα ότι ανησυχεί σοβαρά για τις δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη να σταματήσει τις δραστηριότητες που εντείνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης