Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων

tags :
ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων
ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων
Σύμφωνα με όσα στοιχεία αποκαλύπτει μία νέα έκθεση του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα φροντίζει να αποκρύπτει εγκαταστάσεις εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και κατασκευής πυρηνικών κεφαλών, χρησιμοποιώντας πολιτικές τοποθεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βόρεια Κορέα λαμβάνει μέτρα για την προστασία των πυρηνικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων της από πιθανά στρατιωτικά πλήγματα, ανέφερε μια εμπιστευτική έκθεση 317 σελίδων σε μια επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα.
Η έκθεση, που έλαβε το Reuters τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ «εντόπισαν στοιχεία για μια σταθερή τάση εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας να διασκορπίζει τις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης, αποθήκευσης και δοκιμών».
Η έκθεση του ΟΗΕ εξήγησε ότι η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί «μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, για τη συναρμολόγηση βαλλιστικών πυραύλων και τη δοκιμή με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη «πληγμάτων αποκεφαλισμού» σε μικρότερο αριθμό αναγνωρισμένων πυρηνικών και πυραυλικών συγκροτημάτων συναρμολόγησης και κατασκευής.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ΛΔΚ αγνόησε συνεχώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω των «παράνομων μεταφορών προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα από πλοίο σε πλοίο».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006, όταν η χώρα διεξήγαγε για πρώτη φορά πυρηνική δοκιμή. Στη συνέχεια, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πέντε ακόμη πυρηνικές δοκιμές.
«Αυτές οι παραβιάσεις καθιστούν τις τελευταίες κυρώσεις του ΟΗΕ αναποτελεσματικές», αναφέρει το σημείωμα, αναφερόμενο στα οκτώ ψηφίσματα του συμβουλίου που απαγόρευσαν τις εξαγωγές άνθρακα, αργού πετρελαίου και μολύβδου στη χώρα μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, η έκθεση κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε «κυβερνοεπιθέσεις για να πιέσει παράνομα τη μεταφορά χρηματικών ποσών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρυπτογραφημένες συναλλαγές», προκειμένου να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις.
Καθώς η χώρα δέχθηκε επίσης μία νέα απαγόρευση για αγαθά πολυτελείας, οι παρατηρητές του ΟΗΕ θα εξετάσουν την εμφάνιση μιας «σχετικά καινούριας» λιμουζίνας Rolls-Royce Phantom που εμφανίστηκε στην Πιονγκγιάνγκ στις 7 Οκτωβρίου 2018.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, D. Trump, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un στις 27-28 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα S. Bigan επρόκειτο να ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ στις 6 Φεβρουαρίου για να προετοιμάσει το έδαφος για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών.
Οι μακρόχρονες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο άρχισαν να εξομαλύνονται αφού ο Kim Jong Un δεσμεύτηκε να αποπυρηνικοποιήσει την κορεατική χερσόνησο και πραγματοποίησε ιστορικές συνόδους κορυφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae In .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης