Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητική πορεία για Wall λόγω ανησυχιών για παγκόσμια οικονομία και εμπόριο - Στο -0,86% ο Dow

Αρνητική πορεία για Wall λόγω ανησυχιών για παγκόσμια οικονομία και εμπόριο - Στο -0,86% ο Dow
Η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
(upd) Πτωτικά κινήθηκε σήμερα (7/2/2019) η αμερικανική αγορά, αν και δέχθηκε ηπιότερες πιέσεις σε σύγκριση με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας. 
O Dow Jones υποχώρησε 0,86% (έχοντα ενδοσυνεδριακά φθάσει να χάνει περισσότερες από 400 μονάδες) στις 25.172 μονάδες, με τον S&P 500 να κινείται 0,94% χαμηλότερα στις 2.706 μονάδες και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 1,18% στις 7.336 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, με την Amazon να υποχωρεί κατά 1,5%, το Facebook να καταγράφει απώλειες 2,4%, την Apple να σημειώνει πτώση 1,8%, το Netflix να διαπραγματεύεται στο -2,1% και την Alphabet στο -1,5%.
Οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες μετά από δηλώσεις του Οικονομικού Σύμβουλου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη «μεγάλη απόσταση» που πρέπει να διανυθεί στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σήμερα σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2019, από 1,9% που ανέμενε προηγουμένως.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης συνολικά προβλέπεται να είναι συγκρατημένος σε σύγκριση με τα υψηλά ποσοστά των τελευταίων ετών και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή του Twitter σημείωσε «βουτιά» άνω του 9%, καθώς η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε προβλέψεις κατώτερες των εκτιμήσεων για το 2019, ενώ ανέφερε μια πτώση στον αριθμό των χρηστών της για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Για το τρέχον τρίμηνο, το Twitter ανακοίνωσε ότι αναμένει τα συνολικά του έσοδα να διαμορφωθούν μεταξύ 715 και 775 εκατ. δολ., όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για έσοδα 765 εκατ.
Η εταιρεία ανέφερε, ωστόσο, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στα έσοδα δ’ τριμήνου 2018, και συγκεκριμένα στο +24%.
Ο μηνιαίος αριθμός ενεργών χρηστών διαμορφώθηκε στα 321 εκατ., σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις, αλλά κάτω των 330 εκατ. του αντίστοιχου τριμήνου του 2017 και των 326 εκατ. του γ’ τριμήνου του 2018.
Ισχυρή πτώση άνω του 12% σημείωσε η μετοχή της Fiat Chrysler, παρά τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς απογοήτευσε το guidance για το 2019.
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αναφέρει μια ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφορίας τους για το τέταρτο τρίμηνο, με τα στοιχεία της Factset να δείχνουν μια αύξηση 14,1% μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, αυτό που απογοητεύει είναι οι προβλέψεις που συνοδεύουν τα αποτελέσματά τους.
Σύμφωνα με τη FactSet, οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου του 2019 αναμένεται να εμφανίσουν μια πτώση άνω του 1% -στην πρώτη ετήσια πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν και οι ανησυχίες για τις εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Μαρτίου για την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να βρεθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα για τον νέο γύρο συνομιλιών.
Στα θετικά νέα της ημέρας, σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχωρώντας από τα υψηλά 1,5 έτους, δείχνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 19.000 την εβδομάδα έως την 2η Φεβρουαρίου 2019, στις 234.000, αν και οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μεγαλύτερη μείωση, στις 221.000.

«Βούλιαξαν» οι ευρωαγορές μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν


Με βαριές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις υποβαθμισμένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,49% στις 360,08 μονάδες.
Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει βουτιά 4,9%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 2,2%.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε βουτιά 2,67% κι έκλεισε στις 11.022,02 μονάδες, εν μέσω και των ανησυχιών για τις εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης διεύρυνε τις απώλειες μετά από δηλώσεις του Larry Kudlow.
Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη μετοχή της Daimler να «βουλιάζει» κατά 5,3%, της Volkswagen να καταγράφει απώλειες 4,7%, ενώ της BMW σημείωσε πτώση 3,3%.
Πιέσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο άσκησαν οι σημαντικά υποβαθμισμένες προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2019, στο +1,1% από +1,8% προηγουμένως.
Επίσης, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε απροσδόκητη πτώση 0,4% τον Δεκέμβριο 2018, σε ένα ακόμα σημάδι αποδυνάμωσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,11% στις 7.093,58 μονάδες, στον απόηχο και δημοσιεύματος που ανέφερε ως πιθανή και μια νέα αναβολή της ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή για τη συμφωνία για το Brexit, αλλά και λόγω της έλλειψης προόδου στις σημερινές συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, και τους ηγέτες της ΕΕ.
Σύμφωνα με την «Telegraph», η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, ετοιμάζεται να αναβάλει τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στο Λονδίνο άσκησε και η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) ότι η βρετανική οικονομία οδεύει στη χειρότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.
Ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 4.985,56 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε βουτιά 2,59% στις 19.478,32 μονάδες, καθώς η Κομισιόν προέβη σε ραγδαία υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η αβεβαιότητα για την κυβερνητική πολιτική και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, οδήγησαν την ιταλική οικονομία στην ύφεση.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,2% το 2019, από +1,2% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.
Σημαντική επιδείνωση κατέγραψαν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να «εκτοξεύεται» στο 2,97%, από 2,837% στο χθεσινό κλείσιμο.

O Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, τονίζοντας πως η ανάπτυξη της οικονομίας έχει «παγώσει» αλλά η χώρα δεν εισέρχεται σε ύφεση.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Societe Generale βούλιαξε κατά 6,8%, παρά τα αυξημένα κέρδη που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καθώς η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περιορισμό της έκθεσής της στο ρίσκο και σε επιπλέον περικοπές ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της UniCredit σημείωσε πτώση 1,9%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της ιταλικής τράπεζας υπερδιπλασιάστηκαν στο δ’ τρίμηνο του 2018, δεχόμενα ώθηση από τις θετικές φορολογικές επιδράσεις.
Η μετοχή της Total υποχώρησε κατά 1,5%, παρά την αύξηση κερδών που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2018 η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία.
H Fiat Chrysler έκλεισε με βουτιά άνω του 12% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία δημοσίευσε ένα απογοητευτικό guidance για το 2019.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ενώ οι κινεζικές αγορές παραμένουν κλειστές για την κινεζική Πρωτοχρονιά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,59% στις 20.751,28 μονάδες.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 2.203,42 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ, αντίθετα, η μετοχή της SK Hynix ενισχύθηκε κατά 1,1%.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη υποχώρησε κατά 0,34% στις 1.653,11 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχώρησε κατά 0,17% στις 6.536,46 μονάδες.
Όσον αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +1,10% και τις 6.092,50 μονάδες, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος που σημείωσε και ο δείκτης Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο +0,94% και τις 272,24 μονάδες.
Χθες (6/2) ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Philip Lowe, δήλωσε ότι οι προοπτικές για τα επιτόκια έχουν γίνει πιο ισορροπημένες, προειδοποιώντας παράλληλα ότι υπάρχει κίνδυνος η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι περισσότερο αδύναμη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας.
Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΣΕ Κίνα, καθώς η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να βρεθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα για τον νέο γύρο συνομιλιών.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Stephen Mnuchin, δήλωσε ότι η συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον δεν επιλυθούν όλα τα ζητήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης