Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιδείνωση σε τράπεζες έως -7%, ΔΕΗ -5% και ΧΑ -1,41% στις 645 μον. αυξάνεται το ρίσκο - Πωλήσεις στα ομόλογα Ελλάδα 3,98%, Ιταλία 2,96%

tags :
Επιδείνωση σε τράπεζες έως -7%, ΔΕΗ -5% και ΧΑ -1,41% στις 645 μον. αυξάνεται το ρίσκο - Πωλήσεις στα ομόλογα Ελλάδα 3,98%, Ιταλία 2,96%
O Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων  - Ισχυρές πιέσεις σε Πειραιώς και ΔΕΗ
(upd20)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικότερα στην Πειραιώς -7,07% - στο χαμηλό της ημέρας-  και στην Eurobank -3,27% στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών των προηγούμενων τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων και με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων.
Με απώλειες -2,65% έκλεισε και η Alpha Bank ενώ η Εθνική στο -1,02% καθώς στις δημοπρασίες κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές της που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το -5,83%
Αρνητικά επέδρασαν και οι απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ειδικότερα η μετοχή της ΔΕΗ με πτώση -5,59% και με πιθανή την ακύρωση του διαγωνισμού για τη Μελίτη καθώς η Grant Thornton δεν έχει κάνει αποτίμηση παρά μόνο για την μονάδα της Μεγαλόπολης στα -60 εκατ. έως -300 εκατ. ευρώ

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ με την Ελλάδα να προσδιορίζεται στο 2,2% από 2,3% αλλά στην Ιταλία να μειώνεται στο 0,2% από 1,2%
Επίσης η σημαντική μείωση των εκτιμήσεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας με ρυθμό 1,3%, έναντι 1,9% προηγουμένως είχε άμεση επίδραση στις ευρωαγορές με τον DAX στην Γερμανία στο -1,85% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -1,5%.
Οι σημερινές τραπεζικές πιέσεις έρχονται μετά την σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει από την αρχή του μήνα, ειδικότερα με τα μεγαλύτερα σωρευτικά κέρδη η Πειραιώς +34,04% και ακολουθούν Εθνική +10,59%, Alpha +8,25% ενώ η Eurobank +1,10% καθώς δεν είχε υποστεί απώλειες τον μήνα Ιανουάριο
Από την άλλη, ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι η σημαντική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών είναι σχέδιο των short ώστε να ξανασορτάρουν τις μετοχές και να συνεχίσουν την στρατηγική αύξησης των ανοικτών πωλήσεων
Τα επίκεντρο των επενδυτών στρέφεται στην αυριανή αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε θετικές από ουδέτερες ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην κλίμακα Β2 από Β3 από την Moody's την 1η Μαρτίου, θα δώσει το έναυσμα στην Ελλάδα να εκδώσει στις 5 Μαρτίου 10ετές ομόλογο 3 δισεκ. με επιτόκιο πέριξ του 4%.
Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 συνδέεται με το γεγονός ότι θα θέλει να καρπωθεί το όφελος ,καθώς τον Αύγουστο του 2019 η Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα, επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο να έχει απόδοση 3,98% ενώ επιδείνωση καταγράφεται και στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,96% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 102 μονάδες βάσης.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε σοβαρότητα από όλες τις πλευρές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες με σαφείς αιχμές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με αφορμή τις δηλώσεις περί... ανακεφαλαιοποίησης που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις αγορές.
Το μεγάλο πρόβλημα των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων και της αρνητικής επίδρασης που έχουν σε οικονομία, χρηματιστήριο μονοπωλεί το ενδιαφέρον την επενδυτών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Τα βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος είναι από την μια το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας με την κυβέρνηση ενόψει προεκλογικής περιόδου να θέτει το πήχη υψηλότερα περί των 200 χιλ. ευρώ ενώ οι δανειστές στις 80 χιλ. ευρώ και από την άλλη τα σχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών θα προσκρούσουν σε θεσμικά και νομικά εμπόδια π.χ. δεν θα εγκριθούν τα σχέδια για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ή ότι η ελληνική κυβέρνηση π.χ. δεν θα εγκρίνει το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank μαζί με το DTC κ.α.  
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν απώλειες στο σύνολο των τίτλων με εξαίρεση την Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε ανοδικά.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Grivalia
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 645 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 630-640 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 655-665 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,41% στις 645 μονάδες έχοντας υψηλό στις 654,20 μονάδες και χαμηλό στις 643,74 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 19,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,6 εκατ. ευρώ και όγκου 3 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ και η Εθνική 500 χιλ. τεμάχια αξίας 530 χιλ. ευρώ.
Ο
ΟΤΕ 91 χιλ. τεμάχια αξίας 971 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 160 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 390 χιλ. ευρώ, η Jumbo 22 χιλ. τεμάχια αξίας 317 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 160 χιλ. τεμάχια αξίας 988 χιλ. ευρώ


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών των τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων με τον Γενικό Δείκτη στο  -0,44% και τον Tραπεζικό Δείκτη στο -0,67%
Στο πρώτο δεκάλεπτο εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις ειδικότερα στην Πειραιώς με απώλειες έως-4% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,17% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -0,98%
Περί τις 12:00 απορροφήθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε θετικό πρόσημο +0,32% ενώ ο Γενικός Δείκτης περιορίστηκε στο -0,03%
Επέστρεψαν οι τραπεζικές πιέσεις και λίγο μετά τις 16:30 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό στο -4,04% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,63%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης περιόρισε τις απώλειές του με την στήριξη της Εθνικής ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 645 μονάδες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις η Κομισιόν μειώνει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 στο 2,2% από 2,3% ενώ όπως σημειώνει στην έκθεσή της, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας εξαρτάται από τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης σε ραγδαία υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019 και το 2020 προχώρησε η Κομισιόν καθώς υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα για την κυβερνητικής πολιτικής και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, οδήγησε την ιταλική οικονομία στην ύφεση.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ με ρυθμό 0,2% το 2019, από +1,2% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου ενώ για το α΄τρίμηνο του 2019 η ΕΕ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη.
Για το 2020 η ιταλική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό +0,8%, από +1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου.
Από την άλλη, τελειώνει την άλλη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ο χρόνος που έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει βασικά προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, πριν τα πράγματα αγριέψουν περισσότερο για την Ελλάδα.
Μέσα στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη -Σταθάκη που εκπνέει στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σχήμα περιλαμβάνει κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση του δανείου για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» στεγαστικά ενώ υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σχετικά με το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Όσον αφορά την απόφαση για την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι θα ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη το Μέγαρο Μαξίμου κάνει θετική αποτίμηση καθώς θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος της σταθερής πια συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες και οι σχέσεις μπορούν με όχημα την οικονομική συνεργασία να προχωρήσουν σε σταδιακή βελτίωση.
Ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε καθώς αποτελεί βούληση και των δύο πλευρών είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών την οποία έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, κατά τη δημόσια συζήτηση που είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των δράσεων του διήμερου συνεδρίου του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο Weber εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι θα έχει τη στήριξη των ισχυρών της Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές είτε γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο είτε τον Οκτώβριο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo κατηγόρησε την κυβέρνηση του Maduro ότι «εμποδίζει» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν διάφορες χώρες στην Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τον επίδοξο - αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο J. Guaido.
«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο αμφισβητούμενος πρόεδρος Maduro διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας»

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,54% στις 20.761 μονάδες ενώ οι αγορές στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

Ισχυρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,85%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,35%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,35%, ο S&P με πτώση -0,50%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,63% ( 7,25 δολ. )

Με απώλειες οι τράπεζες και με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς

Τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς και Εθνική και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,07 ευρώ με πτώση -1,02% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 979 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,92 ευρώ με πτώση -2,65% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,71 ευρώ με πτώση -7,07% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5320 ευρώ με πτώση -3,27% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0560 ευρώ με πτώση -5,71% και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1062 ευρώ με πτώση -6,02%, με όγκο 236 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο αρνητικό επίκεντρο η ΔΕΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Grivalia.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισε μόνο η Τέρνα Ενεργειακή
H Coca Cola έκλεισε στα 30,17 ευρώ με πτώση -0,49% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,53 ευρώ με πτώση -1,22% και αποτίμηση 5,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3170 ευρώ με πτώση -5,59% και αποτίμηση 306 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6210 ευρώ με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 377 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,56 ευρώ με πτώση -0,47% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,34 με πτώση -1,12% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,43 ευρώ με πτώση -2,66% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,20 ευρώ με πτώση -2,74% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,30 ευρώ με πτώση -2,58% και κεφαλαιοποίηση 800 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,44 ευρώ με πτώση -2,42% και με την κεφαλαιοποίηση στα 230 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0808 ευρώ με πτώση -0,86% με την κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,98% και στην Ιταλία 2,96% με διαφορά spread 102 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,98% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,96% να έχει επιδεινωθεί και λόγω των στοιχείων για το ΑΕΠ της Commission.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κρατήσει σε γενικές γραμμές τα κέρδη τους.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 102 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4-4,10% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,75 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,51%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,16 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,49% με απόδοση αγοράς 2,52% και απόδοση πώλησης 2,47%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,89 μονάδες βάσης και απόδοση 2,72%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,75 μονάδες βάσης και απόδοση 3,29% ενώ εκδόθηκε στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,22 μονάδες βάσης και απόδοση 3,52% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98,77 μονάδες βάσης και απόδοση 3,96% με απόδοση αγοράς 3,98% και απόδοση πώλησης 3,95%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,38 μονάδες βάσης και απόδοση 4,45%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,31 μονάδες βάσης και απόδοση 4,73%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,29 μονάδες βάσης και απόδοση 4,84%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 368 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 406 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,06% ή 406 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,96%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,96% καθώς η ΕΕ μείωσε το ΑΕΠ για το 2019 στο 0,2% από 1,2%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδράσει καίρια στο θετικό κλίμα.    
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/2/2019 στο 0,12% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,96% με χαμηλό 2,82% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης