Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών - Τον Μάρτιο 2019 οι εκτιμήσεις για την οικονομία

tags :
ΔΝΤ: Απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών - Τον Μάρτιο 2019 οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ζητά το ΔΝΤ
Στα μέσα Μαρτίου 2019 θα... λάβει η Ελλάδα τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και αναφορικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice στην καθιερωμένη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Rice στις αρχές Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα και η ανάλογη έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα του μήνα, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη έκθεση που θα έχει συντάξει και δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 28/2.
Όπως ήταν φυσικό ο κ. Rice ερωτήθηκε και για το θέμα των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν θέλησε να εκφράσει κάποια καινούργια άποψη, παραπέμποντας σε πρόσφατη ανακοίνωση του Ταμείου, στην οποία αναφέρονταν ότι: «Η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών.
Απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).
Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης.
Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος.
Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας.»
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την οικονομία, επανέλαβε ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 το Ταμείο είχε ανακοινώσει ότι  σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης (2,4% η τελευταία πρόβλεψη) αν και ενισχύονται τα καθοδικά ρίσκα, μεταξύ των οποίων και στο δημοσιονομικό πεδίο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης