Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Μηδενικά επιτόκια και έλλειμμα 15% τα νέα «βαρίδια» της Wall

Societe Generale: Μηδενικά επιτόκια και έλλειμμα 15% τα νέα «βαρίδια» της Wall
Οι τράπεζες δεν θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης κρίσης, υποστηρίζει η SocGen
Οι Κεντρικές Τράπεζες και κυρίως η Fed θα αναγκαστούν κατά την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση να εφαρμόσουν πολιτική μηδενικών επιτοκίων, «χρημάτων από το ελικόπτερο» και έντονη μεταβλητότητα, σύμφωνα με τον Albert Edwards, κορυφαίο αναλυτή της Societe Generale.
Σε report του για τους πελάτες του χρηματοπιστωτικού ομίλου ο Edwards εξετάζει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, είτε αφορούν μακροοικονομικά δεδομένα, είτε ορισμένες εκθέσεις από τις περιφερειακές Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ.
Με αφορμή πρόσφατη έκθεση της San Francisco Fed στην οποία η τράπεζα αναφέρει ότι εάν τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ ήταν αρνητικά η ανάπτυξη θα ήταν ταχύτερη, ο αναλυτής σημειώνει ότι «επειδή κάνει αυτή την πρόταση η San Fran Fed, δεν σημαίνει ότι η «κεντρική» Fed θα την υιοθετήσει, αλλά σίγουρα προσφέρει ένα νέο εργαλείο, για την αντιμετώπιση μίας μελλοντικής κρίσης και ύφεσης».

Παράλληλα προσθέτει ότι δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί (κυρίως από το Δημοκρατικό κόμμα) που εμφανίζονται απόλυτα άνετοι εάν το έλλειμμα των ΗΠΑ φθάσει ακόμη και στο 15% του ΑΕΠ, το οποίο σαφώς είναι τεράστιο, αλλά κατά την άποψή τους μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Προσθέτει ακόμη ότι μπορεί η Fed να ισχυρίζεται ότι «ακούει» αλλά «δεν υπακούει» στις αγορές, αλλά μετά από μία πτώση 20% στις μετοχικές αποτιμήσεις, ο επικεφαλής της Jerome Powell εμφανίζεται πολύ πιο ήπιος και δηλώνει ότι η τράπεζα δεν θα είναι επιθετική ούτε στην αύξηση επιτοκίων αλλά ούτε και στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μειώσει τον ισολογισμό της.
Πάντως ο Edwards τονίζει ότι κατά την επόμενη κρίση ο τραπεζικός τομέας δεν θα είναι στο επίκεντρό της, με δεδομένη και την ύπαρξη ρευστότητας περί των 1,5 τρισ. δολαρίων (λόγω Fed) στην αγορά.
Ως εκ τούτου οι κεντρικές τράπεζες δεν θα ανησυχήσουν καθόλου να ρίξουν τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που έχει πράξει στο παρελθόν και η ΕΚΤ.

Αυτό που μοιάζει να είναι ο βασικός στόχος των Κεντρικών Τραπεζών –όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις αρκετών εξ αυτών- είναι να μην υπάρξει διολίσθηση σε αποπληθωρισμό.

Βέβαια οι ΗΠΑ είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν τη διαδικασία, πάντα κατά τον αναλυτή της SocGen, καθώς η πορεία του πληθωρισμού εξαρτάται και από αυτή της αγοράς ακινήτων, η οποία εμφανίζει ενδείξεις κούρασης το τελευταίο διάστημα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης