Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι είπε και για ποιον το είπε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τι είπε και για ποιον το είπε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Το πολιτικό μέγεθος του Γιάννη Δραγασάκη του επιτρέπει να γνωρίζει τι λέει και πότε
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε ένα πράγμα έχει θητεύσει και ξέρει πολύ καλά.
Είναι η πολιτική.
Την γνωρίζει  καλύτερα από τον καθένα αφού έχει μια πλούσια διαδρομή στο σχολείο  της Αριστεράς.
Πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο κάνοντας αναφορές στο τραπεζικό  σύστημα  και στο πιθανό σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών  εάν δεν αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια.
Συγκεκριμένα η δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού  Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν «είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια 0 αν δεν το προσέξουμε μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως θα κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».
Το πολιτικό  μέγεθος του Γιάννη Δραγασάκη του επιτρέπει να  γνωρίζει τι λέει και  πότε.
Η δική μας ερμηνεία  είναι ότι πρόκειται για τοποθέτηση  με σαφές  μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία ρίχνοντας το γάντι στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  η οποία όμως αρνήθηκε να το σηκώσει.
Στην  αποστροφή του λόγου του κ. Αντιπροέδρου ότι ενδεχομένως να κληθεί να βάλει λεφτά ο Έλληνας φορολογούμενος ήταν μήνυμα προς τη Νέα  Δημοκρατία.  Αξίζει να αναφερθεί  ότι ο νέος  νόμος 4335/2015  είναι εφαρμογή της κοινοτικής οδηγία 2014/59(ΒRRD - Bank Recovery and Resolution Directive) και τέθηκε σε ισχύ για όλες τις χώρες μέλη στις αρχές του 2015.
Η Ελλάδα  ενέταξε  την κοινοτική οδηγία  το Φθινόπωρο  του 2015.
Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τις ενδεχόμενες ζημιές ενός πιστωτικού ιδρύματος να τις αναλαμβάνουν πρώτα οι μέτοχοι αυτού, κατόπιν οι ομολογιούχοι και τελευταίοι οι καταθέτες με καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο των εγγυημένων καταθέσεων.
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωση του ανέφερε  Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο προχώρησε σε μία τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προσέθεσε κόστος στο Δημόσιο, απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε -επί το δυσμενέστερο- τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, αλλά και ότι επί 4 χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων
Ο Αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης  κ. Γιάννης  Δραγασάκης απαντώντας  στον  κ.  Χρήστο Σταϊκούρα έδωσε στοιχεία για τα  κόκκινα δάνεια. Το ύψος τους το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 97,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 45 περίπου δισ. από το Δεκέμβριο του 2011 που ήταν 52,3 δισ. ευρώ .
Ο αριθμός μάλιστα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ρυθμίστηκαν ήταν μόλις τέσσερα (4) με βάση το ισχύον, τότε, νομοθετικό πλαίσιο.
Τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 δισ. από τη στιγμή που την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα  ότι καμία κυβέρνηση δεν  θέλει  να γίνει  ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού  συστήματος με τον κίνδυνο να φθάσει  στον καταθέτη.
Καμία  κυβέρνηση  δεν μπορεί να διαχειριστεί  αυτό το κόστος  ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ
Τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση φέρει ένα επιθετικό σχέδιο προστασίας  της πρώτης κατοικίας πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος λόγω και του γεγονότος ότι είμαστε σε προεκλογική  περίοδο.  
Να σημειωθεί  ότι οι τράπεζες έχουν αρκετό χρόνο και θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την ανακεφαλαιοποίηση .
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει  από τις εθνικές εκλογές θα έχει ορίζοντα τετραετίας.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις το κόμμα  της Νέας  Δημοκρατίας έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο βασικός πυλώνας της νέας κυβέρνησης που θα σχηματισθεί με βάση το αποτέλεσμα των  εκλογών.
Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το σενάριο κουρέματος των καταθέσεων στην περίπτωση που δεν αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια.
Είναι προφανές ότι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Γιάννης Δραγασάκης ξέρει πολύ καλά τι είπε και για ποιον το είπε και τι μπορεί να κληρονομήσει στο κόμμα  της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης