Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα στις ΗΠΑ από Κίνα - Σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερα πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα

tags :
Μήνυμα στις ΗΠΑ από Κίνα - Σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερα πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα
Μήνυμα στις ΗΠΑ από Κίνα - Σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερα πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα
Σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την αμερικανική ναυτική δύναμη, η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει τέσσερα πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα που αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το 2035 ανεβάζοντας το σύνολό τους στα έξι, καθώς το Πεκίνο διαθέτει στο στόλο του ήδη ένα πυραυλοκίνητο αεροπλανοφόρο, ενώ κατασκευάζει και άλλο ένα.
Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 11 πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα.
Μια τέτοια ταχεία πρόοδος στις ναυτικές δυνατότητες του Πεκίνου θα ξεπερνούσε πολύ τις άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει πάνω από δύο.
Επί του παρόντος, το μόνο άλλο ενεργό πυραυλοκίνητο αεροπλανοφόρο στο κόσμο σήμερα είναι το «Charles de Gaulle» της Γαλλίας, αν και η Ινδία έχει επίσης σχέδια για την κατασκευή ενός και η Ρωσία βρίσκεται σε διερευνητική φάση.




Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2019 σημαντικές αλλαγές με στόχο να μετατραπεί σε σύγχρονη δύναμη μάχης, αποσύροντας  την προσοχή του από τις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες καθόρισαν ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ναυτικού και της αεροπορίας και στη δημιουργία στρατηγικών μονάδων που θα επικεντρώνονται στις νέες αναδυόμενες απειλές όπως τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο.



Το πρακτορείο Xinhua χαρακτήρισε τις αλλαγές στις προτεραιότητες του PLA ως αποτέλεσμα της υπόσχεσης του Προέδρου Xi Jinping για μείωση του αριθμού του προσωπικού κατά 300.000, προκειμένου να φέρει γρήγορα τις ένοπλες δυνάμεις στη σύγχρονη εποχή.
Όμως, ανεξάρτητα από την τεράστια μείωση, η Κίνα εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο με 2,3 εκατομμύρια στρατιωτικούς.
Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνολικά ενεργό στρατιωτικό προσωπικό.
Με το πεζικό της Κίνας να «υποχωρεί», το Πεκίνο αναμένεται να συνεχίσει να απομακρύνεται από την άμυνα που βασίζεται στην πατρίδα και να ασχολείται με απειλές από αέρα και θάλασσα όλο και περισσότερο σε αμφισβητούμενα μέρη όπως η Ανατολική και Νότια Κίνα και στην προστασία των κινεζικών συμφερόντων καθώς προχωρά η πρωτοβουλία «Belt and Road».



Τα πυραυλοκίνητα αεροπλανοφόρα  είναι σε θέση να ταξιδεύουν οπουδήποτε στον κόσμο, υποθέτοντας ότι το νερό είναι αρκετά βαθύ, για περίπου 20 με 40 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό - ένα τεράστιο ναυτικό πλεονέκτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης