Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ManpowerGroup: Το 86% των εργοδοτών θα αυξήσει το προσωπικό ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης

tags :
ManpowerGroup: Το 86% των εργοδοτών θα αυξήσει το προσωπικό ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης
ManpowerGroup: Το 86% των Ελλήνων εργοδοτών θα αυξήσει το προσωπικό τους ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης
Το απόλυτο debate της δεκαετίας, εάν τα ρομπότ αντικαθιστούν τους ανθρώπους, καταδεικνύεται ότι δεν αποτελεί πλέον αλήθεια.
Η νέα έρευνα της ManpowerGroup Humans Wanted: Robots Need You καταγράφει πως για 3η συνεχή χρονιά περισσότεροι εργοδότες από ποτέ άλλοτε 87% - σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού τους λόγω της αυτοματοποίησης.
Η ερεύνα της ManpowerGroup διεξήχθη ανάμεσα σε 19.000 εργοδότες σε 44 χώρες και εξέτασε το αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην αύξηση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα 2 χρόνια.
Για την Ελλάδα, η έρευνα διεξήχθη σε 309 εταιρίες και έδειξε πως το 86% των εργοδοτών σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό ή να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω της αυτοματοποίησης.
Συγκεκριμένα, το 70% σχεδιάζει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, το 16% να τον αυξήσει, ενώ μόλις το 12% να τον μειώσει.  
Οι εταιρείες που ψηφιοποιούνται, αναπτύσσονται παράγοντας νέες θέσεις εργασίας.
Οι εταιρίες που έχουν ήδη αυτοματοποιήσει τις εργασίες τους και κάνουν πρόοδο προς της ψηφιακή τους μετάβαση είναι πιο πιθανό να αυξήσουν το προσωπικό τους.
Παράλληλα, η παγκόσμια έλλειψη ταλέντου είναι η πιο υψηλή των τελευταίων 12 χρόνων ενώ νέες δεξιότητες εμφανίζονται με ταχύτητα.
Περισσότερες εταιρίες από ποτέ σχεδιάζουν να επενδύσουν στη δημιουργία ταλέντων, και αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.
Παγκόσμια, το 84% των εργοδοτών σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2020.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα έδειξαν πως το 88% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να επενδύσει στους υπάρχοντες εργαζομένους προσφέροντας τους εκπαίδευση ώστε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες έως το 2020.
Ενώ, το 87% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει πως είναι πρόθυμο να προσφέρει ακόμη υψηλότερες απολαβές ώστε να προσελκύσει κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για την λειτουργία της εταιρίας.
«Εστιάζοντας στο ότι τα ρομπότ μειώνουν τις θέσεις εργασίας μας αποσπάται η προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα», δηλώνει ο Jonas Prising, ManpowerGroup Chairman & CEO.
«Όλο και περισσότερα ρομπότ προστίθενται στο εργατικό δυναμικό, αλλά το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους.
Η τεχνολογία ήρθε για να μείνει και είναι ευθύνη μας ως ηγέτες να γίνουμε -Διευθυντές Εκμάθησης- και να ενσωματώσουμε του ανθρώπους με τις μηχανές.
Η εκμάθηση σήμερα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως γινόταν στο παρελθόν.
Για αυτό τον λόγο στην ManpowerGroup φροντίζουμε οι άνθρωποι που προέρχονται από παρακμάζοντες κλάδους όπως την Κλωστοϋφαντουργία, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες σε κλάδους υψηλής ανάπτυξης όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προηγμένη Βιομηχανία και Παραγωγή και τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.
Αν επικεντρωθούμε σε πρακτικά βήματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με ταχύτητα και σε κλίμακα, οι οργανισμοί και οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να εναρμονιστούν με τις μηχανές».
Επιπλέον, η έρευνα Humans Wanted καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση για δεξιότητες που σχετίζονται με την Πληροφορική αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Παγκόσμια, το 16% των εταιριών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις πληροφορικής, 5 φορές περισσότερο από αυτές που προβλέπουν μείωση προσωπικού.
Εταιρίες στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής προβλέπουν τη μεγαλύτερη αλλαγή, καθώς το 25% δηλώνει πως τον επόμενο χρόνο θα απασχολεί περισσότερο εργατικό δυναμικό, ενώ το 20% δηλώνει πως θα απασχολεί λιγότερο.
Η αύξηση θα επηρεάσει και κλάδους όπως η εξυπηρέτηση πελατών– όπου απαιτούνται οι ανθρώπινες δυνάμεις όπως η επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, η ηγεσία και η προσαρμοστικότητα.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες θα αυξηθεί, επηρεάζοντας περισσότερο τον κλάδο της πληροφορικής και της παραγωγής και κατασκευής.
Το 30% των ελληνικών εταιριών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις πληροφορικής, που σημαίνει 8 φορές περισσότερο από αυτές που προβλέπει μείωση προσωπικού, ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής προβλέπουν 23% αύξηση προσωπικού.
“Είναι γεγονός πως η έλευση της αυτοματοποίησης και των ρομπότ, έχει δημιουργήσει ανησυχία στους εργαζόμενους καθώς πιστεύουν πως οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η ManpowerGroup στην πραγματικότητα τα πράγματα φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικά καθώς η τεχνολογία τους χρειάζεται. Αυτό που απαιτείται από εμάς είναι να καλλιεργήσουμε και να διαθέσουμε τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τον πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Εμπορικός Διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας.
Η έρευνα Humans Wanted: Robots Need You υποδεικνύει πρακτικές προτάσεις και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τις εταιρίες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές των ανθρώπων τους και να γίνουν πιο ευέλικτες χρησιμοποιώντας με τον σωστό τρόπο τον συνδυασμό: Δημιουργίας, Απόκτησης, Δανεισμού και Γεφύρωσης ταλέντου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης