Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο φουλ οι κομματικές μηχανές για τις εκλογές - Τα προεκλογικά όπλα της κυβέρνησης, στην οικονομία επικεντρώνεται η ΝΔ

Στο φουλ οι κομματικές μηχανές για τις εκλογές - Τα προεκλογικά όπλα της κυβέρνησης, στην οικονομία επικεντρώνεται η ΝΔ
Με το βλέμμα στην οικονομία η ΝΔ
Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και τα πολιτικά κόμματα επανακαθορίζουν τη στρατηγική και τις προτεραιότητές τους για το επόμενο χρονικό διάστημα με ορίζοντα τις εκλογές ενώ η φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επανέρχεται δριμύτερη στο προσκήνιο.
Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο στο παρασκήνιο ωστόσο η πιθανότητα να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές τον Μάιο έρχεται όλο και πιο κοντά.
Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας.
Κατά πληροφορίες, το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο παραμένει ισχυρό στο τραπέζι των συζητήσεων όμως η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη καθώς καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι δημοσκοπήσεις το επόμενο διάστημα και βέβαια, τα «θετικά μέτρα» με τα οποία στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ότι θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Με τη θετική ατζέντα των επόμενων εβδομάδων στο εσωτερικό πεδίο η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ακόμα καλύτερους όρους αφού μετά τον κατώτατο μισθό έρχεται το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, το επίδομα ενοικίου που αφορά 200.000 οικογένειες και βεβαίως η νομοθετική διευκόλυνση για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο.

Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι δεν είναι οπαδός της αδράνειας. Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας πλέον, Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και δεν είναι το τελευταίο βήμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα στην Βουλή οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν ξανά θέση, αυτή την φορά για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση μέσα σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να κάνει αυτή την κίνηση κι έχει ενημερώσει όλους τους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή.
Οι ίδιες, πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ενημερώσει για τη βούλησή του να προχωρήσει και την άλλη πλευρά του Αιγαίου η οποία ποτέ δεν βλέπει με ενθουσιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτό βεβαίως είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο είχε ανοίξει ο Νίκος Κοτζιάς μόλις έφυγε από το υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για θέμα που είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν στην επέκταση των 12 μιλίων από την πλευρά του Ιονίου. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Άγκυρας.  
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να έχει συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση.

Με το βλέμμα στην οικονομία η ΝΔ

Σε ετοιμότητα έχει θέσει το μηχανισμό και η Αξιωματική Αντιπολίτευση που βγαίνει μπροστά με τη δική της προεκλογική ατζέντα ενώ στην Πειραιώς επεξεργάζονται τόσο το σενάριο του Μαΐου, με την ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών) όσο και το σενάριο μετά το καλοκαίρι με το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει παγίως ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να συμπέσουν οι εθνικές εκλογές με τις εκλογές του Μαΐου, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη ΝΔ επιχειρούν κατά κάποιο τρόπο να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα καθώς θεωρούν πως τα κλειδιά της αυτοδυναμίας του κόμματος τα κρατάει η οικονομία.
Επομένως, σε αυτό το γήπεδο αναμένεται να παίξει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας την καθημερινότητα και την οικονομία.
Πάνω απ’ όλα η μείωση φόρων και εισφορών όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ταυτόχρονα και η μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στο μεταξύ, θετικό σήμα εστάλη την Πέμπτη από τον Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, που βρέθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Βέμπερ επεφύλαξε ένα «δώρο» απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Ευρώπη σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως ζητάει η ΝΔ, δηλαδή να προσαρμόσει το πρόγραμμα για περικοπή φόρων και εισφορών.
Για το μέλλον, είπε ο κ. Βέμπερ, αν έχουμε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανοίγει νέα πεδία για την ανάπτυξη να δούμε το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στην ατζέντα της ΝΔ συγκαταλέγεται επίσης, η στροφή στην οικογένεια με το επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του πρώτου παιδιού όπως έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο στόχος να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Ταυτόχρονα, στο κάδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τοποθετούνται η ασφάλεια και η καθημερινότητα του πολίτη προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης