Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί επί 8 ημέρες Δραγασάκης, Τσακαλώτος ασχολούνται με τις τράπεζες και την ανάγκη ή μη ανακεφαλαιοποίησης τους;

Γιατί επί 8 ημέρες Δραγασάκης, Τσακαλώτος ασχολούνται με τις τράπεζες και την ανάγκη ή μη ανακεφαλαιοποίησης τους;
Οι αναφορές για νέα κεφάλαια στις τράπεζες σχετίζεται με τον νόμο Κατσέλη, αποτελεί μια τρομοκράτηση, σκόπιμη δραματοποίηση μιας ομολογουμένως θολής κατάστασης
Προκαλεί απορία πραγματικά που εδώ και 8 ημέρες δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης και ο υπουργός οικονομικών Τσακαλώτος συνεχίζουν να ασχολούνται με τις τράπεζες και την ανάγκη ή μη ανακεφαλαιοποίησης τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, των NPLs και NPEs και δεν προσέξουμε το μέγεθος του προβλήματος θα μπορούσε να προκύψει ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Εν συνεχεία ο Δραγασάκης έσπευσε να αναφέρει ότι ουδέποτε είπε ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια και εσχάτως ο Τσακαλώτος συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή σε όσους μιλούν για τις τράπεζες.
Η συνεχής επί 8 ημέρες διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό και υποψίες ότι κάτι άλλο υπάρχει.
Ένας υπουργός έκανε μια δήλωση για τις τράπεζες.
Η αρχική δήλωση Δραγασάκη ήταν σωστή, τι είπε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα οι τράπεζες θα χρειαστούν ξανά κεφάλαια.
Αυτό αποτελεί μια πικρή αλήθεια και ούτως ή άλλως έχει αναλυθεί διεξοδικά γιατί οι τράπεζες για να φθάσουν στο 2,5% NPEs που είναι ο μέσος όρος των υγιών τραπεζών στην ευρωζώνη θα χρειαστούν επιπλέον 11-12 δισεκ. ευρώ.
Ο Δραγασάκης δεν είπε κάτι λάθος…ωστόσο ο χειρισμός της όλης υπόθεσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση.
Για να κατανοήσουμε γιατί επί 8 ημέρες δύο υπουργοί ασχολούνται με το εάν χρειάζονται ή όχι ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες στην Ελλάδα…για τον πολύ κόσμο που δεν παρακολουθεί τις τραπεζικές εξελίξεις…γεννάται η βεβαιότητα ότι…τελικώς χρειάζονται νέα κεφάλαια οι τράπεζες.
Δια της άρνησης περνούν τα σωστά μηνύματα.
Όμως ο Δραγασάκης επέλεξε να αναφερθεί στην ανάγκη ή μη ανάγκη για νέα κεφάλαια μια χρονική στιγμή που ο ίδιος διαχειρίζεται τον νέο νόμο Κατσέλη.
Ο νέος νόμος όπως έχει εμφανιστεί είναι τουλάχιστον απαράδεκτος, σίγουρα όχι βοηθητικός για τις τράπεζες.
Οι αναφορές για νέα κεφάλαια σχετίζεται με τον νόμο Κατσέλη, αποτελεί μια τρομοκράτηση, σκόπιμη δραματοποίηση μιας ομολογουμένως θολής κατάστασης…ώστε οι τράπεζες να μην αντιδράσουν σε ένα νόμο που δεν τις εξυπηρετεί.
Προφανώς και η κυβέρνηση θα δώσει κάποια ανταλλάγματα στις τράπεζες…όμως τα ανταλλάγματα υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και οι δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων προσκρούει σε εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης