Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Οικονομικοί προβληματισμοί εξωτερικού – Διόρθωση Εσωτερικού»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Οικονομικοί προβληματισμοί εξωτερικού – Διόρθωση Εσωτερικού»
Αν και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για σοβαρή επιβράδυνση της ευρωζώνης, αλλά και η κατοχύρωση κερδών που προέκυψαν από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, φρέναραν την Ελληνική κεφαλαιαγορά.
Η επισήμανση ότι η συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και η δημοσιονομική πειθαρχία, είναι προαπαιτούμενα για την διασφάλιση της ασθενούς ανάπτυξης πέριξ του 2%, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για το τρέχον «εκλογικό έτος» παροχών.
Επιπρόσθετα η αναμενόμενη αλλαγή στους Δείκτες MSCI την 11/2/19, με εφαρμογή από 1/3/19 και η φημολογία περί ενίσχυσης της παρουσίας των Κινεζικών μετοχών , με αντίστοιχη μείωση της Βαρύτητας και των Ελληνικών τίτλων, επιδρούν αρνητικά στην εικόνα της αγοράς.
Η πρόσφατη ανοδική κίνηση βελτίωσε την τεχνική εικόνα της αγοράς, αλλά οι ατυχείς δηλώσεις Δραγασάκη περί μελλοντικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους εμπλεκόμενους.
Έτσι ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής αντίδρασης της αγοράς.
Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έχοντας πλέον εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική περίοδο, μεμονωμένες θετικές μακροοικονομικές ειδήσεις δημιουργούν αχτίδες αισιοδοξίας υπό προϋποθέσεις.
Οι Ξένοι επενδυτές όμως, συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί για την μελλοντική πορεία της αγοράς και κυρίως του τραπεζικού κλάδου, αυξάνοντας τις πωλητικές θέσεις τους στην πρόσφατη ανοδική κίνηση.
Τα Ελληνικά ομόλογα, μετά την πρόσφατη αλμυρή έξοδο, σταμάτησαν την αποκλιμάκωση τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα η 10-ετη έκδοση να κινείται λίγο κάτω από το 4,0%, προδιαθέτοντας για μια νέα προσπάθεια στο εγγύς μέλλον, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.
Ο Γενικός Δείκτης, αν και πλησίασε την ισχυρή αντίσταση των 660 μονάδων δεν την διέσπασε. Απαιτείται ημερήσια επιβεβαιωμένη διάσπαση της, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνέχιση της κίνησης, με επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 680 (683 μον. ΚΜΟ expo 200 ημ) και 705 μονάδων.
Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 630 μον. (633,24 ΚΜΟ 50Ημ expo), 615, 605 και 597 μονάδων.
Αντίστοιχα η ζώνη των 1745 μονάδων του FTSE25 παραμένει αλώβητη.
Μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο στόχο των 1785-1795 μονάδων ( 1796.40 KMO 200 Hμ).
Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στους expo ΚΜΟ 50 (1677,94) & 25 (1681,03) ημερών, λειτουργώντας υποστηρικτικά. Μόνο διάσπαση αυτών των επιπέδων αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1640 και 1625 μονάδων.
Οι Διεθνείς αγορές (κυρίως οι ευρωπαϊκές) πιέζονται λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών εκτιμήσεων, αδυνατώντας να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση.
Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός, και οι εκτιμήσεις τις Κομισιόν, απλώς επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι είμαστε στην τελευταία φάση του πρόσφατου υπέρ 10-ετους ανοδικού κύκλου..
Αν και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις.
Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Συμπερασματικά όσο ποιο γρήγορα λυθεί το θέμα του «Τραπεζικού κλάδου», τόσο ποιο γρήγορα θα αναπνεύσει η Κεφαλαιαγορά και η οικονομία.
Επιπλέον όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα του ΧΑ από το 1981, εκτιμούμε ότι ένα «ξεκάθαρο» πολιτικό μήνυμα υπέρ «φιλοεπενδυτικών πολιτικών», θα επιδράσει θετικά και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης