Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η δυστοκία στην αντιμετώπιση των NPLs φρενάρει την ανάπτυξη της Ελλάδας

tags :
Η δυστοκία στην αντιμετώπιση των NPLs φρενάρει την ανάπτυξη της Ελλάδας
Oι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων
Με τα βλέμματα στην Αθήνα βρίσκονται οι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά "κακού χρέους", σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές ευκαιρίες που αναδύονται από τα συντρίμια της κρίσης.
Τόσο οι διοίκησεις των τραπεζών όσο και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε έντονες διαβουλεύσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στόχος όλων των πλευρών είναι να αναζωογονηθεί ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στο κακό χρέος, τις επιχειρήσεις ζόμπι και των πολύ αναγκαίων κεφαλαίων.
Ακόμα και αν η οικονομία βρίσκεται στο τρίτο έτος της ανάπτυξης, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε κατά 1,4%.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Δούκα, πρόεδρο της Capital Partners, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με καλή τεχνογνωσία και σημαντικές θέσεις στην αγορά, έχουν έντονες ανάγκες χρηματοδότησης.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παροχή αυτών των χρημάτων είναι ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων.
Οι δανειολήπτες δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες, ενώ αυτήν την ώρα τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται στα 88,6 δισ. ευρώ, τα οποία βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και αντιστοιχούν στο ήμισυ της ετήσιας παραγωγής της χώρας.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

Οι προσπάθειες βέβαια έχουν ξεκινήσει πριν πολλά τρίμηνα, με τις τράπεζες να έχουν πουλήσει περί τα 12,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.
Αλλά η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις NPL πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα.
Μια πρόταση που εξετάζεται σήμερα από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα ιταλικού τύπου σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης πιθανές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται επίσης για το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους και πώλησης των NPEs στους επενδυτές.
Σύμφωνα, με πληροφορίες του Bloomberg, πολιτικοί και οι τραπεζίτες στην Ελλάδα θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάθεση των επενδυτών, ενώ και οι επενδυτές από τη μεριά τους αναζητούν εγγυήσεις για τη διάθεση των κεφαλαίων τους.
"Η μείωση των επισφαλειών χρειάζεται δύο στοιχεία", δήλωσε ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, επικεφαλής του τμήματος κινδύνων της Attica Bank, ο οποίος τον Ιούλιο του 2017 τιτλοποίησε ένα πακέτο ελληνικών δανείων ύψους 1,3 δισ. Ευρώ.
"Πρώτον, μια λειτουργική αγορά και, δεύτερον, ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης