Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γιατί δεν μπορεί να είναι «εγγυημένη» η απόδοση του επόμενου ελληνικού ομολόγου

tags :
Γιατί δεν μπορεί να είναι «εγγυημένη» η απόδοση του επόμενου ελληνικού ομολόγου
Η εικόνα είναι εύθραυστη και μπορεί εύκολα να επηρεαστεί
H έκδοση του πενταετούς ομολόγου για πολλούς έστρωσε το χαλί για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για την οποία εργάζονται ήδη το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ.
Τα σενάρια θέλουν η δεύτερη απόπειρα να γίνεται με ένα δεκαετές τίτλο, το Μάρτιο με σκοπό να αντληθούν περί τα 4,5 δις με ένα επιτόκιο της τάξεως του 4%.
Οι επενδυτές όντως έδειξαν ενδιαφέρον για το πρώτο μεταμνημονιακό ομόλογο της Ελλάδας με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να έχουν μειωθεί, με το πενταετές να έχει απόδοση περί το 2,88% ενώ το δεκαετές να κινείται λίγο πιο κάτω από το 4%.
Η θετική βέβαια αυτή εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην λόγω οποιασδήποτε αναταραχής στην αγορά ομολόγων ή λόγω του εκτροχιασμού της Ελλάδας από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Οι κίνδυνοι

Όπως αναφέρθηκε και χθες κατά την ανακοίνωση των Χειμερινών Οικονομικών Εκτιμήσεων από την Κομισιόν η πορεία της εκτιμώμενης ανάπτυξης(2,2% για 2019) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των μεταρρυθμίσεων ,έτσι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή μη υλοποίηση τους θα αποτυπωθεί στην επόμενη έκδοση.
Η αναμενόμενη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν (27 Φεβρουάριου)μετά την έξοδο μας από το πρόγραμμα μπορεί να αποδημήσει εύκολα αυτή την εικόνα. Εάν στην έκθεση αποτυπώνεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια των θεσμών κάτι το οποίο δεν έχουν κρύψει με τον Ντέκλαν Κοστέλο να χαρακτηρίζει απογοητευτική την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα αποτελέσει αρχή οικονομικών τριγμών και αρνητικού εννοείται μηνύματος προς τις αγορές
Η απόφαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου για το εάν θα πρέπει να εκταμιευτούν ή όχι τα 750 εκατομμύρια των ΑNFAs επίσης θα επηρεάσουν την αγορά βέβαια αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων όπως προαναφέρθηκε αλλά εάν η απόφαση ήταν θετική θα πούσαρε επιπλέον τον επόμενο τίτλο
Αυτό βέβαια που περιμένουν εναγωνίως ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Μοοdy’s την 1η Μαρτίου.
Εννοείται ότι ανεβαίνοντας βαθμίδα η Ελλάδα αυτό σημαίνει και καλύτερους όρους δανεισμού απλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα βοηθήσει όσο αναμένεται αφού οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση αυτή ήδη στην έκδοση του πενταετούς και ήταν ένας από τους λόγους για την αυξημένη του ζήτηση.
Το χειρότερο όμως που μπορεί να επηρεάσει την επόμενη έκδοση είναι η παρατεταμένη προεκλολογία.
Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα οπότε όσο υπάρχει αβεβαιότητα οι αγορές θα ζητούν ένα premium.
Η περίπτωση της Ιταλίας μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την Ελλάδα.
Με την Κομισιόν χθες να την κατατάσσει στην πιο επιβραδυνόμενη οικονομία της Ευρωζώνης και συνδέοντας την ανάπτυξη της με την αβεβαιότητα ,το πιο πιθανόν είναι τα ιταλικά spreads να ακολουθήσουν μια αυξανόμενη πορεία γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στα ελληνικά.
Επιπλέον η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με το τέλος του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων η οποία θα παρασύρει και αυτές των ελληνικών.
Γενικότερα πάντως η επιβράδυνση της Ευρώπης είναι ένας κακός οιωνός για τα κρατικά ομόλογα
Η επόμενη έκδοση πάντως είναι σίγουρο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις ώστε να μπορέσει να γίνει στο ίδιο θετικό κλίμα με αυτό της πενταετούς.
Λέγοντας θετικό κλίμα βέβαια εννοούμε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται ακόμα ακριβά σε σχέση με οικονομίες όπως αυτή της Πορτογαλίας ή της Κύπρου αλλά ωστόσο θα χαίρει έναν ελάχιστο σεβασμό από τις αγορές.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης