Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Πτώση -0,2% για Dow Jones, στο +0,08% για τον S&P 500

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Πτώση -0,2% για Dow Jones, στο +0,08% για τον S&P 500
Οι εμπορικές ανησυχίες άσκησαν πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη
(upd1) Ήπιες διακυμάνσεις σημείωσαν σήμερα (8/2/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και εν μέσω των εμπορικών φόβων.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,26% στις 25.104 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,08% στις 2.708 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,14% υψηλότερα στο επίπεδο των 7.298 μονάδων.

Πιέσεις στον Dow άσκησαν οι μετοχές των Caterpillar (-0,14%) και Boeing (-0,08%), λόγω της «ευαισθησίας» τους σε θέματα του εμπορίου, αλλά και η μετοχή της UnitedHealth (-2,68%), μετά την υποβάθμιση της τιμής - στόχου από τη Morgan Stanley, στα 155 δολ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, πριν από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως προθεσμία για την επίτευξη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, χθεσινό δημοσίευμα του «Politico» ανέφερε ότι ο Trump αναμένεται να υπογράψει την επόμενη εβδομάδα μια εκτελεστική εντολή που θα απαγορεύει τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τα ασύρματα δίκτυα των ΗΠΑ, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Την ίδια ώρα, σημερινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα προσχέδιο για τα θέματα στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν.
Σε περίπτωση που Κίνα και ΗΠΑ δεν συνάψουν νέα συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου, η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, η εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί στον Πεκίνο, ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, με την Ουάσιγκτον να παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε χθες ότι «υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Εν τω μεταξύ, η χθεσινή υποβάθμιση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης ενέτεινε τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας και οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση συμπίπτουν με μια επιδείνωση των προβλέψεων των εταιρειών για το 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, τα κέρδη α’ τριμήνου 2019 αναμένεται να συρρικνωθούν περισσότερο από 1%, στην πρώτη πτώση τους από το β’ τρίμηνο του 2016, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 2,5%.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

Με νέες απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων έξι εβδομάδων, στον απόηχο των χθεσινών υποβαθμισμένων προβλέψεων της Κομισιόν για την Ευρωζώνη, αλλά και εν μέσω των νέων εμπορικών ανησυχιών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 358,07 μονάδες.
Οι εμπορικές ανησυχίες άσκησαν έντονες πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον σχετικό πανευρωπαϊκό δείκτη να σημειώνει βουτιά 2,3%, ενώ οι γερμανικές Daimler, Volkswagen και BMW έκλεισαν με πτώση 2,5%, 1,7% και 2,4% αντίστοιχα.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,05% στις 10.906,78 μονάδες.


Ιδιαίτερες πιέσεις στον DAX άσκησε και η μετοχή της Wirecard, η οποία «βούλιαξε» κατά 12,5%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι οι αρχές της Σιγκαπούρης πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών, με την υποψία αλόγιστης λογιστικής απάτης.



Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,32% στις 7.071,18 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,48% στις 4.961,64 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της L'Oreal έκλεισε με άνοδο 1,3%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η ισχυρή ζήτηση για μία σειρά προϊόντων της οδήγησε σε υπέρβαση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του δ’ τριμήνου 2018.
Σημαντική άνοδο σχεδόν 1,5% κατέγραψε η μετοχή της Hermes, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της, που έδειξαν ότι η ζήτηση από την Κίνα παραμένει ισχυρή, παρά την απώλεια momentum στην κινεζική οικονομία.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 19.351,90 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ubi Banca (-4,3%), στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της μάλιστα ανεστάλη νωρίτερα, καθώς υποχωρούσε περισσότερο από 5%.
Η Moody's προειδοποίησε χθες πως θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, εάν η ύφεση της ιταλικής οικονομίας συνεχιστεί για κάποια τρίμηνα.
Η Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 0,5% και της Banco Bpm σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ, στον αντίποδα, η Bper Banca κατέγραψε άλμα 8,8% και η Unicredit ενισχύθηκε κατά 1%.
Νέα επιδείνωση κατέγραψε, εν τω μεταξύ, η αγορά ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της χθεσινής δραματικής υποβάθμισης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιταλική οικονομία, αλλά και εν μέσω της έντασης με τη Γαλλία, μετά τη συνάντηση του Luigi Di Maio με τους επικεφαλής του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».
Περί τις 19:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 2,97%, από 2,948% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο 3,023%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.


Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι Ιταλοί βιομήχανοι και επιχειρηματίες ασκούν πιέσεις με στόχο να αποκατασταθούν πλήρως οι γαλλοϊταλικές σχέσεις, για να μην υπάρξουν μόνιμες, αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι το ιταλικό spread έφρασε σήμερα στις 290 μονάδες, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να αγγίζει το 3%.

Πτώση στις αγορές της Ασίας

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μερικές εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της εκεχειρίας των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,01% και τις 20.333,17 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,16% στις 27.946,32 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,20% στις 2.177,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,34% και τις 6.071,50 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, σημειώθηκε οριακή πτώση 0,09% στις 1.651,57 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία έκλεισε στο -0,23% και τις 6.521,66 μονάδες.
Σε περίπτωση που Κίνα και ΗΠΑ δεν συνάψουν νέα συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου, η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, η εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί στον Πεκίνο, ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, με την Ουάσιγκτον να παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης