Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Μυτιληναίο +5% αλλά Πειραιώς -3% το ΧΑ +0,73% στις 649 μον. ενόψει Fitch - Επιδείνωση στα ομόλογα Ελλάδα 4,01%, Ιταλία 3,01%

tags :
Mε Μυτιληναίο +5% αλλά Πειραιώς -3% το ΧΑ +0,73% στις 649 μον. ενόψει Fitch - Επιδείνωση στα ομόλογα Ελλάδα 4,01%, Ιταλία 3,01%
Το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή αξιολόγηση της Fitch - Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος +4,63%
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με τα κέρδη της Eurobank +2,35% να αντισταθμίζονται από τις απώλειες της Πειραιώς -2,82% ενώ από την άλλη τα ισχυρά κέρδη του Μυτιληναίου +4,63% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες της δεικτοβαρούς Coca Cola -1,59%
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 649 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην σημερινή αξιολόγηση της Fitch.
Α
ξιοσημείωτη ήταν η σημερινή συμπεριφορά των τραπεζών καθώς με χαμηλές συναλλαγές καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα επιβεβαιώνοντας την ρηχή χρηματιστηριακή αγορά.
Ειδικότερα, με κέρδη έκλεισε η Eurobank +2,35% και με οριακή άνοδο η Alpha Bank +0,43% με χαμηλό ημέρας -4,13% και υψηλό +1,85%.
Με απώλειες έκλεισε η Πειραιώς -2,82% - με χαμηλό ημέρας -3,94% και υψηλό +3,52%- και με οριακή πτώση η Εθνική -0,28% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες -3,27% 
Με ισχυρά κέρδη +4,63% έκλεισε ο Μυτιληναίος με υψηλό όγκο συναλλαγών καθώς η άνοδος αποδίδεται σε φημολογία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και κάνει λόγο για είσοδο της μετοχής στην επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI στις 11 Φεβρουαρίου και θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 28/2
Από την άλλη, ενώ η σημερινή 8/2/2019 αναβάθμιση των προοπτικών – outlook – της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές θεωρείτο δεδομένη από την Fitch ωστόσο ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν λόγω ορισμένων εκκρεμοτήτων να μην προβεί σε αυτήν κίνηση σήμερα αλλά στην επόμενη αξιολόγηση μαζί με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου  κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade
Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.
Οι βασικοί παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος είναι η έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο με την προϋπόθεση να συνοδευτεί και με λογικό επιτόκιο όπως επίσης και η πρόταση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών.
Σήμερα, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει απόδοση 4,01% και το ιταλικό 10ετές στο 3,01% στον απόηχο της χθεσινής δραματικής υποβάθμισης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιταλική οικονομία ενώ το μεταξύ τους spread διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με πηγές πρόβλημα φαίνεται ότι έχει ανακύψει με τις δύο προτεινόμενες λύσεις για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
Από την μια προκύπτει πρόβλημα στην υλοποίηση του Ιταλικού μοντέλου με βασικό εμπόδιο να είναι ο τρόπος υπολογισμού της προμήθειας καθώς στην Ελλάδα το CDS στα 5 χρόνια είναι 402 μονάδες βάσης οπότε οι προμήθειες θα πρέπει να καθοριστούν με βάση ένα δυσβάστακτο επιτόκιο 4% αλλά  συγχρόνως υπάρχει ανησυχία ότι οι τράπεζες εάν δεν έχουν διενεργήσει επαρκείς προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια  και θα επιβαρύνουν με ζημίες τα ομόλογα που θα ενταχθούν και από την άλλη η πρόταση της ΤτΕ θεωρείτο εκτός πραγματικότητας λόγω της ανάγκης για νέα κεφάλαια.
Ορατός είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση Τσίπρα να αφήσει για την επόμενη κυβέρνηση το τραπεζικό πρόβλημα όπως προκύπτει από τις καθυστερήσεις στις συλλογικές λύσεις στα NPEs, όπως και στον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος «σαμποτάρει» τα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να προωθήσει μόνο εκείνα τα μέτρα που θα χρησιμοποιήσει προεκλογικώς για ψηφοθηρικούς λόγους και θα αφήσει τα πιο σημαντικά ζητήματα για την επόμενη κυβέρνηση με στόχο να σαμποτάρει το έργο της…
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο εκτός του Μυτιληναίου, Viohalco, ΟΛΠ, Grivalia ενώ πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 649 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 630-640 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 655-665 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά +0,73% στις 649 μονάδες έχοντας υψηλό στις 653,10 μονάδες και χαμηλό στις 642,22 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 23,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,35 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 16,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,35 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 490 χιλ. τεμάχια αξίας 447 χιλ. ευρώ και  Εθνική 686 χιλ. τεμάχια αξίας 727 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 78 χιλ. τεμάχια αξίας 666 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 80 χιλ. τεμάχια αξίας 498 χιλ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Tραπεζικό Δείκτη στο -0,59% και τον Γενικό Δείκτη με οριακό πρόσημο στο -0,10%
Στο πρώτο μισάωρο με ήπιες αγοραστικές κινήσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,51% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,23%
Περί τις 11:10 με ισχυρές πιέσεις στην Alpha Bank έως -4,13% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,58% ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Γενικός Δείκτης στο -0,46%
Λίγο μετά τις 16:00 με αγοραστικές περεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό ημέρας στο +1,87% ενώ μισή ώρα αργότερα με το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FTSE 25 να είναι σε θετικό πρόσημο πλην της Coca Coca o Γενικός Δείκτη κατέγραψε νέο υψηλό της ημέρας στο +1,23%

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις αγορές θα αποτελέσουν οι δύο εκθέσεις των δανειστών, που θα δοθούν τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στη δημοσιότητα με ενδιαφέροντα σημεία τα «κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου  αλλά και για άλλα μείζονα ζητήματα όπως δικαστικές αποφάσεις, αύξηση κατώτατου μισθού κ.ά
Πρόκειται για δύο κείμενα με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις αγορές, λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου αναφοράς για τις χρηματαγορές που έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Από τα αποτελέσματα της δεύτερης  έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιήσει στις 27 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.
Υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα καταργηθεί και το επιτοκιακό πέναλτι των 100 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα ενώ οι αποφάσεις για τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ληφθούν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου ενώ αρχές Μαρτίου τα χαρτιά του για την Ελλάδα θα ανοίξει και το ΔΝΤ.
Εν μέσω της διαφαινόμενης διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του οξυμένου πολιτικού κλίματος που αυτή συνεπάγεται, εισάγεται σήμερα Παρασκευή 8/2 προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σχέδιο νόμου το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.
Η συζήτηση, η οποία θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία ενώ εκπλήξεις δεν αναμένονται, καθώς οι 153 βουλευτές που τάχθηκαν και ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα επαναλάβουν την θετική τους ψήφο.
Την θέση ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping πριν από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία που όρισαν ως προθεσμία για την επίτευξη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σύμφωνα με το Reuters, η τοποθέτηση αυτή του Trump επιβεβαίωσε δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τις οποίες είναι απίθανο οι δύο ηγέτες να συναντηθούν πριν παρέλθει η προθεσμία, γεγονός που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες πως θα κλειστεί σύντομα συμφωνία, πυροδοτώντας νέα υποχώρηση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ και Ασία.
Την ελπίδα το θέμα του Brexit και κυρίως των ιρλανδικών συνόρων να έχει επιλυθεί τις επόμενες λίγες ημέρες εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz ενώ πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα ειρήνης και θα πρέπει να έχει μια καλή λύση.
«Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί τις επόμενες λίγες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε συμφωνία για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη ακόμη και για ένα σκληρό Brexit.

Με πτωτικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Υποχώρησαν σήμερα οι αγορές της Ασίας εν μέσω ανησυχιών για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνα
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -1,98% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με πτώση -0,16%  ενώ οι αγορές στην Κίνα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  αλλά και για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μερικές εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της εκεχειρίας των δύο χωρών.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,02% ενώ ο FTSE 100 με πτώση -0,15%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,68%, ο S&P με πτώση -0,44%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,36% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,11% ( 7,27 δολ. )

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε η Eurobank

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Με την μεγαλύτερη άνοδο η Eurobank και ακολούθησε με οριακά κέρδη η Alpha Bank ενώ πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0670 ευρώ με πτώση -0,28% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 976 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9240 ευρώ με άνοδο +0,43% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,69 ευρώ με πτώση -2,82% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5445 ευρώ με άνοδο +2,35% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1082 ευρώ με άνοδο +1,88%  όγκο 87 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,50 ευρώ με άνοδο +1,50% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος

Κέρδη κατέγραψε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Viohalco, ΟΛΠ, Grivalia
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,69 ευρώ με πτώση -1,59% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,57 ευρώ με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 5,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3150 ευρώ με πτώση -0,15% και αποτίμηση 305 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6320 ευρώ με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 379 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,5850 ευρώ με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,58 με άνοδο +1,24% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,85 ευρώ με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,15 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,82 ευρώ με άνοδο +4,63% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,34 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,44 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,50 ευρώ με άνοδο +1,35% και με την κεφαλαιοποίηση στα 233 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,082 ευρώ με άνοδο +1,49% με την κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,01% και στην Ιταλία 3,01% με διαφορά spread 100 μ.β. – Στο 0,09% η Γερμανία

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,01% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,01% στον απόηχο της χθεσινής δραματικής υποβάθμισης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιταλική οικονομία.
Τα ελληνικά ομόλογα μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν πρόσφατα εσχάτως υποχωρούν.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 100 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,30% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,76 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,42%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,09 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,51% με απόδοση αγοράς 2,54% και απόδοση πώλησης 2,48%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,74%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,50 μονάδες βάσης και απόδοση 3,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,94 μονάδες βάσης και απόδοση 3,58% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98,23 μονάδες βάσης και απόδοση 4,00% με απόδοση αγοράς 4,01% και απόδοση πώλησης 3,98%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,07 μονάδες βάσης και απόδοση 4,48%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,75%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,08 μονάδες βάσης και απόδοση 4,85%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 392 μονάδες βάσης από 377 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,02% ή 402 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,01% - Στροφή στα γερμανικά ομόλογα

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,01% καθώς η ΕΕ μείωσε το ΑΕΠ για το 2019 στο 0,2% από 1,2%.
Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδράσει καίρια στο θετικό κλίμα.    
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/2/2019 στο 0,09% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,88% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,67% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,01% με χαμηλό 2,91% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης