Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit positive για την Κύπρο η μείωση των NPLs – Παραμένουν αδύναμες οι τράπεζες

Fitch: Credit positive για την Κύπρο η μείωση των NPLs – Παραμένουν αδύναμες οι τράπεζες
Έκθεση της Fitch για την Κύπρο 
Η υποχώρηση των επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στο τραπεζικό σύστημα μειώνει τους κινδύνους για τις αξιολογήσεις της Κύπρου (ΒΒΒ-, σταθερό outlook), σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος και οι περαιτέρω μειώσεις των NPEs εξαρτώνται εν μέρει από την αποτελεσματική χρήση των νομικών μέσων που εγκρίθηκαν το 2018.
Τα στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Ιανουάριο, έδειξαν ότι τα NPEs μειώθηκαν σε 11 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2018 ή 32% του συνόλου, από 16,6 δισ. ευρώ (40%) στο τέλος του πρώτου εξάμηνου -44% στο τέλος του 2017.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μεταφορά του χαρτοφυλακίου NPEs 5,5 εκατ. ευρώ της Συνεργατικής Τράπεζας, καθώς και τις πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων.
«Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ένα υψηλό απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (οι μέσοι δείκτες NPLs στα μέλη της ΕΕ είναι περίπου 4%).
Οι περαιτέρω εκκαθαρίσεις θα απελευθερώσουν κεφάλαια για τη στήριξη νέων δανείων.
Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω μείωση των NPEs.
Ένα υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον, μαζί με την αυξημένη διάθεση θεσμικών επενδυτών για κυπριακά περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερες τιτλοποιήσεις.
Τα μέτρα που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2018, ιδίως ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο αποκλεισμού, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη διατήρηση της ορμής στην πτώση των NPEs, παρόλο που η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί πλήρως», σχολιάζεται.
Παρά το γεγονός ότι συρρικνώνεται γρήγορα, το υψηλό δημόσιο χρέος (215% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο 2018) αποτελεί ένα ακόμη μειονέκτημα της οικονομίας και έναν περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, σχολιάζεται.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης