Fitch: Διατηρείται σταθερό το outlook της Ελλάδας, στο «ΒΒ-» η αξιολόγηση - Αναγκαία η επιτάχυνση μείωσης των NPEs - Κίνδυνοι από τον κατώτατο μισθό

Fitch: Διατηρείται σταθερό το outlook της Ελλάδας, στο «ΒΒ-» η αξιολόγηση - Αναγκαία η επιτάχυνση μείωσης των NPEs - Κίνδυνοι από τον κατώτατο μισθό
Fitch: Παραμένει σταθερό το outlook της Ελλάδας – Στο «ΒΒ-» η αξιολόγηση
Αμετάβλητες άφησε σήμερα (8/2) τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία («ΒΒ-», σταθερό outlook) ο οίκος αξιολόγησης Fitch και δεν προέβη σε αναβάθμιση του Outlook -όπως ανέμενε η αγορά- επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr, που σε εκτενές άρθρο του έκανε λόγο ότι είναι πολύ πιθανό λόγω ορισμένων εκκρεμοτήτων να μην προβεί στην κίνηση αυτή η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου αλλά στην επόμενη αξιολόγηση μαζί με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση αν και η χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε τις ελλείψεις στη διακυβέρνηση της χώρας και άσκησε ισχυρές πιέσεις τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική σταθερότητα, αυτή τη στιγμή η διακυβέρνηση έχει καταστεί πολύ καλύτερη σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση με την Ελλάδα.
Χαρακτηρίζει ως θετικές τις προοπτικές του χρέους της γενικής κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας την τελευταία 3ετία είναι πολύ καλύτερη από αυτή άλλων χωρών.

Θετική η μείωση των NPEs

Στην έκθεση τονίζεται ότι η διαδικασία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών έχει ξεκινήσει, ενώ προστίθεται ότι αυτά αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% της συνολικής έκθεσης των τεσσάρων μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων της χώρας.
Τονίζεται ότι η πώληση NPEs, η ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σε μικρότερο βαθμό ο εξωδικαστικός μηχανισμός βοηθούν ώστε να υπάρξει σημαντική  μείωση αυτών των ανοιγμάτων.
Όμως υπάρχει άμεση ανάγκη περαιτέρω δράσεων, ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Οι πρόσφατες προτάσεις τόσο από πλευράς του ΤΧΣ όσο και από πλευράς Τράπεζας της Ελλάδος θα πρέπει να στηριχθούν και πολιτικά.
Μέσω της εφαρμογής τους μπορεί να επιταχυνθεί η «εκκαθάριση» των ισολογισμών των τραπεζών και να μειωθούν οι πιέσεις τόσο στα κεφάλαια όσο και στην κερδοφορία τους.
Αυτό που κανείς, πάντως, δεν γνωρίζει, συμπληρώνει ο οίκος, είναι κατά πόσο οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τιτλοποιημένα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.
Από τη στιγμή, όμως, που δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των δύο προτάσεων και για την επίπτωση που θα έχουν τόσο στις τράπεζες όσο και στα δημοσιονομικά μεγέθη, ο οίκος δεν εκφράζει κάποια άποψη για αυτές.
Τονίζει πάντως ότι η ύπαρξη του «μαξιλαριού ασφαλείας» αποτελεί μίας μορφής εγγύηση για το τραπεζικό σύστημα.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Fitch αναμένει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2019.
Μετά την ανάπτυξη 2% το 2018, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2019 στο 2,3% και θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την κατανάλωση είναι θετικές.
Το εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύθηκε 4% στο γ’ τρίμηνο του 2018, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008.
Παράλληλα καταγράφεται σταδιακή αύξηση των μισθών ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει μετριοπαθής.
Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, ενώ η απασχόληση ενισχύθηκε 1,8% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018.
Αναφερόμενη στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, η Fitch εκτιμά ότι μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση τόσο στις διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών αλλά και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Πιθανή μείωση της ανταγωνιστικότητας, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ενδεχομένως να πλήξει ακόμη και την εικόνα του εξωτερικού χρέους της χώρας.
Αυτό που θα συνεχίσει να παρακολουθεί ο οίκος είναι όπως αναφέρει «η συμπεριφορά των κοινωνικών εταίρων αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις το επόμενο διάστημα».
Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα ο οίκος τονίζει ότι αυτό θα φθάσει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2018, από 0,8% που ήταν το 2017.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 έφθασε στο 3,7%, δηλαδή υψηλότερα από τον στόχο του προγράμματος του ESM, ενώ για το 2019 εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 3,4% του ΑΕΠ και για το 2020 το 3,3% του ΑΕΠ.
Κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις μπορεί να προέλθει από τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις μειώσεις συντάξεων του 2012 τις οποίες αναμένεται να εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο ζήτημα του χρέους στην έκθεση τονίζεται ότι αν και παραμένει υψηλό (στο 181% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018) υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλό αλλά και ότι ο χρόνος αποπληρωμής αρκετά υψηλός.
Εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος του «μαξιλαριού ασφαλείας» που διαθέτει για την εξαγορά ακριβότερων δανείων, όπως αυτά του ΔΝΤ, κάτι το οποίο θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η έκδοση ομολόγων και το πολιτικό σκηνικό

Αναφορικά με την πρόσφατη έκδοση ομολόγου, ο οίκος αναφέρεται στην πορεία που είχε το 5ετές ομόλογο που δημοπρατήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με τη Fitch η Ελλάδα θα κατορθώσει να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές έως το 2022, εφόσον φυσικά διατηρήσει την τρέχουσα εικόνα της σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο δημοσιονομικό.
Στο τέλος της έκθεσης γίνεται αναφορά και στις εκλογές, οι οποίες τυπικά είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2019.
«Κατά την άποψή μας, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει κάπως πιο σταθερό.
Υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των κομμάτων ότι πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η σχέση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων πιστωτών έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανατροπής της τρέχουσας φορολογικής και οικονομικής πολιτικής από μία μελλοντική κυβέρνηση.
μιας μελλοντικής κυβέρνησης να αναστρέφει δραματικά την πορεία της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Παρόλα αυτά, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού για μια εξαιρετικά μακρά περίοδο, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολιτικές προκλήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι θα κρίνει τις αναθεωρήσεις

Μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν μεμονωμένα ή συλλογικά να έχουν ως αποτέλεσμα θετική δράση ως προς την αξιολόγηση είναι:

- Η επίτευξη μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η οικονομικά ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη με τον καιρό.
- Ένα σερί συνεχιζόμενης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του ESM η οποία θα υποστηρίζεται από λειτουργική συνεργασία με τους επίσημους πιστωτές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
-Χαμηλότερο ρίσκο «κρυσταλλοποίησης» των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.

Μελλοντικές εξελίξεις που θα μπορούσαν μεμονωμένα ή συλλογικά να έχουν ως αποτέλεσμα αρνητική δράση ως προς την αξιολόγηση είναι:

-Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή/και αντιστροφή οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών κατευθύνσεων μετά τις εκλογές του 2019

-Αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που θα αυξάνουν τον κίνδυνο για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
-Επανεμφάνιση διαρκών ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, περαιτέρω αποδυνάμωση της καθαρής εξωτερικής θέσης.

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Η αναβάθμιση των προοπτικών – outlook – της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές θεωρείτο δεδομένη εξέλιξη έως πρότινος για τις 8 Φεβρουαρίου 2019 που έχει ανακοινώσει η Fitch ότι θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο τις τελευταίες δύο ημέρες ορισμένες πηγές δεν απέκλειαν λόγω ορισμένων εκκρεμοτήτων να μην προβεί στην κίνηση αυτή η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου αλλά στην επόμενη αξιολόγηση μαζί με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

8 Φεβρουαρίου 2019 Fitch πιθανή αναβάθμιση του outlook της Ελλάδος σε θετικό από σταθερό

1 Μαρτίου 2019 Moody’s αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδος από Β3 σε Β2 ή κατά 1 βαθμίδα

26 Απριλίου 2019 Standard and Poor’s
3 Μαΐου 2019 DBRS
2 Αυγούστου 2019 Fitch
23 Αυγούστου 2019 Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 Standard and Poor’s

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος;

Οι βασικοί παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος είναι η έξοδος στις αγορές αλλά με βιώσιμο τρόπο.
Η έκδοση του 5ετούς είναι περισσότερο έξοδος στις αγορές για εντυπώσεις παρά ουσιαστικό βήμα προσέλκυσης πραγματικών ξένων επενδυτών.
Η έξοδος με 10ετές ομόλογο θεωρείται βιώσιμος τρόπος εφόσον συνοδευτεί και με λογικό επιτόκιο.  
Ταυτόχρονα θετικά στην αναβάθμιση θα επιδράσει και η πρόταση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών.
Θα προωθηθεί ένας μηχανισμός τιτλοποίησης δανείων και παροχή εγγυήσεων από το κράτος.

Πότε αναμένεται το investment grade στην Ελλάδα;

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης     ΝΔ όχι γιατί είναι καλύτερη ή χειρότερη αλλά γιατί οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν χρόνο ώστε να αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.
Νωρίτερα από τα τέλη του 2020 δεν αναμένεται η αναβάθμιση σε investment grade.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της ΕλλάδοςMoody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+Aa2

AA

AAAa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα
2005Α+ Ελλάδα
2005
Α2

Α

ΑΑ3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+Baa2

BBB

BBB

Invesment grade από εδώ και πάνω

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(Junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+Ba2

BB

BBBa3

BB-

BB-* Ελλάδα

Κερδοσκοπικά

B1

B+*Eλλάδα

B+B2

B

BB3* Ελλάδα

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+Caa2

CCC

CCCCaa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

C

C

Χρεοκοπία

C

D

D

Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος
Με κόκκινη επισήμανση η βαθμολογία της Ελλάδος πριν λίγα χρόνια σε καθεστώς default

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS